Ισότητα των φύλων: Θετικά βήματα αλλά όχι ικανοποιητικά για την Κύπρο - Σε τι υστερούμε και ποια βαθμολογία μας έδωσε η Ε.Ε

Ισότητα των φύλων: Θετικά βήματα αλλά όχι ικανοποιητικά για την Κύπρο - Σε τι υστερούμε και ποια βαθμολογία μας έδωσε η Ε.Ε

Η Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβερνητικής Πολιτικής, άλλωστε όπως ανέφερε και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «Μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να αγνοεί τις διαφορετικές ανάγκες και εμπειρίες των γυναικών και των ανδρών, αλλά και τα αλληλοσυμπληρούμενα χαρακτηριστικά και δεξιότητές τους».

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, έχει αναλάβει το συντονισμό της νέας Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026 σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία.

Στη χώρα μας έχουν σημειωθεί πολλά θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια σ’ ότι αφορά τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ζωής.

Σε 300 χρονια μπορεί να υπάρξει πλήρης ισότητα φύλων

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν έχει επιτευχθεί και η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση.  Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε πως, η πλήρης ισότητα των φύλων, παγκοσμίως, αποτελεί έναν ολοένα και πιο μακρινό στόχο, ο οποίος, με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να επιτευχθεί σε 300 χρόνια, καθώς τα δικαιώματα των γυναικών εξακολουθούν να παραβιάζονται σε όλους τους τομείς της ζωής.

Η θέση της Κύπρου στην Ε.Ε

Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο χάραξης πολιτικής, το οποίο μετρά την πρόοδο στον τομέα της ισότητας των φύλων στην ΕΕ σε βάθος χρόνου.

Κάθε χρόνο βαθμολογεί την ΕΕ και τα Κράτη Μέλη βάσει μιας κλίμακας που κυμαίνεται από το 1 έως το 100. Σε περίπτωση που μια χώρα βαθμολογηθεί με 100, αυτό θα σημαίνει ότι η εν λόγω χώρα πέτυχε πλήρη ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Σε εθνικό επίπεδο και σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων, η Κύπρος βρίσκεται στην 20η θέση2 από τα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ. Η έκθεση, στη βάση συγκεκριμένου δείκτη και συγκεκριμένων στατιστικών δεδομένων, κατατάσσει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 6 κατηγορίες: 1) Εργασία, 2) Υγεία, 3) Γνώση, 4) Εξουσία, 5) Χρόνος, 6) Χρήματα.

Με βαθμολογία 60,9 στα 100, η Κύπρος κατατάσσεται 20ή στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων 2024, 9,1 μονάδες κάτω από τη βαθμολογία της ΕΕ. Σε σχέση με την περσινή έκδοση, η βαθμολογία της Κύπρου αυξήθηκε μόνο κατά 0,2 μονάδες. Οι κύριες βελτιώσεις σημειώθηκαν στους τομείς της εργασίας (+0,8 μονάδες, λόγω του υποτομέα της συμμετοχής) και του χρήματος (+0,8 μονάδες, κυρίως εντός του υποτομέα των χρηματοοικονομικών πόρων).

Η Κύπρος κατέγραψε επίσης μείωση κατά 0,4 μονάδες στον τομέα της εξουσίας (ιδίως στον υποτομέα που αφορά την κοινωνία), συνεχίζοντας την τάση που ξεκίνησε το 2020. Από το 2010, η συνολική βαθμολογία της Κύπρου αυξήθηκε κατά 11,9 μονάδες, με βελτιώσεις σε όλους τους τομείς και ιδίως στον τομέα της εξουσίας (+13,4 μονάδες).

 

Καλύτερες επιδόσεις για την Κύπρο

Η Κύπρος κατέχει την υψηλότερη θέση στον τομέα της εργασίας, καταλαμβάνοντας την 9η θέση και συγκεντρώνοντας 77,3 μονάδες (+0,8 μονάδες από το 2021). Εντός του τομέα της εργασίας, ο υποτομέας της συμμετοχής λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολογία, ήτοι 88,2 μονάδες. Από το 2021 έως το 2022, η Κύπρος ανέβηκε από τη 13η στη 10η θέση στον υποτομέα της συμμετοχής, καθώς σημειώθηκε αύξηση η οποία ανέρχεται στις 2,1 μονάδες.

Σε ποιο τομέα έχει μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης

Η Κύπρος έχει μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης στον τομέα της εξουσίας. Στον τομέα αυτό κατέγραψε 28,8 μονάδες σύμφωνα με τη φετινή έκδοση του δείκτη. Από το 2021, η χώρα παρέμεινε σταθερή, στην 26η θέση σε αυτόν τον τομέα. Η θέση αυτή οφείλεται στη μείωση 0,4 μονάδων που καταγράφηκε, καθώς και στην ταχύτερη πρόοδο άλλων κρατών μελών. Στον τομέα της εξουσίας, η Κύπρος κατατάσσεται στην 25η θέση στον υποτομέα της λήψης πολιτικών αποφάσεων. Σε αυτόν τον υποτομέα, η βαθμολογία της Κύπρου ανέρχεται στις 34,9 μονάδες, 27,7 μονάδες χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Σε αυτους τους τομείς σημείωσε μεγαλύτερη βελτίωση

Από το 2021, η Κύπρος έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη βελτίωση στους τομείς της εργασίας και του χρήματος, με αύξηση κατά 0,8 μονάδες και στους δύο τομείς. Στον τομέα της εργασίας, η Κύπρος ανέβηκε από τη 10η στην 9η θέση, κυρίως λόγω της βελτίωσης του υποτομέα της συμμετοχής, στον οποίο σημειώθηκε αύξηση 2,1 μονάδων, με τη χώρα να ανεβαίνει από τη 13η στη 10η θέση. Στον τομέα του χρήματος, αν και η βαθμολογία βελτιώθηκε, στην κατάταξη η Κύπρος παραμένει σταθερά στη 13η θέση. Η κύρια αύξηση στον τομέα αυτό σημειώθηκε στον υποτομέα των χρηματοοικονομικών πόρων, όπου σημειώθηκε αύξηση 1,1 μονάδων, με την Κύπρο να παραμένει σταθερά στη 13η θέση.

Οπισθοδρόμηση...στο τομέα εξουσίας

Από το 2021, η Κύπρος έχει παρουσιάσει τη σημαντικότερη επιδείνωση στον τομέα της εξουσίας, με μείωση κατά 0,4 μονάδες, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στην κατάταξη, πριν από την Ουγγαρία. Η μεταβολή αυτή οφείλεται στην αύξηση της ανισότητας των φύλων στον υποτομέα που αφορά την κοινωνία, για τον οποίο καταγράφηκε μείωση κατά 1,9 μονάδες. Επομένως, η Κύπρος υποχώρησε από την 22η θέση που κατείχε το 2021 στην 24η θέση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΠτΔ σε συνέντευξη στην Al-Ahram: «Ευρείες προοπτικές για τις σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου και εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης»

ΠτΔ σε συνέντευξη στην Al-Ahram: «Ευρείες προοπτικές για τις σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου και εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης»

Τη σημασία των δύο νέων συμφωνιών με την Αίγυπτο για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Κρόνος και Αφροδίτη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, επισημαίνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας τη φιλοδοξία του για διεύρυνση των οριζόντων της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών τα επόμενα χρόνια.

BEST OF TOTHEMAONLINE