Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Σχολικών Εφορειών, Νίκος Μεγάλεμος, ανέφερε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) προκειμένου να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις των φορτίων.
«Το πρόβλημα είναι η επιθεώρηση από την ΑΗΚ. Υπήρχαν ορισμένοι όροι τους οποίους έπρεπε να ακολουθήσουμε. Τους ακολουθήσαμε, κάναμε τα σχέδια, προχωρήσαμε και τα καταθέσαμε. Περιμένουμε τώρα να έρθει η ΑΗΚ να δει ότι όσα κάναμε είναι σύμφωνα με τα σχέδια. Εδώ είναι που καθυστερούμε», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλεμο, υπήρξε καθυστέρηση από την ΑΗΚ, η οποία έπρεπε να τελειώσει τις 13 Νοεμβρίου.
«Το πρώτο πλάνο ήταν να τελειώσουν οι επιθεωρήσεις μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, ζητήθηκε παράταση μέχρι τις 13 Νοέμβρη, ωστόσο έχουμε σχολεία που δεν έχουν επιθεωρηθεί. Η ΑΗΚ είπε ότι θα τις τελειώσουν αυτή την βδομάδα τις επιθεωρήσεις ενώ θα έχουμε και σύσκεψη στις 27 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν τα κλιματιστικά θα λειτουργήσουν μετά τις επιθεωρήσεις, ο κ. Μεγάλεμος σημείωσε ότι «όταν γίνει η επιθεώρηση, μετά θα τραβήσουν τα απαραίτητα καλώδια για την αναβάθμιση του φορτιου».
Η θέση της ΑΗΚ
Εκ μέρους της, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου απάντησε στις αναφορές περι καθυστέρησης με ανακοίνωση:
«Η ΑΗΚ είναι πάντοτε στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για να βοηθήσει στην όσο το δυνατό πιο σύντομη υλοποίηση του έργου εγκατάστασης κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία. Δεσμεύτηκε όπως δίνεται προτεραιότητα με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών των σχολείων. Για τον σκοπό αυτό, όλες οι Περιφέρειες έχουν ορίσει συνεργεία με υπεύθυνο συντονιστή για το έργο, με συγκεκριμένες οδηγίες για την έγκαιρη ανταπόκριση.
Είναι προτεραιότητα όλων μας, Υπουργείου, ΑΗΚ και Σχολικής Εφορίας να λειτουργήσουν τα κλιματιστικά στα σχολεία πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Ευθύνη μας είναι πρωτίστως η ασφάλεια των καταναλωτών και των παιδιών μας. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται οι σωστές διαδικασίες, να τηρούνται αυστηρά οι κανονισμοί, ο εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί να είναι σύμφωνα με τα πρότυπα και να υποβάλλονται τα ηλεκτρολογικά σχέδια τα οποία να αντικατοπτρίζουν τις εργασίες που έχουν γίνει. Δυστυχώς, συχνά υποβάλλονται ελλιπή σχέδια ή εντοπίζονται εκκρεμότητες που έχουν ως αποτέλεσμα την απαίτηση επανελέγχων μετά την υπόδειξη των λαθών και ελλείψεων από την ΑΗΚ.
Από μέρους της ΑΗΚ δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα και καμία καθυστέρηση. Αντιθέτως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει πλήρης συντονισμός από τους εμπλεκόμενους (ηλεκτρολόγους, μελετητές και Σχολική Εφορία) καθώς συνεχώς προκύπτουν προβλήματα, όπως:
· Ελλιπή ηλεκτρολογικά σχέδια
· Ορίζεται έλεγχος χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες κατασκευαστικές εργασίες, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος».