Πρόσθεσε ότι η διευρυμένη σύνοδος αποτελεί την αρχή των προσπαθειών για να προχωρήσει ένας ουσιαστικός διάλογος στα θέματα ασφάλειας, κατάργησης των εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. «Σε αυτή την στιγμή κρισιμότερη παραμένει η ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και η ενίσχυση και ενδυνάμωση των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας για μια λύση που θα διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση όλων των κατοίκων του νησιού», επεσήμανε.
Τα πενήντα χρόνια είναι πολλά, όχι όμως αρκετά για να μας απομακρύνουν από τον στόχο μας και ούτε να δαμάσουν την ελπίδα και θέληση μας, μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την επιστροφή στους τόπους που μας γέννησαν, σημείωσε η κ. Αριστοτέλους.
Για το κατεχόμενο χωριό του Αγίου Βασιλείου είπε ότι παρά το γεγονός ότι το χωριό παραμένει μια στρατοκρατούμενη περιοχή, απρόσιτη για τους νόμιμους κατοίκους του, η φλόγα της επιστροφής δεν έχει σβήσει .
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, πρόσθεσε, δεν είναι απλώς μια συνάντηση νοσταλγίας, αλλά μια ισχυρή δήλωση, μια δυναμική υπενθύμιση ότι η κατοχή δεν μπορεί να σβήσει την ιστορία, ούτε να ακυρώσει το δίκαιο, ούτε να διαγράψει τα δικαιώματα αυτών που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες
Η κ. Αριστοτέλους σημείωσε ότι ιδιαίτερη σημασία αποκτά η σημερινή τιμή προς τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, του οποίου ο πατέρας, αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, υπηρέτησε στο χωριό πριν το 1974, ενώ ο ίδιος και ο αδελφός του Κώστας φοίτησαν στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Βασιλείου.
«Η παρουσία του ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας αντανακλά το χρέος της πολιτείας να τιμά και να υπερασπίζεται την ιστορική μνήμη, να διεκδικεί το δίκαιο και να διατηρεί ζωντανό τον αγώνα για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Η παρουσία του εδώ αποτελεί σύμβολο της ιστορικής συνέχειας και της συλλογικής ευθύνης να διατηρήσουμε ζωντανό τον αγώνα για επιστροφή», ανέφερε.
Η Άννα Αριστοτέλους αναφέρθηκε επίσης στον Γεώργιο Λαβίθη του Παύλου, που υπηρέτησε στο 361 Τάγμα Πεζικού και στις 14 Αυγούστου 1974, τραυματίστηκε θανάσιμα στην περιοχή του Παχυάμμου Κερύνειας. Αναφέρθηκε επίσης στον Χαράλαμπο Γεωργίου του Γεωργίου, ο οποίος στις 21 Ιουλίου 1974 τραυματίστηκε σοβαρά σε ανταλλαγή πυρών στην περιοχή Πιλέρι.
Αυτοί οι νέοι ήρωες του Αγίου Βασιλείου, αλλά και όλοι οι ήρωες πεσόντες και αγνοούμενοι της τουρκικής εισβολής, αποτελούν ζωντανό μέρος της ταυτότητάς μας, είναι κομμάτι του τόπου μας, της ιστορίας μας, κι έχουμε χρέος να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους, να απαιτούμε την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, να μη σταματήσουμε ποτέ να διεκδικούμε την επιστροφή μας, σημείωσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ