Video: Πιθανό «ξύπνημα» του ηφαιστείου στη Σαντορίνη - Το ανησυχητικό βουητό

Video: Πιθανό «ξύπνημα» του ηφαιστείου στη Σαντορίνη - Το ανησυχητικό βουητό

Μπαράζ ηφαιστειακών σεισμών το βράδυ της Παρασκευής στην Σαντορίνη εντείνει την ανησυχία και δίνει νέα διάσταση στο φαινόμενο των συνεχών δονήσεων.

Ο αριθμός των δονήσεων είναι μειωμένος, ωστόσο, οι χθεσινοί σεισμοί συνοδεύονταν από ένα παράξενο βουητό που προβληματίζει.

Η βοή, αλλά και η έντονη δραστηριότητα το βράδυ της Παρασκευής, οδηγεί επιστήμονες στο συμπέρασμα της ηφαιστειακής διέγερσης.

Ηφαιστειακό μάγμα

«Μάλλον υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει ηφαιστειακό μάγμα. Αυτοί οι σεισμοί σταμάτησαν μέσα σε μιάμιση ώρα, αλλά αυτοί οι σεισμοί ήταν καθαρά, καθαρά, καθαρά ηφαιστειακοί. Συνέβη ένα ηφαιστειακό σμήνος το οποίο είχε, αυτό που λένε οι σεισμολόγοι, πάρα πάρα πολύ θόρυβο. Υποδεικνύει ότι είναι καθαρά ηφαιστειακοί σεισμοί», δήλωσε Κώστας Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών και ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμικού Κέντρου, το οποίο παρατηρούσε αλλαγή του σεισμικού μοτίβου, που πιθανώς να οφείλεται στην κίνηση του μάγματος.

«Ακούνε ήχο γιατί οι σεισμοί είναι χαμηλοί, ρηχοί και η θάλασσα λειτουργεί σαν μεγεθυντής. Η βοή είναι από την τριβή που διαχέεται όταν σπάει το ρήγμα», είπε καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Οι κάτοικοι δεν εφησυχάζουν, ακόμα και αυτοί που παραμένουν στο νησί ζουν σε κατάσταση επιφυλακής.

Πέρα από τους κατοίκους και κάποιοι επιχειρηματίες επιστρέφουν στο νησί. Στα μέσα Φεβρουαρίου το νησί θα βρισκόταν υπό κανονικές συνθήκες σε περίοδο προετοιμασίας, ωστόσο, ελάχιστα είναι τα καταλύματα που ετοιμάζονται για την τουριστική περίοδο.

Τη στήριξη του κράτους ζητούν οι επιχειρηματίες

Οι επιχειρηματίες αγωνιούν και ζητούν τη στήριξη του κράτους.

«Έχουμε πτώση κρατήσεων και δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε σαν κλάδος. Ζητάμε στήριξη. Πέρα από την πρόληψη να φανούν έργα που διασφαλίζουν όπως για παράδειγμα λιμάνι και άξονες διαφυγής», είπε η Γεν. Γραμματέας Ένωσης ξενοδόχων, Μαργαρίτα Καραμολέγκου.

Το λιμάνι του νησιού φαίνεται να είναι το μεγάλο πρόβλημα και η μεγάλη αγωνία.

Τα δεδομένα από τον βυθό της θάλασσας σε συνδυασμό με τους σεισμογράφους μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων που συνεχίζουν να παρακολουθούν ένα φαινόμενο που -όπως φαίνεται- θα μας απασχολήσει για αρκετές ακόμη εβδομάδες.

ΠΗΓΗ: in.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Ιρανός στρατηγός - Θα εκτοξεύσουμε πυραύλους για να φύγουν οι Αμερικανοί από την Κύπρο - «Η αεράμυνα μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα» λέει ο Λετυμπιώτης

LIVE: Ιρανός στρατηγός - Θα εκτοξεύσουμε πυραύλους για να φύγουν οι Αμερικανοί από την Κύπρο - «Η αεράμυνα μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα» λέει ο Λετυμπιώτης

Εκτός ελέγχου οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ, γεγονός που πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Ιρανός στρατηγός προχώρησε σε ευθείες απειλές, δηλώνοντας πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εκτοξεύσει πυραύλους με στόχο να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί από την Κύπρο, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη ρητορική έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, διαβεβαίωσε πως «η αεράμυνά μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα», υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας. Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE