ThemaOnlinePoll: Δύο χρόνια διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη – Η γνώμη σας μετράει
Δύο χρόνια κλείνουν στις 12 Φεβρουαρίου από την ανάδειξη του Νίκου Χριστοδουλίδη ως νικητή στις Προεδρικές Εκλογές του 2023.
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι ήταν δική του πρόταση μια συνάντηση στην παρουσία των δύο πλευρών, δύο εγγυητριών χωρών Τουρκίας – Ελλάδας και των ΗΕ λέγοντας πως μετέπειτα προέκυψε η παρουσία και του ΗΒ, σε χαμηλόβαθμο όμως επίπεδο.
«Δηλώσαμε ότι μπορούμε να μιλήσουμε και να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα μαζί τους, αλλά φυσικά οι απόψεις μας παραμένουν οι ίδιες. Γιατί τελικά υπάρχουν δύο πλευρές στην Κύπρο, δύο κυρίαρχοι λαοί, δύο κράτη» και αν πρόκειται να κάνουν σοβαρά βήματα προς μια εποικοδομητική λύση του Κυπριακού και την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων, υποστήριξε, υπάρχουν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει για την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. «Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε αυτή μας τη θέση», είπε.
Επανέλαβε επίσης ότι υπάρχουν εγγενή δικαιώματα των Τ/κ που πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες για την ίδρυση της ΚΔ.
Ο κ. Ταταρ μίλησε για «εμπάργκο, απομονώσεις και ένα σωρό περιορισμούς» που δήθεν συνεχίζουν να εφαρμόζονται εναντίον των Τ/κ. Ένα άτομο που γεννήθηκε το 1974 σήμερα είναι 50 χρονών και έχει κι εγγόνι, είπε, και αυτές οι γενιές «πληρώνουν ακόμη το τίμημα» γιατί η άλλη πλευρά – συνέχισε – θέλει να πιέσει για μια λύση τους Τ/κ. Αυτό, δήλωσε, δεν πρόκειται να το αποδεχθούν, μια λύση με το ζόρι.
Αναφέρθηκε και πάλι στο ψήφισμα του 1964 το οποίο είναι αναχρονιστικό, όπως υποστήριξε, λέγοντας ότι στο μεταξύ έχουν περάσει 60 χρόνια και οι ε/κ απέρριψαν το σχέδιο λύσης Ανάν το 2004, ενώ οι Τ/κ το αποδέχθηκαν, αλλά είναι οι Τ/κ που ακόμα παραμένουν υπό απομόνωση.
Κατά τον κ. Τατάρ αυτό είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση και πρέπει πλέον τα ΗΕ, αλλά και οι άλλες χώρες που σχετίζονται με το Κυπριακό, να προχωρήσουν σε ανοίγματα, όπως περιγράφηκαν και στην έκθεση Ολγκίν του περασμένου Ιουλίου, για τα 3 Α, απευθείας επαφές, πτήσεις και εμπόριο. «Εάν γίνει αυτό, τότε μπορούν να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Είχα την ευκαιρία να το εξηγήσω λεπτομερώς. Και η ίδια το σημείωσε», ανέφερε.
Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι ανέφερε στη κ. ΝτιΚάρλο πως είναι σημαντική η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών «σε διάφορα θέματα ως δύο ίσα μέρη», όπως το φυσικό αέριο, ο ηλεκτρισμός, ο τουρισμός, αλλά και διάφορα οικονομικά θέματα.
Στο άτυπο δείπνο ης 15ης Οκτωβρίου 2024, ανέφερε, στην Νεα Υόρκη συζήτησαν το θέμα των οδοφραγμάτων και το έθεσε και σήμερα στην κ. ΝτιΚάρλο, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για άνοιγμα οδοφράγματος στη Μια Μηλιά και την Λουρουτζίνα.
Το 65% των διελεύσεων από τα 9 σημεία διέλευσης σήμερα, είπε, γίνονται από τον Άγιο Δομέτιο, όπου υπάρχουν μεγάλες ουρές και το πρωί και το βράδυ.
Η ε/κ πλευρά, συνέχισε ο κ. Ταταρ, εκφεύγοντας του πλαισίου που είχε τεθεί στο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου ζητεί τράνζιτ διελεύσεις, «δηλαδή από το νότο στο νότο, μέσα από κάποια εδάφη της τδβκ κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό γιατί δεν είναι οδόφραγμα».
Είπε επίσης ότι ανέφερε στην αξιωματούχο των ΗΕ και τις δυσκολίες που υπάρχουν στο θέμα της Πύλας, λέγοντας πως υπάρχει ανάπτυξη νότια της Πύλας και μέχρι την Λάρνακα. Για ν’ αντιμετωπίσουν, ανέφερε, τα προβλήματα των Τ/κ που ζουν στο χωριό και πρέπει να διέρχονται των Βάσεων και του οδοφράγματος Περγάμους για να περνούν στα κατεχόμενα, έφεραν στο προσκήνιο τον δρόμο Άρσους – Πύλας.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι οι εργασίες για τον δρόμο έχουν ολοκληρωθεί κατά μήκος 10 χλμ κι έμεινε 1,5 χλμ. Έναντι αυτού, συνέχισε, οι Ε/κ ζητούν όπως σε μια περιοχή της νεκρής ζώνης που ανήκει στους Τ/κ, εγκατασταθούν σε 400 σπίτια Ε/κ. Αυτό, είπε, δεν πρόκειται να το αποδεχθούν.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία, μέχρι να βρεθεί μια οριστική λύση, σε διαφορετικά ζητήματα, υποστηρίζοντας ότι η τ/κ πλευρά έχει καλές προθέσεις, αλλά δυστυχώς, η άλλη πλευρά συνεχίζει να επιμένει να μην αποδέχεται «τις αρχές της τδβκ, επομένως δεν μπορεί να επιτευχθεί κάποια συνεργασία».
Οι «αρχές της τδβκ», όπως τις είδε η κ. ΝτιΚάρλο, υπάρχουν εδώ, υποστήριξε ο κ. Τατάρ κι αυτό το «κράτος» που υπάρχει, θα συνεχίσει να υπάρχει.
Ο Ερσίν Ταταρ είπε επίσης ότι ανέφερε στη αξιωματούχο των ΗΕ και το θέμα των παιδιών μεικτών γάμων, λέγοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι τουρκικής καταγωγής που γεννήθηκαν μετά το 1974 στα κατεχόμενα και δεν μπορούν να περάσουν στην ε/κ πλευρά. «Της είπα ότι δεν είναι δυνατόν να το καταλάβουμε αυτό στην εποχή που ζούμε», πρόσθεσε.
Την είδε, είπε ο κ. Τατάρ, έκπληκτη γι’ αυτά, λέγοντας πως θα πρέπει τώρα η ίδια να εξηγήσει «στην άλλη πλευρά με την κατάλληλη γλώσσα, γιατί στην εποχή μας, άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην τδβκ δεν μπορούν να πάνε στη νότια Κύπρο. Μπορεί και η ίδια τώρα να καταλάβει το πρόβλημα στον πυρήνα του Κυπριακού».
Καταλήγοντας επανέλαβε ότι θα βρίσκεται στην άτυπη πολυμερή συνάντηση της Γενεύης στις 17-18 Μαρτίου και χαρακτήρισε την συνάντησή του με την Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο εποικοδομητική.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις