Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες, από την ηλικία των 17 ετών και την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, θέτει σε λειτουργία τους κομματικούς μηχανισμούς, για τις βουλευτικές εκλογές του 2026 νωρίτερα από όσο γνωρίζαμε, μέχρι σήμερα.
Αν και τα συγκεκριμένα νομοσχέδια αναμένεται να περάσουν από τη βουλή, τα κόμματα στην πλειοψηφία τους, αντικρίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα, με θετικό φακό. Ήδη, ο ΔΗΣΥ στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι η ψήφος στα 17, ήταν διαχρονική θέση του κόμματος και ότι με την απόφαση της κυβέρνησης, καταδεικνύεται η ανάγκη η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση να προχωρήσει με τρόπο που να μπορεί να εφαρμοστεί. Ο ΔΗΣΥ καταλήγει στην ανακοίνωση, ότι θα υποστηρίξει την κατατεθειμένη πρόταση. Το ΑΚΕΛ από την άλλη, φαίνεται να πως δεν είναι εναντίον του δικαιώματος ψήφου στα 17, ωστόσο είναι κάτι το οποίο θα εξετάσει σε συνδυασμό με τη δέσμη των τροποποιητικών νομοσχεδίων για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Το ΔΗΚΟ, αναμένεται να συζήτηση το θέμα, σε συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος. Η ΕΔΕΚ συμφωνεί με την πρόταση της αυτόματης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, με τη συμπλήρωση όμως των 18 ετών. Η ΔΗΠΑ επισημαίνει πως αυτή η αλλαγή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα γενιά, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνο το μέλλον μας, αλλά και το παρόν μας.
Με την ψήφιση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων από τη βουλή, αυξάνεται αυτομάτως ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι θα είναι πέραν των 92 χιλιάδων, αριθμός που λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων, αν και την ίδια ώρα προκαλεί έντονο προβληματισμό. Από την άλλη, μέχρι να φτάσουμε στην ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος, εάν οι 17χρονοι ή πόσοι από αυτούς, θα πάνε στην κάλπη, ή θα γυρίσουν την πλάτη. Κανένας δεν μπορεί να το απαντήσει με σιγουριά. Το στοίχημα για τα κόμματα είναι πλέον μεγάλο, κατά πόσο θα μπορέσουν να προσεγγίσουν τους νεαρούς ψηφοφόρους και με ποια <όπλα> στη φαρέτρα.
Αν αναλογιστούμε τι έγινε στις προηγούμενες ευρωεκλογές και στην τεράστια νίκη του Φειδία Παναγιώτου και πώς τα κόμματα αντίκρισαν το αποτέλεσμα, αλλά και πώς το διαχειρίζονται μέχρι σήμερα παρά τις δηλώσεις ότι, «λάβαμε τα μηνύματα», φαίνεται ότι η μάχη για την κατάκτηση των νέων ψηφοφόρων, θα είναι δύσκολη.
Στα εκλογικά επιτελεία ήδη επικρατεί προβληματισμός, ο οποίος έχει να κάνει με το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων. Τα πρόσωπα δηλαδή, που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια, κατά πόσο θα μπορέσουν να προσελκύσουν τους νέους. Μια μάχη δύσκολη, με δεδομένο ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας, να γίνει σύγχρονος και κατανοητός. Ένα «σπόρ» το οποίο δύσκολα μπορούν να κατακτήσουν τα γερασμένα εκλογικά επιτελεία, τα οποία δυστυχώς δεν έμαθαν από την ήττα που υπέστησαν στην πλειοψηφία τους, στις τελευταίες εκλογές.
Ανανέωση στα έδρανα της βουλής
Οι βουλευτικές εκλογές του 2026 θα έχουν ακόμα ένα στοιχείο που εκτός από το δικαίωμα ψήφου στα 17 και την αυτόματα εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, έρχεται και η ανανέωση προσώπων. Στον ΔΗΣΥ, εφτά νυν βουλευτές δεν θα υποβάλουν εκ νέου υποψηφιότητα, λόγω συμπλήρωση κυρίως τριών συνεχόμενων θητειών. Πρόκειται για τους Ευθύμιο Δίπλαρο, Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Τορναρίτη, Μάριο Μαυρίδη και Κυριάκο Χατζηγιάννη, για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες, που τον φέρουν να προσχωρεί σε νέο κόμμα. Δεν θα διεκδικήσουν επίσης θέση στη βουλή, οι Χάρης Γεωργιάδης και Ονούφριος Κουλάς. Το καταστατικό συνέδριο της 15ης Φεβρουαρίου, ίσως αλλάξει τα παραπάνω δεδομένα στο ζήτημα του περιορισμού των θητειών, κάτι για το οποίο ωστόσο, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, επιμένει.
Στο ΑΚΕΛ η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, αλλάζει επίσης, δραματικά. Άνδρος Κυπριανού, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Ανδρέας Καυκαλιάς, Κώστας Κώστα, Άριστος Δαμιανού και Γιώργος Λουκαΐδης, δεν θα είναι υποψήφιοι, λόγω των προνοιών του καταστατικού που προβλέπει τρείς θητείες. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, μπορεί να εξαιρέσει δύο βουλευτές. Σύμφωνα με πηγές από το κόμμα, ένα τέτοιο σενάριο είναι το πλέον πιθανόν.
Στο ΔΗΚΟ, αν και δεν υπάρχει περιορισμός θητειών, ήδη υπάρχει η δήλωση του βουλευτή Παύλου Μυλωνά, ο οποίος δεν θα θέσει υποψηφιότητα, εκ νέου. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ έχει προχωρήσει στη σύσταση πολιτικού Παρατηρητηρίου, σε συνεργασία με τον Κωστή Ευσταθίου. Στο ΔΗΚΟ ωστόσο εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν τους βουλευτές Χρίστο Ορφανίδη και Ζαχαρία Κουλία να μην διεκδικούν έδρα με το κόμμα του κέντρου, λόγω κυπριακού και της δυσαρέσκειας που εκφράζουν κατά καιρούς απέναντι στην ηγεσία του ΔΗΚΟ και της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, την οποία στηρίζει το κόμμα τους.
Στην ΕΔΕΚ, ο μόνος βουλευτής που παραμένει, είναι ο Ανδρέας Αποστόλου, ο οποίος θα έχει και το βάρος της συμπλήρωσης του ψηφοδελτίου για την επαρχία Λάρνακας. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έχει συμπληρώσει δύο θητείες στη βουλή και δεν θα είναι υποψήφιος, ούτε θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, με τον ίδιο να οδηγεί το κόμμα στις βουλευτικές του 2026, πριν παραδώσει τα ηνία στον επόμενο Πρόεδρο. Ηλίας Μυριάνθους και Κωστής Ευσταθίου δεν θα είναι υποψήφιοι ξανά. Ως γνωστό, ο κ. Ευσταθίου έχει ήδη αποχωρήσει από την ΕΔΕΚ.
Στους Οικολόγους, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος συμπληρώνει δύο θητείες, δεν θα είναι υποψήφιος, ξανά. Οι Οικολόγοι μαζί με την «ΑΙΧΜΗ» του Δημήτρη Παπαδάκη, ετοιμάζονται να ριχθούν στη μάχη των βουλευτικών εκλογών, με νέα ηγεσία, αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, στο κίνημα.
Νέα κινήματα και κόμματα
Το τελευταίο διάστημα νέα κινήματα ή κόμματα βρίσκονται στον προθάλαμο του κομματικού χάρτη που φαίνεται ότι θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Κινήματα που αγγίζουν τις παρυφές της άκρας δεξιάς, μέχρι και την αριστερά, ετοιμάζονται να εισέλθουν στον στίβο των βουλευτικών εκλογών. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής στον ΔΗΣΥ τις περιόδους 2006-2011 και 2013-2016, ενώ τον Μάιο του 2021 εκλέχθηκε ξανά βουλευτής με το ΕΛΑΜ, το οποίο τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική του ομάδα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ανακοίνωσε την εγγραφή νέου πολιτικού κόμματος, το «Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα» το οποίο όπως δήλωσε, θα προσφέρει στους Κύπριους Έλληνες, ιδεολογική και πολιτική στέγαση.
Οι αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2026 τόσο σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων κομματικών κινήσεων, όσο και στη μετακίνηση προσώπων, θα δώσει ένα νέο «αέρα». στο πολιτικό σκηνικό, με τις ηγεσίες των υφιστάμενων πολιτικών κομμάτων, να προσπαθούν να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους τους. Από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, μέχρι τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, διαφάνηκε ότι το εκλογικό σώμα, δεν είναι δεδομένο, πλέον. Πόσο μάλλον οι χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι, που θα κληθούν να ψηφίσουν, για πρώτη φορά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πυροβολισμοί στη Λεμεσό: Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει καρέ - καρέ τις κινήσεις του δράστη
• Samsung Galaxy S25 Edge: Επιβεβαιώθηκε η ταχύτητα φόρτισης και το πότε θα κυκλοφορήσει
• Θανατηφόρο με 50χρονο – Δεν φορούσε ζώνη ο άτυχος Ιουλιάν – Σφοδρή η σύγκρουση
• ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 17 εκατ. ευρώ - Δες αν κέρδισες
• Ξέσπασε με... 7άρα ο ΑΠΟΕΛ πριν την Πάφο
• Μαρία Φιλίππου: Η αποκάλυψη για το θαύμα που έζησε στα γυρίσματα της σειρά «Άγιος Παΐσιος»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις