Ενοίκια: Αυτές είναι οι τιμές για μονάρια και δυάρια ανά επαρχία – Σε ποιες περιοχές αναμένεται αύξηση και ποιοι οι λόγοι

Ενοίκια: Αυτές είναι οι τιμές για μονάρια και δυάρια ανά επαρχία – Σε ποιες περιοχές αναμένεται αύξηση και ποιοι οι λόγοι

Στα ύψη συνεχίζουν να βρίσκονται οι τιμές των ενοικίων ανά το Παγκύπριο, κάτι το οποίο αποτελεί εμπόδιο τόσο για τα νεαρά ζευγάρια όσο και γι’ αυτούς που θέλουν να μείνουν μόνοι.

Οι ψηλές τιμές σε ενέργεια, καύσιμα και προϊόντα έρχεται να ενώσει το παζλ της ακρίβειας, βάζοντας τρικλοποδιά στα μελλοντικά σχέδια των πολιτών.

Το ThemaOnline, μίλησε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ), Χρίστο Νικολάου, ο οποίος ανέφερε πώς «με την έναρξη της νέας χρονιάς, δεν βλέπουμε νέες αυξήσεις ενοικίων, ενώ η Λευκωσία κρατά σταθερές τις τιμές της»

«Θετικό είναι το ότι στις παραλιακές πόλεις παρατηρείται μία σχετική μείωση τιμών», σύμφωνα με τον κύριο Νικολάου, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί «ανάσα» για τους πολίτες.

Σύγκριση με την περσινή χρονιά  

«Με την έναρξη της νέας χρονιάς παρατηρείται μειωμένη άφιξη ξένων επενδυτών και κατά συνέπεια μείωση στην μετεγκατάσταση ξένων στην χώρα μας. Για το λόγο αυτό, βλέπουμε μειώσεις των ενοικίων στις παράλιες πόλεις. Κύριος λόγος είναι οι περιορισμοί σε εταιρείες Ρωσικών συμφερόντων λόγω των κυρώσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών επιχειρηματιών Κύπρου.

«Επίσης, η έλλειψη σχολών για φοίτηση των παιδιών των ξένων εργαζομένων στις εταιρείες, δημιουργεί μείωση στις αφίξεις ξένων στην χώρα μας. Για τους λόγους αυτούς, στο παρόν στάδιο παρατηρείται  μείωση στις τιμές των ενοικίων», συμπλήρωσε.

Πού κυμαίνονται οι τιμές για μονάρια και δυάρια ανά επαρχία;

Ανάλογα με την περιοχή και την παλαιότητα του διαμερίσματος ανά επαρχία κυμαίνονται ως εξής:

Ερωτηθείς εάν αναμένουμε νέα αύξηση στις τιμές των ενοικίων μέσα στο 2025, ο κύριος Νικολάου σημείωσε ότι «διαφαίνονται κάποιες αλλαγές στον ορίζοντα, όπως για παράδειγμα ο τερματισμός του Ρώσο - Ουκρανικού πολέμου και ο τερματισμός των κυρώσεων στην Ρωσία που θα οδηγήσει πολλούς Ρώσους να έρθουν στην Κύπρο για τουρισμό και επανεγκατάσταση»

«Επίσης με τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ - Παλαιστινίων αναμένεται αύξηση των αφίξεων από Ισραήλ για τουρισμό αλλά και επενδύσεις με δημιουργία εταιρειών και μετοίκηση στην χώρα μας. Ακόμα και η αποπεράτωση νέων αγγλόφωνων σχολών ή η επέκταση των υφισταμένων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα προσελκύσει πολλούς ξένους να μετοικήσουν στην χώρα μας με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές των ενοικίων στις παράλιες πόλεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρων των ξένων», πρόσθεσε.

«Εάν επαληθευθεί η πρόβλεψη των πιο πάνω, η αύξηση της ζήτησης θα φανεί από τον Αύγουστο – Σεπτέμβρη, νοουμένου ότι και οι σχολές θα αποπερατωθούν με βάση τα συμβόλαια με τους εργολήπτες», εξήγησε.

Καταλήγοντας, ερωτηθείς για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος κτηματομεσιτών, ο κύριος Νικολάου επισήμανε ότι «για την ώρα τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα για τους κτηματομεσίτες διότι υπάρχει σχετική διαθεσιμότητα ακινήτων. Με βάση τις προβλέψεις μας όμως, εάν επαληθευτούν τα πιο πάνω, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα από πριν που τα διαθέσιμα ακίνητα έφευγαν άμεσα και οι τιμές ανέβαιναν μέρα με την μέρα»

«Η χώρα μας βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων για επενδύσεις και μετεγκατάσταση διότι η ποιότητα ζωής είναι πολύ καλή. Αν ψάξουμε να δούμε το τι γίνεται και σε άλλες χώρες τότε θα καταλάβουμε ότι τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Το κράτος θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την προστασία των πολιτών από τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να φέρουν οι αφίξεις ξένων επενδύσεων και οι μετανάστες στην χώρα μας. Μέσα από μια νοικοκυρεμένη πολιτική το κράτος θα πρέπει να προβλέψει τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αύξηση των ξένων μεταναστών για να μην δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στους ντόπιους και να βάλει τους πολίτες του σε προτεραιότητα», κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Απειλεί ευθέως την Κύπρο για τις συμφωνίες με την Αίγυπτο η Τουρκία

Απειλεί ευθέως την Κύπρο για τις συμφωνίες με την Αίγυπτο η Τουρκία

Ευθείες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τις συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Αίγυπτο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εξαπέλυσε η Άγκυρα, με «πηγές» του Υπουργείου Άμυνας να προειδοποιούν ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες που έχει ως εγγυήτρια δύναμη.

BEST OF TOTHEMAONLINE