Η οικονομία ανησυχεί τους Γερμανούς λίγο πριν από τις εκλογές - Τα στοιχήματα που θα πρέπει να κερδίσει η νέα κυβέρνηση

Η οικονομία ανησυχεί τους Γερμανούς λίγο πριν από τις εκλογές - Τα στοιχήματα που θα πρέπει να κερδίσει η νέα κυβέρνηση

Το Βερολίνο διαφέρει σημαντικά από οποιαδήποτε άλλη πόλη στη Γερμανία. Ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της ισχυρότερης ακόμη και σήμερα οικονομίας στην Ευρώπη σφύζει από ζωή αλλά και ανησυχία για την επόμενη ημέρα όχι μόνο στην χώρα αλλά και στην Ευρώπη.

Οι δρόμοι στην γερμανική μεγαλούπολη είναι γεμάτοι από ανθρώπους κάθε ηλικίας που εκτός από το ιστορικό κέντρο και την παλιά πόλη κινούνται έντονα και στα αναπτυσσόμενα προάστια.

Η κίνηση αυξημένη αλλά ελεγχόμενη, περισσότερο ελεγχόμενη από τη διάχυτη ανησυχία για την επόμενη ημέρα όπως αυτή προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής.

Παραδόξως η άνοδος του AfD και της ακροδεξιάς δεν είναι καν μέσα στις τρεις πρώτες ανησυχίες των Γερμανών στη βαυαρική μητρόπολη.

Με διαφορά οι περισσότεροι Γερμανοί πιστεύουν πως το μεγαλύτερο ζήτημα σήμερα στη χώρα είναι η οικονομία. Έχουν την πεποίθηση πως αυτό που συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια στη Γερμανία δεν είναι απότοκο ούτε της πανδημίας αλλά ούτε και του πολέμου στην Ουκρανία.

3 στους 4 Γερμανούς στο κρατίδιο της Βαυαρίας πιστεύουν πως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και κυρίως αποτελεσματικά προκειμένου από τη μία οι εργαζόμενοι να ακουστούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι καθημερινές τους ανάγκες και από την άλλη να βρεθεί ένας τρόπος άμεσα να «οχυρωθεί» η χώρα ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

Οι Γερμανοί μιλούν ανοιχτά για τέλμα στην οικονομία τους το οποίο από τη μία έχει συρρικνώσει την καταναλωτική τους δύναμη και από την άλλη υπάρχει μία κατάσταση που ακόμη κι αν επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια για επέκταση της βιομηχανικής δύναμης της χώρας δεν θα υπάρχουν οι ενεργειακοί πόροι για να στηριχθούν και μοιραία το κόστος δεν θα είναι μόνο οικονομικό προς τρίτους αλλά και εξάρτηση.

Για τον μέσο Γερμανό στη Βαυαρία, αν και απέχει από τη δική μας λογική και την οπτική στα πράγματα, η ατομική οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να συνδυαστεί και με εθνική οικονομική εξέλιξη.

Οι Γερμανοί μάλιστα ανησυχούν πως την επομένη των εκλογών δεν υπάρχει πολιτικός και κόμμα που να μπορεί να εγγυηθεί πως και τα δύο αυτά στοιχεία θα κινηθούν παράλληλα.

Η ανησυχία της εξάρτησης δεν δίνει χώρο σε «άτακτη υποχώρηση» και από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες. Ειδικά στο Μόναχο όλες οι μετρήσεις αναφέρουν πως οι πολίτες δεν επιθυμούν επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα και θεωρούν πως πρέπει να στηριχθούν ακόμη περισσότερο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Συνολικά στη Γερμανία η ανησυχία για το κλίμα, την κλιματική αλλαγή αλλά και τους τρόπους που πρέπει ο νέος – επόμενος Καγκελάριος να προχωρήσει στο ζήτημα των ενεργειακών επενδύσεων είναι βαθύ «πράσινο» κάτι το οποίο φαίνεται πως έχει ληφθεί ήδη πολύ σοβαρά υπόψη από όλα τα κόμματα του Δημοκρατικού τόξου τα οποία έχουν ήδη κάνει διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην 3η θέση των προβληματισμών των Γερμανών βρίσκεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, τα επόμενα βήματα αναδιάρθρωσης που πλέον είναι απαιτητά στις Βρυξέλλες και ο τρόπος με τον οποίο θα στηριχθεί επαρκώς και χωρίς επικίνδυνες «εκπτώσεις» ο ουκρανικός αγώνας.

Οι Γερμανοί δεν δείχνουν προσβεβλημένοι από τις πρόσφατες δηλώσεις από την πόλη του Μονάχου από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Βανς καθώς συνηθίζουν, όπως λένε, να δίνουν βαρύτητα στο νόημα και όχι στο πρόσωπο.

Η άνοδος της ακροδεξιάς, της οποίας δεν έχουμε δει ειδικά στο κέντρο του Μονάχου ούτε αφίσα, βρίσκεται μεν στην πρώτη πεντάδα αλλά στην ίδια κλίμακα με τη διαχείριση των συνόρων και τον έλεγχο της εγκληματικότητας.

Οι επιθέσεις με μαχαίρι και τα χτυπήματα σε μαλακό ιστό με αυτοκίνητο έχουν και πάλι αυξηθεί σημαντικά με τους Γερμανούς στα νοτιοανατολικά της χώρας να προτάσσουν τον έλεγχο - από τους διωγμούς που ευαγγελίζεται το AfD και να επιμένουν πως χωρίς μετανάστες η χώρα θα αντιμετωπίσει χειρότερο έλλειμμα από αυτό που τα τελευταία χρόνια βρίσκει μπροστά της η Βρετανία μετά το Brexit.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Η απάντηση της ΥΠΑΝ στο κόμμα που απαιτεί την άμεση παύση της - Διευκρινίζει για τις «εκδρομές» μαθητών στα κατεχόμενα

Η απάντηση της ΥΠΑΝ στο κόμμα που απαιτεί την άμεση παύση της - Διευκρινίζει για τις «εκδρομές» μαθητών στα κατεχόμενα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, δίνοντας διευκρινίσεις για τις «εκδρομές» μαθητών στα κατεχόμενα αλλά και απάντηση στο κόμμα που απαιτεί την άμεση παύση της.

BEST OF TOTHEMAONLINE