Φιλία, τι σύνθετη έννοια!, γράφει σε άρθρο της στο Psychologies.com, η Ava Skoupsky.
Οι ειδικοί της ψυχολογίας την περιγράφουν ως αμοιβαία αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων των οποίων η σχέση βασίζεται σε κοινές αξίες. Για να οικοδομηθούν υγιείς, διαρκείς σχέσεις, η φιλία πρέπει να βασίζεται σε βασικά κλειδιά όπως η εμπιστοσύνη, το μοίρασμα και η επικοινωνία.
Ο Boris Charpentier ψυχολόγος και coach, επιμένει: «Η ευγένεια, η συμπόνια, ο σεβασμός και η σχεσιακή ανθεκτικότητα είναι τα θεμέλια των σταθερών σχέσεων. Η σχεσιακή ανθεκτικότητα αναφέρεται στη σημασία της καλλιέργειας βαθιών, ανιδιοτελών σχέσεων για την προώθηση της αμοιβαίας ευημερίας». Η φιλία ήταν πάντα ένα συναρπαστικό θέμα.
Οι τρεις τύποι φιλίας που πρέπει να διατηρούμε, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη
Αν εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο σε αυτή την έννοια των σχέσεων, ανακαλύπτουμε ότι φιλόσοφοι από παλιά ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτήν, συμπεριλαμβανομένου του πολύ διάσημου Αριστοτέλη, ενός Έλληνα φιλοσόφου. Μελετώντας αυτό το συναίσθημα, κατάφερε να εντοπίσει τρεις τύπους φιλίας που είναι απαραίτητοι για ειλικρινείς σχέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια σχέση βασίζεται σε τρεις τύπους δεσμών: την ευχαρίστηση, τη χρησιμότητα και την αρετή.
Ευχάριστη φιλία
Σε αυτή τη φιλία, ο Αριστοτέλης αναφέρεται σε μια ευχάριστη σχέση που προσφέρει στιγμές στη ζωή που αισθάνονται καλά. Αυτός ο τύπος φιλίας βασίζεται στην ευχαρίστηση μιας κοινής στιγμής. Στην εποχή μας, αυτό εκδηλώνεται σε ταξίδια που γίνονται με φίλους, σε μια δραστηριότητα που γίνεται μαζί, σε ένα δείπνο σε ένα εστιατόριο κ.λπ.
Η φιλία της χρησιμότητας
Σε αυτή την κατηγορία, ο φιλόσοφος αναφέρεται στη φιλία του χρήσιμου και επομένως στο ενδιαφέρον αυτής της σχέσης. Και αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως κάτι αρνητικό, αλλά μάλλον ως ένα ευχάριστο όφελος για τους δύο φίλους. Προφανώς, δύο άνθρωποι φέρνουν ο ένας στον άλλον καλό. Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης: «Η φιλία είναι μια μορφή ισότητας συγκρίσιμη με τη δικαιοσύνη. Ο καθένας επιστρέφει στον άλλον οφέλη παρόμοια με αυτά που έλαβε».
Φιλία της αρετής
Στην τελευταία αυτή κατηγορία, ο Αριστοτέλης αναφέρεται στη φιλία της αρετής. Θεωρούσε ότι είναι η πιο σπάνια και η πιο σημαντική για την καλλιέργεια ειλικρινών και διαρκών σχέσεων. Έλεγε: «Η τέλεια φιλία είναι αυτή που κάνουν οι καλοί άνθρωποι μεταξύ τους και όσοι είναι όμοιοι στην αρετή».
Αυτές οι φιλίες βασίζονται στον σεβασμό, την καλοσύνη και τον θαυμασμό. Ο ψυχολόγος Boris Charpentier επιμένει: «Όσο περισσότερο η φιλία βασίζεται σε αυτόν τον τρίτο πυλώνα, τόσο περισσότερο θα ξεπερνά την απλή ευχαρίστηση ή το προσωπικό συμφέρον και τόσο βαθύτερη μπορεί να είναι η σχέση» (…). Και όπως έλεγε ο Αριστοτέλης: «Αυτός που δεν είναι πια φίλος σου δεν ήταν ποτέ φίλος σου».
Πηγή: Psychologies.com, Voici les 3 types d’amitié qui assurent des relations sincères
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις