Η ήττα που έχουν υποστεί οι πολιτικές δυνάμεις στην πλειοψηφία τους στις ευρωεκλογές, έχει σημάνει συναγερμό στους διαδρόμους των κομμάτων. Το υψηλό ποσοστό που έλαβε ο Φειδίας Παναγιώτου στις ευρωεκλογές, είναι ο μεγάλος προβληματισμός που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή και το στοίχημα για τις πολιτικές δυνάμεις, εάν θα καταφέρουν να προσελκύσουν μέρος του ποσοστού, που έλαβε ο νεαρός Ευρωβουλευτής.
Προβληματισμό αποτελεί και το κεφάλαιο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατά πόσο θα δημιουργήσει πολιτικό κόμμα, το επόμενο διάστημα, αν και οι απόψεις διίστανται επί τούτου του ζητήματος. Μέχρι στιγμής, ο τέως Γενικός Ελεγκτής κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Στην περίπτωση που αποφασιστεί να ηγηθεί ενός πολιτικού κόμματος, τότε δεν αποκλείεται να δούμε μετακινήσεις προσώπων από διάφορους χώρους, ακόμα και από το ΑΚΕΛ.
Μέχρι τις επόμενες εκλογές, αναμένεται να εμφανιστούν νέα πολιτικά σχήματα, τα οποία θα επηρεάσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα. Η ΑΙΧΜΗ του Δημήτρη Παπαδάκη η οποία δεν έχει αποφασίσει ακόμα πως θα προχωρήσει μετά το βελούδινο διαζύγιο με τους Οικολόγους, αποτελεί ένα ζήτημα. Αν ο Δημήτρης Παπαδάκης προχωρήσει στη σύσταση ενός νέου κόμματος, τότε ίσως δούμε πρόσωπα γνωστά, τα οποία βρίσκονταν κάποτε στις πρώτες θέσεις της ΕΔΕΚ. Αυτό όμως είναι ένα θέμα, που θα διαφανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Πρόσωπα τα οποία αποχωρούν ή αποχώρησαν από τις κομματικές τους στέγες όπως ο Κωστής Ευσταθίου ο οποίος αποχώρησε από την ΕΔΕΚ και ο Παύλος Μυλωνάς ο οποίος δεν θα διεκδικήσει εκ νέου με το ΔΗΚΟ, δημιουργούν σίγουρα ένα κενό. Στο ΔΗΚΟ υπάρχουν ονόματα όπως ο Ζαχαρίας Κουλίας και ο Χρήστος Ορφανίδης οι οποίοι βλέπουν με μεγάλο σκεπτικισμό το μέλλον του κόμματός τους και τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται, στο κυπριακό. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη ψιθυρολογία, γύρω από τις προθέσεις των δύο βουλευτών, εάν θα παραμείνουν στο κόμμα.
Πέραν από την εμφάνιση νέων πολιτικών κομμάτων ή κινήσεων, η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους θα φέρει πέραν των 90,000 νέων ψηφοφόρων, εάν βεβαίως πάνε στις κάλπες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το τμήμα Αρχείου και Πληθυσμού, 92,129 Κύπριοι πολίτες, ηλικίας 17 και άνω θα πληρούσαν τα κριτήρια για αυτόματη εγγραφή στον κατάλογο, αν οι αλλαγές τεθούν σε ισχύ, σήμερα. Σε περίπτωση που το ηλικιακό όριο παραμείνει στα 18 έτη, οι νέες εγγραφές ανέρχονται σε 85,235, με τις έδρες ωστόσο, να παραμένουν οι ίδιες.
Ετοιμάζονται για το καταστατικό συνέδριο στον ΔΗΣΥ
Στον ΔΗΣΥ έληξε η διορία για κατάθεση εισηγήσεων στις 26 Ιανουαρίου, με την Πινδάρου να οδεύσει προς το καταστατικό συνέδριο, στις 15 Φεβρουαρίου. Τα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν ενώπιον των συνέδρων, αφορούν στις θητείες, ένα θέμα στο οποίο η Αννίτα Δημητρίου έχει επαναλάβει αρκετές φορές, ότι αυτό έχει καθοριστεί μέσα από το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, το 2018, το οποίο αφορά τόσο τους πολιτειακούς αξιωματούχους, όσο και τους εκλεγμένους αξιωματούχους του κόμματος. Ο περιορισμός των θητειών θεωρείται ένα από τα πιο καυτά θέματα με στελέχη του κόμματος να θέτουν θέμα άρσης του περιορισμού. Ηχηρά ονόματα όπως ο Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Νίκος Τορναρίτης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Μάριος Μαυρίδης και ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, δεν δικαιούνται να υποβάλουν υποψηφιότητα, ξανά.
Το ζήτημα της διαγραφής μελών του ΔΗΣΥ τα οποία στελεχώνουν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, πάει και έρχεται στην Πινδάρου και είναι ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχει τεράστια κόντρα ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος. Η υποβολή παραίτησης του Ονούφριου Κουλλά από η θέση του Εκπροσώπου τύπου του κόμματος, έχει άμεση σχέση και με το ζήτημα αυτό.
Μπορεί ο ΔΗΣΥ να οδεύσει προς το καταστατικό συνέδριο, ωστόσο τα προβλήματα εντός του κόμματος, κυρίως για την πολιτική πλεύση, είναι πολλά και δύσκολα επιλύονται. Ο ΔΗΣΥ λένε κάποια στελέχη, έχει χάσει τον προσανατολισμό του, κυρίως μετά τις προεδρικές εκλογές. Το μεγάλο στοίχημα για την ηγεσία του κόμματος, είναι να διατηρήσει τα ποσοστά έστω των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα κυρίως για την Πρόεδρο του κόμματος Αννίτα Δημητρίου.
Με Βαρνάβα, το ΔΗΚΟ
Στο ΔΗΚΟ έχει ξεκινήσει η αλίευση προσωπικοτήτων, ωστόσο πηγές από το κόμμα ανέφεραν στο «T» ότι στο παρόν στάδιο γίνονται κάποιες συναντήσεις, ή και βολιδοσκοπήσεις, όπως με τον Γιώργο Βαρνάβα, πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ. Πηγές από το ΔΗΚΟ, μας ανέφεραν ότι οι συζητήσεις είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ξεκινήσει επαφές με εν δυνάμει υποψηφίους. Το κόμμα, οδεύει προς το πολιτικό- καταστατικό συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στο οποίο δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα περιορισμού θητειών, κάτι για το οποίο γίνεται έντονη συζήτηση, στο εσωτερικό του κόμματος.
Προβληματισμός στην ΕΔΕΚ για τη φθίνουσα πορεία
Στην ΕΔΕΚ, έχει ξεκινήσει η πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές, με τις Επαρχιακές Επιτροπές του κόμματος, να αναλαμβάνουν το έργο της συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων. Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει έστω παρασκηνιακά και η κούρσα για την προεδρία του κόμματος, αφού λήγει η θητεία του Μαρίνου Σιζόπουλου, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, με τους Μορφάκη Σολομωνίδη και Σοφοκλή Σοφοκλέους, να θεωρούνται οι επικρατέστεροι. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ωστόσο, αναμένεται να οδηγήσει το κόμμα, στις εκλογές του Μαΐου. Από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ, ο μόνος που θα επαναδιεκδικήσει βουλευτική έδρα, είναι ο βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Αποστόλου. Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο προβληματισμός εντός του κόμματος, τόσο για τη φθίνουσα πορεία η οποία δύσκολα μπορεί να αναστραφεί, όσο και για τη σχέση της ΕΔΕΚ με το Προεδρικό, που σύμφωνα με πληροφορίες του «T» δεν βρίσκονται στην καλύτερη φάση, αφού δεν υπάρχει σχεδόν καμία επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Έντονη είναι η δυσαρέσκεια αρκετών στελεχών, τα οποία βλέπουν τα ποσοστά του κόμματος να πέφτουν λόγω της στήριξης που εξακολουθούν να δίνουν στον Νίκο Χριστοδουλίδη και στην κυβέρνηση, με την οποία διαφωνούν κυρίως στο εθνικό ζήτημα, αλλά και σε θέματα της καθημερινότητας.