Ανάλυση: Καταστατικό συνέδριο ΔΗΣΥ με δείγματα πολιτικού ρεβανσισμού – Οι διαγραφές υπουργών και η αυτοπαγίδευση

Ανάλυση: Καταστατικό συνέδριο ΔΗΣΥ με δείγματα πολιτικού ρεβανσισμού – Οι διαγραφές υπουργών και η αυτοπαγίδευση

Δύο χρόνια μετά τις προεδρικές εκλογές και τα όσα τον «πλήγωσαν», ο ΔΗΣΥ έλαβε την απόφαση μέσα από το καταστατικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, να πράξει  αυτό, που δεν τολμούσε να πράξει, αμέσως μετά τις εκλογές.

Προχώρησε σε διαγραφές μελών του, που απαρτίζουν την κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τίθενται εκτός του κόμματος. Μια απόφαση η οποία αντικρίστηκε με σκεπτικισμό τόσο από τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, όσο και από τον νομικό, Κρις Τριανταφυλλίδη. Ο Ιωνάς Νικολάου, έκανε λόγο για επικίνδυνο πολιτικό ξεκαθάρισμα και για εσωστρέφεια. Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως ο Συναγερμός διαγράφει μέλη που συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση που έχει την ίδια πολιτική ιδεολογία και την οποία στήριξε η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του.

Το πιο σημαντικό όμως στην παρέμβαση του Ιωνά Νικολάου, είναι η υπόδειξη προς το κόμμα του, ότι αντί να εξαντληθούν τα περιθώρια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ στελεχών και του κόμματος με τη βάση/ τους ψηφοφόρους του κόμματος, να περιοριστούν τα φαινόμενα νεποτισμού και αυτοδικαίωσης, φρόντισαν με τις διαγραφές να επιβεβαιώσουν ότι δύο χρόνια μετά, το κόμμα συνεχίζει να βρίσκεται σε μία κατάσταση ρευστοποίησης. Με την εσωστρέφεια να κυριαρχεί και με ψυχολογία στα τάρταρα, να χωρίζονται τα τσανάκια και να οδηγείται σε εκλογική υποχώρησης.

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Αξιωματούχος του ΔΗΣΥ, έστειλε ένα δυνατό μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος, η οποία χθες, πανηγύριζε για την απόφαση του καταστατικού συνεδρίου, η οποία όσο και αν προσπάθησε η Αννίτα Δημητρίου να πείσει ότι η δική της πολιτική ηθική επιβάλλει να ενημερωθούν εκ των προτέρων οι Υπουργοί που διαγράφονται, το «μούδιασμα» μελών του κόμματος που εξέφραζαν απορία για την κίνηση της ηγεσίας, λίγες ώρες πριν ληφθεί απόφαση, με ψηφοφορία, ήταν εμφανές.

Από την πλευρά του, νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης, ο οποίος είχε γνωματεύσει αναφορικά με το ζήτημα των διαγραφών, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X» εκφράζει τη θέση, ότι η καθυστέρηση στη λήψη οποιουδήποτε μέτρου( όταν θα έπρεπε το 2023) καθιστά επιλήψιμη τη λήψη εναντίον του εν λόγω μέλους, του μέτρου της διαγραφής του, τώρα.

Η εν λόγω καταστατική αλλαγή που αποφασίστηκε στο Συνέδριο του Σαββάτου, ουσιαστικά ικανοποιεί τα ίδια τα μέλη του κόμματος, που αναζητούσαν ρεβάνς, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, χωρίς ωστόσο το κόμμα να λάβει υπόψη του τις χιλιάδες των Συναγερμικών που επέλεξαν διαφορετικό δρόμο, ψηφίζοντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Μια απόφαση η οποία δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στην ηγεσία και τη βάση, μέρος της οποίας έχει απομακρυνθεί από τη στέγη του ΔΗΣΥ.

Παγίδευση της Αννίτας;

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Αννίτα Δημητρίου δήλωνε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι «την κοινωνία δεν την κερδίζεις με διαγραφές, αλλά με πολιτικές προτάσεις». Απαντούσε στην πρόταση του Φαίδωνα Φαίδωνος για διαγραφή μελών του ΔΗΣΥ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Τρείς μήνες μετά από εκείνες τις τοποθετήσεις, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δηλώνει ότι η διαγραφή κυβερνητικών στελεχών από το κόμμα, δεν ήταν εκδικητικήαλλά αναγκαία για την πολιτική συνοχή του κόμματος. Τα μέλη που έχουν διαγραφεί, θα μπορούν να επιστρέψουν στο κόμμα, μετά τη θητεία τους, εφόσον το επιθυμούν.

Οι βουλευτικές εκλογές του 2026 θα αποδείξουν κατά πόσο δικαιώνονται οι αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου, ή θα επιφέρουν ακόμα ένα πλήγμα, στο γόητρο του ΔΗΣΥ, με την Αννίτα Δημητρίου να βρίσκεται παγιδευμένη, σε αποφάσεις στις οποίες η ίδια σύρθηκε, θέλοντας να ικανοποιήσει εκείνες τις φωνές που ζητούσαν «δικαίωση».

Είναι αμφίβολο εάν μετά από δύο χρόνια εσωστρέφειας, ο ΔΗΣΥ μπορεί να γυρίσει σελίδα διαγράφοντας πέντε μέλη τα οποία βρίσκονται στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και αν μπορεί με αυτόν τον τρόπο, να διασφαλιστεί όπως είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία της παράταξης. Μιας παράταξης που σήμερα αναλώνεται σε αλλαγές για τον περιορισμό των θητειών, τον τρόπο εκλογής του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας και τη συμμετοχή περισσότερων μελών στο πολιτικό γραφείο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Προετοιμάζουν το έδαφος για τη Γενεύη - Νέα συνάντηση των διαπραγματευτών

Προετοιμάζουν το έδαφος για τη Γενεύη - Νέα συνάντηση των διαπραγματευτών

Νέα συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ.

BEST OF TOTHEMAONLINE