ΠτΔ – Συνέντευξη στο ahramonline: Η συμφωνία φυσικού αερίου για το Κρόνος με την Αίγυπτο ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και τους διμερείς δεσμούς

ΠτΔ – Συνέντευξη στο ahramonline: Η συμφωνία φυσικού αερίου για το Κρόνος με την Αίγυπτο ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και τους διμερείς δεσμούς

Η υπογραφή δύο συμφωνιών για την ανάπτυξη πόρων φυσικού αερίου στον Κρόνο και την Αφροδίτη είναι μια κομβική στιγμή στην αναπτυσσόμενη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, λέει στο Ahram Online ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου ενσωματώνουν ένα μοναδικό μοντέλο συνεργασίας και αλληλοσεβασμού. Με την πάροδο των αιώνων, αυτή η σχέση υπήρξε μια γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας στην καρδιά της περιοχής της Μεσογείου, όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση, καθώς η Κύπρος και η Αίγυπτος υπήρξαν στρατηγικοί εταίροι σε πολλά πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά ζητήματα.

Αυτοί οι ιστορικοί δεσμοί ενισχύθηκαν με την πάροδο του χρόνου, φθάνοντας σε ένα νέο στάδιο γόνιμης συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραχώρησε συνέντευξη στο Ahram Online κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο μετά από πρόσκληση του Προέδρου Abdel Fattah El-Sisi, για να παραστεί στην τελετή υπογραφής δύο σημαντικών συμφωνιών για την ανάπτυξη πόρων φυσικού αερίου στις περιοχές Κρόνος και Αφροδίτη στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Όπως είπε ο Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αυτές οι δύο συμφωνίες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ των δύο χωρών και το άνοιγμα νέων οριζόντων για στρατηγικές συνεργασίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέπτυξε επίσης το όραμα της Κύπρου για το μέλλον της συνεργασίας με την Αίγυπτο σε διάφορους τομείς και τις φιλοδοξίες του να διευρύνει τους ορίζοντες εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών τα επόμενα χρόνια.

Α.Ο.: Πώς βλέπετε την τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου; Κοιτάζοντας το μέλλον και τα επόμενα χρόνια, πώς βλέπετε να αναπτύσσεται αυτή η σχέση και ποιοι τομείς συνεργασίας πιστεύετε ότι μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω;

Η σχέση Κύπρου-Αιγύπτου βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, χτισμένη σε κοινές αρχές και αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Σε ένα όλο και πιο περίπλοκο περιφερειακό και παγκόσμιο τοπίο, η συνεργασία μας είναι πιο σημαντική από ποτέ για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας και πέρα ​​από αυτήν.

Η στρατηγική μας συνεργασία επιβεβαιώθηκε μόλις πριν από ένα μήνα, κατά τη διάρκεια της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε εδώ στο Κάιρο, όπου υπογράφηκαν επτά Μνημόνια Συναντίληψης. Αυτές οι συμφωνίες καλύπτουν διάφορους τομείς, όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η τεχνολογία, η ενδυνάμωση των γυναικών στον τουρισμό, η ανάπτυξη θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η πυρηνική ασφάλεια.

 Ένα άλλο βασικό βήμα έγινε τον Ιούνιο του 2024 με την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης για τη διευκόλυνση και τη ρύθμιση της απασχόλησης Αιγύπτιων εργαζομένων στην Κύπρο. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στην αντιμετώπιση των αναγκών της αγοράς εργασίας με δομημένο και ελεγχόμενο τρόπο, αντικατοπτρίζοντας τη δέσμευσή μας για αμοιβαίο οικονομικό όφελος.

Σήμερα, σηματοδοτούμε ένα ακόμη ορόσημο με την υπογραφή συμφωνίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το υπεράκτιο κοίτασμα «Κρόνος» της Κύπρου στην Αίγυπτο για υγροποίηση και εξαγωγή. Αυτή η συνεργασία ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία των διμερών μας δεσμών.

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι διμερείς μας σχέσεις υπόσχονται πολλά. Θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία μέσω διαρκούς διαλόγου, κοινών πρωτοβουλιών και στρατηγικών συνεργασιών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και των δύο εθνών.

Προσωπικά, οι συχνές μου επισκέψεις στην Αίγυπτο —τέσσερις φορές τους τελευταίους 12 μήνες— αποτελούν απόδειξη της σημασίας που δίνω σε αυτή τη σχέση. Η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την εκλογή μου ήταν στην Αίγυπτο, επιβεβαιώνοντας τους βαθιά ριζωμένους δεσμούς και το κοινό όραμα μεταξύ των χωρών μας.

AO: Κύριε Πρόεδρε, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Σίσι, θα επισκεφθείτε το Κάιρο για να παρακολουθήσετε την τελετή υπογραφής δύο μεγάλων συμφωνιών για την ανάπτυξη των πόρων φυσικού αερίου. Θα μπορούσατε να αναλύσετε τη σημασία αυτών των συμφωνιών για το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ειδικά στον ενεργειακό τομέα; Πώς φαντάζεστε αυτές οι συμφωνίες να συμβάλλουν στην περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο μέλλον της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών;

 Οι συμφωνίες αυτές σηματοδοτούν μια κομβική στιγμή στην αυξανόμενη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Αυτή η συνεργασία βασίζεται στη διακυβερνητική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2018, η οποία έθεσε τα θεμέλια για την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων της Κύπρου με την αξιοποίηση των υποδομών της Αιγύπτου.

Με βάση την παραπάνω συμφωνία, η πρώτη από τις δύο συμφωνίες επικεντρώνεται γύρω από την ανακάλυψη αερίου στον στόχο «Κρόνος» στο τεμάχιο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου (ΑΟΖ).

Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στην εμπορευματοποίηση αυτής της σημαντικής ανακάλυψης. Καθορίζει το νομικό, φορολογικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Κρόνος», διευκολύνοντας την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο για επεξεργασία, υγροποίηση και εξαγωγή.

Αν και τέτοιες συμφωνίες υπογράφονται από τη χώρα υποδοχής και τον δυνητικό επενδυτή, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι μέρος αυτής της συμφωνίας, ως ιδιοκτήτης του φυσικού αερίου και δυνητικός πωλητής, απόδειξη της δέσμευσής μας και της υποστήριξής μας να επισπεύσουμε την ανάπτυξη της ανακάλυψης του «Κρόνος».

Η δεύτερη συμφωνία είναι μεταξύ των Αναδόχων «Αφροδίτη», Κύπρου, Αιγύπτου, EGAS και CHC σχετικά με την ανακάλυψη «Αφροδίτη» και δίνει το πλαίσιο για τη Συμφωνία της Κυβέρνησης Υποδοχής που θα ακολουθήσει και περιγράφει την εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου.

Η υπογραφή αυτών των συμφωνιών σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στην αναπτυσσόμενη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Αυτή η συνεργασία βασίζεται στη διακυβερνητική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2018, η οποία έθεσε τα θεμέλια για την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων της Κύπρου με την αξιοποίηση των υποδομών της Αιγύπτου.

Και οι δύο συμφωνίες είναι σημαντικές για την αποστολή και των δύο έργων. Σίγουρα θα εμβαθύνουν περαιτέρω τις σχέσεις Κύπρου-Αιγύπτου, συμβάλλοντας επίσης στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής στην ευρύτερη πρωτοβουλία East Med Energy Corridor, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικής σταθερότητας.

Το πιο σημαντικό, αυτά τα έργα θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχοντας μια εναλλακτική και αξιόπιστη πηγή ενέργειας μέσω της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Κύπρος και η Αίγυπτος βρίσκονται σε μοναδική θέση να συνεισφέρουν σημαντικά στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και αυτές οι συμφωνίες αποτελούν σαφές μήνυμα της δέσμευσής μας σε αυτό το κοινό όραμα.

Καθώς και οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια γεωπολιτικά σημαντική περιοχή, πώς βλέπετε την Κύπρο και την Αίγυπτο να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική; Πώς βλέπετε τον πρόσφατο περιφερειακό και διεθνή ρόλο της Αιγύπτου, ιδίως τη μεσολάβηση των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα;

Η Αίγυπτος και η Κύπρος έχουν καλλιεργήσει μια ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση, ειδικά την τελευταία δεκαετία, συνεργαζόμενες στενά για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και προωθώντας ευκαιρίες για περιφερειακές συνέργειες.

Η συνεργασία μας καλύπτει βασικούς τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και η οικονομική ανάπτυξη.

Στη διεθνή σκηνή, συνεργαζόμαστε με διάφορους πολυμερείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και της Ένωσης για τη Μεσόγειο, για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων και την προώθηση κοινών συμφερόντων.

Η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής για στενότερες σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου. Η πρόσφατη 10η σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου στις Βρυξέλλες αντικατοπτρίζει αυτή την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης και τη δέσμευση για περιφερειακή σταθερότητα.

Η Αίγυπτος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε περιφερειακό επίπεδο, η Αίγυπτος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

Οι προσπάθειές της στη μεσολάβηση των συγκρούσεων, κυρίως στη Γάζα, αλλά και σε άλλες περιοχές στην Αφρική, υπογραμμίζουν αυτή τη δέσμευση. Σε διεθνές επίπεδο, η επιρροή της Αιγύπτου είναι σημαντική, η οποία αντανακλάται στην ενεργό και εποικοδομητική συμμετοχή της σε διάφορους πολυμερείς οργανισμούς και πρωτοβουλίες.

Ειδικότερα για τη Γάζα, η Κύπρος και η Αίγυπτος συμμερίζονται τη δέσμευση να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουν στην άμβλυνση της τρέχουσας κρίσης.

Προσπαθούμε να παρέχουμε πρόσθετη ανθρωπιστική υποστήριξη, αλλά είμαστε και οι δύο σταθεροί υποστηρικτές της προώθησης ενός πολιτικού διαλόγου που θα οδηγήσει στη μόνη ρεαλιστική λύση για διαρκή ειρήνη και περιφερειακή σταθερότητα: τη λύση των δύο κρατών με τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Σε ευρύτερο επίπεδο, η Αίγυπτος είναι πλέον στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως σε τομείς όπως η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ενεργειακή συνεργασία.

Ο προληπτικός της ρόλος στην περιφερειακή διπλωματία και τις διεθνείς υποθέσεις υπογραμμίζει τη σημασία της ως βασικό παράγοντα για την προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας.

AO: Ποια είναι η στάση της Κύπρου για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου, ειδικά σε τομείς όπως το εμπόριο, η ανάπτυξη και η περιφερειακή συνεργασία;

 Η Κύπρος υπήρξε, είναι και θα παραμείνει ισχυρός υποστηρικτής για την περαιτέρω εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου, αναγνωρίζοντας την Αίγυπτο ως βασικό πυλώνα σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και περιφερειακής συνεργασίας.

Η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών που ενισχύουν τους δεσμούς με την Αίγυπτο, αναγνωρίζοντας τον ουσιαστικό της ρόλο στην επίλυση συγκρούσεων, τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και την ενίσχυση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Τον Μάρτιο του 2024, επισκέφτηκα το Κάιρο, μαζί με τους συναδέλφους μου στην ΕΕ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςόταν οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέβηκαν στο επίπεδο μιας στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης.

Η Κύπρος βλέπει τεράστιες δυνατότητες στην επέκταση της συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την ενέργεια.

Έργα όπως η διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου της Αιγύπτου με την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας, αναδεικνύουν τη στρατηγική σημασία αυτής της συνεργασίας για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και βιωσιμότητας.

Πέρα από την ενέργεια, η Κύπρος εκτιμά την Αίγυπτο ως κρίσιμο οικονομικό και πολιτικό εταίρο, υποστηρίζοντας την αυξημένη δέσμευση της ΕΕ σε τομείς όπως οι υποδομές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Η δυναμική οικονομία και η στρατηγική θέση της Αιγύπτου την καθιστούν κρίσιμο εταίρο και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση πρωτοβουλιών που θα προωθήσουν την κοινή ευημερία και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα τόσο για την Ευρώπη, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο συνολικά.

ΑΟ: Η Κύπρος παίζει ενεργό ρόλο σε περιφερειακές συνεργασίες, ιδιαίτερα μέσω τριμερών μηχανισμών (Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος), Πώς αξιολογείτε τη σημασία του ρόλου της Αιγύπτου σε αυτές τις συνεργασίες;

Η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας υπήρξε βασική προτεραιότητα για την Κύπρο και η τριμερής μας εταιρική σχέση με την Αίγυπτο και την Ελλάδα έχει γίνει πρότυπο σταθερότητας και προόδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βασιζόμενοι στις παραδοσιακά στενές διμερείς σχέσεις με γειτονικές χώρες που μοιράζονται το ίδιο όραμα, επιδιώξαμε ενεργά τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας με δυναμικό και τελικό στόχο τη συγκρότηση της Ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας για τις χώρες και τους λαούς μας.

Η Αίγυπτος δεν είναι απλώς ένας στρατηγικός εταίρος. είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της συνεργασίας. Από την πρώτη μας τριμερή σύνοδο κορυφής το 2014, έχουμε εμβαθύνει τη συνεργασία μας μέσω πολυάριθμων συναντήσεων και συμφωνιών, αποφέροντας απτά οφέλη για τα έθνη μας.

Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα ήταν η συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα μέσω του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή η πλατφόρμα ενισχύει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών της.

Κατά την πρόσφατη 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για ενίσχυση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς, όπως η προώθηση της ειρήνης και της επίλυσης συγκρούσεων, ο οικονομικός διάλογος, η ενέργεια, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η υγειονομική περίθαλψη και η ασφάλεια των υδάτων.

Αυτή η επιβεβαίωση και η δέσμευση στις αξίες που καθορίζουν την τριμερή μας συνεργασία είναι η ισχυρότερη ασφάλεια για τη βιωσιμότητα και τη βιωσιμότητα της εταιρικής μας σχέσης.

AO: Ο τουρισμός είναι μια σημαντική βιομηχανία τόσο για την Κύπρο όσο και για την Αίγυπτο. Ποια βήματα μπορούν να ληφθούν για την ενίσχυση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζονται ειδικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών;

Ο τουρισμός είναι πράγματι ζωτικός τομέας τόσο για την Κύπρο όσο και για την Αίγυπτο και υπάρχει έντονο αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ενίσχυση της συνεργασίας για την ενίσχυση των ροών επισκεπτών μεταξύ των δύο χωρών.

Ενώ αναπτύσσονται συνεχώς συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, η δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τους τουριστικούς δεσμούς είναι εμφανής.

Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών, στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που μοιράζονται και οι δύο χώρες και στη διερεύνηση νέων ευκαιριών για κοινές τουριστικές πρωτοβουλίες. Αξιοποιώντας τη γεωγραφική μας εγγύτητα και τα κοινά πολιτιστικά μας πλεονεκτήματα, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το αναξιοποίητο δυναμικό και να δημιουργήσουμε νέους δρόμους ανάπτυξης σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Τελικά, η ενίσχυση των τουριστικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου όχι μόνο θα ωφελήσει τις οικονομίες μας, αλλά θα ενισχύσει και τις βαθύτερες διαπροσωπικές σχέσεις, ενισχύοντας τη μακροχρόνια φιλία μεταξύ των εθνών μας.

AO: Ποιες εξελίξεις έχουν σημειωθεί σχετικά με την πρωτοβουλία «Roots Revival» που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο Abdel-Fattah El-Sisi κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου κορυφής στη Λευκωσία το 2017;

Η πρωτοβουλία NOSTOS-Roots Revival, που ξεκίνησε από τον φίλο μου Πρόεδρο El-Sisi το 2017, παραμένει βασικός πυλώνας της τριμερούς συνεργασίας μας με την Αίγυπτο και την Ελλάδα, γιορτάζοντας την κοινή ιστορία, τους πολιτιστικούς δεσμούς και τον ανεκτίμητο ρόλο των κοινοτήτων της διασποράς μας στην ενίσχυση των δεσμών των εθνών μας.

Το NOSTOS, η ελληνική λέξη για την «επιθυμία να επιστρέψει κανείς στις ρίζες/πατρίδα του», περικλείει την ουσία αυτής της πρωτοβουλίας – προώθηση των επαφών μεταξύ ανθρώπων και διατήρηση των κοινών μας παραδόσεων, πολιτισμού και κληρονομιάς. Ως άτομο με προσωπικές οικογενειακές ρίζες στην Αλεξάνδρεια, εκτιμώ βαθύτατα τέτοιες πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη της ταυτότητας και της ιστορίας.

Από την ίδρυσή του, το NOSTOS έχει προωθήσει ουσιαστικές ανταλλαγές, όπως φόρουμ που ενώνουν τις κοινότητες της διασποράς, ένα συνέδριο στο Λονδίνο με επίκεντρο τον πολιτιστικό και ιατρικό τουρισμό, ένα επιχειρηματικό φόρουμ στη Μελβούρνη που συνδέει ομογενείς επιχειρηματίες και προγράμματα ανταλλαγών νέων στις τρεις χώρες μας.

Στη 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο αυτόν τον Ιανουάριο, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να επεκτείνουμε το NOSTOS ενσωματώνοντας πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές συνεργασίες με την υποστήριξη της UNESCO.

Σε αυτό το πνεύμα, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε μαθητές από το Αμπέτιο Σχολείο του Καΐρου στην Κύπρο τον Απρίλιο. Η επίσκεψή τους, που φιλοξενείται από την κυβέρνησή μας, θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των νέων Κυπρίων, Ελλήνων και Αιγυπτίων – διασφαλίζοντας ότι οι ιστορικοί μας δεσμοί θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν στις επόμενες γενιές.

Πηγή: english.ahram.org.eg

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Προετοιμάζουν το έδαφος για τη Γενεύη - Νέα συνάντηση των διαπραγματευτών

Προετοιμάζουν το έδαφος για τη Γενεύη - Νέα συνάντηση των διαπραγματευτών

Νέα συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ.

BEST OF TOTHEMAONLINE