ΔΗΣΥ: Ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου οι εισηγήσεις για τις αλλαγές στο καταστατικό- Εσωστρέφεια ή βήμα προς τα εμπρός;

ΔΗΣΥ: Ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου οι εισηγήσεις για τις αλλαγές στο καταστατικό- Εσωστρέφεια ή βήμα προς τα εμπρός;

Ενώπιον των μελών του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ το οποίο συνεδριάζει στις 17.00 το απόγευμα της Τρίτης, τίθενται οι εισηγήσεις που έχουν καταθέσει μέλη του κόμματος για αλλαγές στο καταστατικό. Ως γνωστό, το καταστατικό συνέδριο του ΔΗΣΥ θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου. Τα μέλη του κόμματος είχαν την δυνατότητα να αποστείλουν τις εισηγήσεις τους, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο ΔΗΣΥ με το καταστατικό συνέδριο, ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα από την εσωστρέφεια, στην πορεία προς τα εμπρός και να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του, μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Το πολιτικό γραφείο στη σημερινή του συνεδρίαση αναμένεται να ετοιμάσει το τελικό κείμενο, το οποίο θα παρουσιαστεί ενώπιον του καταστατικού συνεδρίου.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή, υπάρχει έντονος προβληματισμός κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα, επιλέγει τον υποψήφιό του, για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Φαίνεται ωστόσο, ότι η επικρατούσα άποψη είναι όπως ο υποψήφιος, θα πρέπει να λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βάση του κόμματος και όχι από το Ανώτατο Συμβούλιο. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει έντονος προβληματισμός από στελέχη του ΔΗΣΥ, τα οποία βλέπουν υπαρκτό τον κίνδυνο, εγγραφής «ευκαιριακών μελών». Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το θέμα αυτό, μπορεί να επιλυθεί εάν ψηφίζουν μέλη τα οποία έχουν τακτοποιημένες τις συνδρομές τους, τα τελευταία τρία χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα μπορούν να ψηφίσουν «μέλη μιας χρήσης» τον υποψήφιο του κόμματος, για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά στον περιορισμό των θητειών, υπάρχουν εισηγήσεις οι οποίες θα δίνουν το δικαίωμα στη  ηγεσία του κόμματος, να εξαιρείται. Δηλαδή, ο Πρόεδρος, ο Αναπληρωτής και οι Αντιπρόεδροι του κόμματος. Το σκεπτικό γύρω από τη συγκεκριμένη εισήγηση, είναι πως δεν μπορεί ο/η Πρόεδρος του κόμματος να μην είναι στη βουλή, εκεί όπου ένα κόμμα ασκεί/καθορίζει πολιτική, αλλά και <έλεγχο> προς την εκτελεστική εξουσία. Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται, είναι κατά πόσο η αλλαγή αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις βουλευτικές του 2026 ή στις βουλευτικές εκλογές του 2031.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις οι οποίες έχουν κωδικοποιηθεί, είναι και η κατάργηση του περιορισμού των θητειών. Το σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη εισήγηση, είναι πως στην περίπτωση του περιορισμού των θητειών, θα υπάρχει «νοθευμένη δημοκρατία» από τη στιγμή που ο λαός είναι αυτός που επιλέγει τους υποψήφιους, που θα στείλει στη βουλή.

Το τρίτο μεγάλο «αγκάθι» αφορά στο θέμα της διαγραφής των Υπουργών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και εξακολουθούν να είναι μέλη του ΔΗΣΥ. Μια συζήτηση, η οποία πάει και έρχεται ενώπιον των συλλογικών οργάνων του κόμματος και η οποία έχει δημιουργήσει ρήξη ανάμεσα στα στελέχη και όχι μόνο.

Στην επιστολή που απέστειλε ο Φαίδωνας Φαίδωνος προς την Πρόεδρο και Μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ στις 8 Νοεμβρίου 2024, έκανε λόγο για πολιτική παραδοξότητα. Συγκεκριμένα, στην επιστολή, ο κ. Φαίδωνος σημείωνε ότι με βάση το καταστατικό του κόμματος που ισχύει, τα μέλη της κυβέρνησης συμμετέχουν στο πολιτικό γραφείο του κόμματος, γεγονός που συνιστά ηχηρή πολιτική παραδοξότητα, αφού τα μέλη της κυβέρνησης που είναι μέλη του κόμματος δικαιούνται αυτή τη στιγμή να συμμετέχουν στο κορυφαίο πολιτικό όργανο του κόμματος, το οποίο χαράσσει πολιτική έναντι της κυβέρνησης.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

BEST OF TOTHEMAONLINE