Η αλλαγή του εκλογικού νόμου φέρνει τις ανάλογες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό με τις ζυμώσεις σε προσκήνιο και παρασκήνιο να εντείνονται.
Του Τάσου Χριστοδούλου
Θυμίζουμε ότι η πρόθεση του ΔΗΣΥ να αυξήσει το εκλογικό μέτρο από το 1,8% στο 5% έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των λεγόμενων μικρών κομμάτων και όχι μόνο.
Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ψάχνουν διακαώς συνεργασίες είτε μεταξύ τους, είτε με μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, όπως επίσης και με ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.
Αυτές οι ζυμώσεις όπως αναφέρουν εμπλεκόμενες πηγές, είναι καταδικασμένες να πετύχουν, αφού τα μικρότερα κόμματα δεν είναι έτοιμα σε καμιά περίπτωση να παραδώσουν τα «όπλα» αμαχητί, μένοντας εκτός κοινοβουλίου.
ΕΔΕΚ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ όπως στις Ευρωεκλογές
Η συνάντηση των δυο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 2/11, αφού ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετό καιρό.
Εντούτοις υπό το βάρος των εξελίξεων Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Περδίκης θα έχουν ξεκάθαρα ως πρώτο θέμα στην ατζέντα τους, την αύξηση του εκλογικού μέτρου καθώς επίσης και την ενδεχόμενη συνεργασία των δυο.
Από πλευράς ΕΔΕΚ τονίζουν πως το εκλογικό μέτρο του 5% ουδόλως τους επηρεάζει αφού ο πήχης του κόμματος είναι αρκετά πιο πάνω.
Την ίδια στιγμή όμως το σοσιαλιστικό κίνημα δεν αποκλείει τις συνεργασίες φτάνει να γίνονται στη βάση αρχών και θέσεων. Πάντως ΕΔΕΚ και Οικολόγοι ξέρουν το δρόμο της συνεργασίας και το απέδειξαν στις περασμένες ευρωεκλογές, έχοντας μια έντιμη και καθαρή συνεργασία όπως αναφέρουν κύκλοι τους.
Συνάντηση Συλλούρη – Περδίκη με φόντο πιθανή συνεργασία
Τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αφού οι ζυμώσεις των κομμάτων αλλά και άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων κινούνται στη βάση προθέσεων και όχι δεδομένων.
Παρ’ όλα αυτά ένα από τα πιθανά σενάρια συνεργασίας είναι αυτό μεταξύ των δύο άμεσα επηρεαζόμενων δηλαδή, του Γιώργου Περδίκη και του Δημήτρη Συλλούρη.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε οι δυο άντρες θα έχουν συνάντηση μέσα στην επόμενη βδομάδα μέσα σε ένα κύκλο συζητήσεων που έχει ήδη ανοίξει.
Ο ισχυρός συνασπισμός των «μικρών»
Η αύξηση του εκλογικού μέτρου ίσως να έχει ως αποτέλεσμα στη δημιουργία ενός μεγαλύτερου συνασπισμού κομμάτων, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις ακόμη και τον ρόλο του τρίτου πόλου.
Εντός του ισχυρού συνασπισμού λοιπόν, χώρο φαίνεται να έχει η ΕΔΕΚ ως η μεγάλη δύναμη των μικρότερων κομμάτων, το ΕΥΡΩΚΟ, οι Οικολόγοι όπως επίσης και ο Ζαχαρίας Κουλίας ο οποίος έχει ήδη προσεγγιστεί.
Καθόλου τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και η δήλωση του κ. Κουλία για την ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου με την συμμετοχή ασφαλώς του Νικόλα Παπαδόπουλου αλλά και του Γιώργου Λιλλήκα.
Πάντως, ΔΗΚΟ και Συμμαχία Πολιτών φαίνεται να μην ανησυχούν ιδιαίτερα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου και ως εκ τούτου στο παρόν στάδιο τηρούν ρόλο παρατηρητή πάρα συμμετέχοντα.
Ο καταλυτικός ρόλος της Ελένης
Η Ελένη Θεοχάρους λίγο ή πολύ αποτελεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ξένο σώμα για την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Η ευρωβουλευτής του Συναγερμού ασκεί εσωτερική αντιπολίτευση από τις Βρυξέλες τόσο στις επιλογές Αναστασιάδη στο Κυπριακό, όσο και στις αποφάσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου σε άλλα ζητήματα.
Πρόσφατα έχει κατηγορηθεί ότι απέφυγε να συναντήσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ στην Ισπανία σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ παράλληλα η ίδια με άρθρο της τάχθηκε κατά της απόφασης του ΔΗΣΥ να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Έτσι το μέλλον της Ελένης στο ΔΗΣΥ όσο περνάει ο καιρός κρίνεται όλο και πιο αμφίβολο με τις φωνές που την στηρίζουν να την παροτρύνουν έντονα ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου κοινοβουλευτικού κόμματος.
Δεδομένου της δημοφιλίας που έχει η πρώτη Παγκύπρια σε ψήφους ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, οι όποιες κινήσεις της κρίνονται σημαντικές και σίγουρα δεν θα περάσουν απαρατήρητες από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.
Σε τρείς βδομάδες θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τα κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αναθεωρήσουν τον εκλογικό τους σχεδιασμό και να αναπροσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Έτσι το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί μεταξύ των κομμάτων που βρίσκονται σε συζητήσεις είναι μια περίοδος τριών εβδομάδων, όπου μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει αν όχι όλα τουλάχιστον τα πιο κρίσιμα ζητήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις