Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC σε ανάλυσή του, ένα απλό τηλεφώνημα δεν θα τερματίσει ως δια μαγείας τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο είναι αρκετό για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Το πότε και πώς θα ολοκληρωθούν δεν είναι σαφές. Αλλά η Μόσχα έχει ήδη σημειώσει μια διπλωματική νίκη μόνο και μόνο από το γεγονός αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας.
«Σκεφτείτε τρία χρόνια πίσω. Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον μετέτρεψε σε παρία. Η Ρωσία χτυπήθηκε από χιλιάδες διεθνείς κυρώσεις. Αργότερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη του Κρεμλίνου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν καταδίκασε τον Ρώσο ομόλογό του ως «δολοφονικό δικτάτορα» και “καθαρόαιμο κακοποιό”.
»Προχωρήστε γρήγορα στο σήμερα. Η γλώσσα του Λευκού Οίκου έχει αλλάξει. Το ίδιο και η προσέγγιση προς τη Ρωσία. Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι θέλει να “συνεργαστεί, πολύ στενά” με τον πρόεδρο Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ελπίζει ότι θα “επισκέπτονται ο ένας τα έθνη του άλλου”», αναφέρει χαρακτηριστικά στην περιγραφή του το BBC.
Είναι σαφές, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες μετά το τηλεφώνημα με τον Τραμπ, πως από πολλές απόψεις, ο Πούτιν έχει πάρει αυτό που ήθελε: την ευκαιρία να διαπραγματευτεί απευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ουκρανία και την ευκαιρία να βάλει τον εαυτό του στο κορυφαίο τραπέζι της διεθνούς πολιτικής, παρά τα τελευταία τρία χρόνια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο δρόμος για την ειρήνη δεν θα είναι εύκολος για την Ουκρανίας
Την ίδια στιγμή, το βρετανικό δίκτυο διαπιστώνει πως, θεωρείτο αναμενόμενο πως κάθε παρέμβαση της Ουάσινγκτον μετά τις εκλογές, θα ικανοποιούσε τη Μόσχα περισσότερο απ’ότι το Κίεβο.
«Η άρνηση της ένταξης στο ΝΑΤΟ, η άποψη ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να νικήσει, η ασάφεια σχετικά με το πώς θα αστυνομευτεί μια παγωμένη γραμμή μετώπου στο μέλλον - όλα αυτά συνθέτουν μια απτή ρωσική ανταπόδοση για 11 χρόνια επιθετικότητας προς την Ουκρανία» αναφέρει το BBC.
Ωστόσο, αυτό που είναι σαφές πλέον, είναι πως έχουν αλλάξει τα δεδομένα στα οποία είχε στηρίξει τον λόγο του ο Ζελένσκι όλα αυτά τα χρόνια. «Δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία», έλεγε, κάτι που όμως ένα εμφανές ότι άλλαξε μετά το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Έτσι, ο δρόμος προς μια «δίκαιη ειρήνη», όπως το θέτει ο πρόεδρος Ζελένσκι, δεν πρόκειται να είναι ούτε ευθύς ούτε ομαλός για την Ουκρανία.