Η Χαμάς επανέλαβε τη δέσμευσή της στην εκεχειρία: Το Ισραήλ υπεύθυνο για τυχόν «επιπλοκές ή καθυστερήσεις»

Η Χαμάς επανέλαβε τη δέσμευσή της στην εκεχειρία: Το Ισραήλ υπεύθυνο για τυχόν «επιπλοκές ή καθυστερήσεις»

Η Χαμάς επανέλαβε την Τρίτη τη δέσμευσή της στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι καθιστά το Ισραήλ υπεύθυνο για τυχόν «επιπλοκές ή καθυστερήσεις» σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η τοποθέτηση της Χαμάς έρχεται στον απόηχο της απειλής του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η εκεχειρία στη Γάζα θα τερματιστεί και ο στρατός θα επιστρέψει σε σφοδρές μάχες εάν η οργάνωση δεν απελευθερώσει τους ομήρους μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ενισχύει τις δυνάμεις του στο νότιο τμήμα της χώρας, αφότου ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απείλησε πως εάν η Χαμάς δεν απελευθερώσει ομήρους μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, η συμφωνία εκεχειρίας καταρρέει και θα ξεκινήσουν νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μετά την ανακοίνωση της Χαμάς για την απόφασή της να παραβιάσει τη συμφωνία και να μην απελευθερώσει τους ομήρους μας, χθες το βράδυ έδωσα εντολή στον ισραηλινό στρατό να συγκεντρώσει δυνάμεις εντός και πέριξ της Λωρίδας της Γάζας» δήλωσε ο Νετανιάχου μετά τη συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της συμφωνηθείσας εκεχειρίας, η Χαμάς απελευθέρωνε σταδιακά ομήρους που κρατούσε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ. Χθες Δευτέρα, όμως, ανακοίνωσε πως αναβάλλεται «μέχρι νεωτέρας» η προγραμματισμένη για το Σάββατο απελευθέρωση ομήρων, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, εμποδίζοντας τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας και βάζοντας στο στόχαστρο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που επιστρέφουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Στις 17-18 Μαρτίου η Πενταμερής για το Κυπριακό

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Στις 17-18 Μαρτίου η Πενταμερής για το Κυπριακό

Στις 17 και 18 Μαρτίου θα συγκληθεί η Πενταμερής συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές.

BEST OF TOTHEMAONLINE