ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πραγματικά εποικοδομητική συνάντηση δήλωσε ο Ακιντζί- Συζήτησαν περισσότερο για το περιουσιακό

Πραγματικά εποικοδομητική συνάντηση δήλωσε ο Ακιντζί- Συζήτησαν περισσότερο για το περιουσιακό

Για μια πραγματικά εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία οι δύο πλευρές άρχισαν να καταλαβαίνουν περισσότερο η μια την άλλη, μίλησε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι σήμερα αφιέρωσαν χρόνο ιδιαίτερα στο περιουσιακό.

Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τις συνομιλίες στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θεωρεί πως έφτασαν σε ένα σημείο στο οποίο καταλαβαίνουν καλύτερα ο ένας τις απόψεις του άλλου. Ως Τ/κ τους μεταφέραμε τις ευαισθησίες μας και αυτοί μας μετέφεραν τη δική τους άποψη, πρόσθεσε. Ο κ. Ακιντζί είπε πως, όπως ανακοινώθηκε, θα έχουν έξι συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εντός Νοεμβρίου κάνοντας λόγο για εντατικές διαδοχικές συναντήσεις ηγετών και εξέφρασε την ευχή στο τέλος του μήνα να βρίσκονται σε πολύ καλύτερο σημείο.

Επανέλαβε ότι η σημερινή συνάντησή τους ήταν εποικοδομητική, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας και ζητήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε, ευχόμενος αυτό να γίνει και να υπάρξει πρόοδος με γρήγορους ρυθμούς. “Πάντοτε υπογραμμίζω ότι ο στόχος μας είναι να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε μια λύση. Γι` αυτό και εκφράζω την ικανοποίησή μου για τις διαδοχικές έξι συναντήσεις το Νοέμβριο”.

Ερωτηθείς εάν έχει αρχίσει ο καθορισμός των κριτηρίων στο περιουσιακό, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε: “Αρχίσαμε, εργαζόμαστε πάνω σε αυτά”. Σε ερώτηση εάν άρχισε στη σημερινή συνάντηση απάντησε καταφατικά. “Εξάλλου οι διαπραγματευτές έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω σε αυτό αλλά και εμείς σαν ηγέτες έχουμε πει ότι θα δώσουμε έμφαση με πιο εντατικό τρόπο στο περιουσιακό. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητήσουμε τα άλλα κεφάλαια”. Θα τα συζητήσουν και τα άλλα κεφάλαια, ανέφερε, αλλά θεωρεί, όπως όλοι, ότι το θέμα με την μεγαλύτερη βαρύτητα είναι το περιουσιακό. “Αρχίσαμε την εργασία για τα κριτήρια, ευελπιστώ ότι θα φτάσουμε σε ένα κοινό σημείο”.

Σε ερώτηση για τις πληροφορίες περί επίσκεψης τεσσάρων ΥΠΕΞ εντός Νοεμβρίου στην Κύπρο και εάν υπάρχει κάτι οριστικοποιημένο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι οι τρεις από τους τέσσερις, ο Αμερικανός, ο Βρετανός και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, θα έχουν συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση και του Ρώσου ΥΠΕΞ μαζί του, συνέχισε, θα συνέβαλλε εκ μέρους της Ρωσίας στις προσπάθειες για λύση. “Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει κάτι τέτοιο από την ρωσική πλευρά. Ωστόσο η επίσκεψη των άλλων τριών Υπουργών σε εμάς είναι σχεδόν σίγουρη. Συζητούμε τις ημερομηνίες και τις ώρες”.

Θεωρεί, συνέχισε, ότι αυτές οι επισκέψεις είναι θετικές από την άποψη ότι αντανακλούν το ενδιαφέρον που δείχνουν αυτές οι χώρες στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. “Στην Κύπρο δεν υπάρχει μια πλευρά, υπάρχουν δύο”, ανέφερε λέγοντας ότι γι` αυτό θεωρεί οι συναντήσεις μαζί τους και το να ακούσει η κάθε πλευρά τις απόψεις τους είναι ωφέλιμο και αν συνεχιστεί θα συμβάλει και στη διαδικασία. “Γι` αυτό θεωρώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top