Κυπριακό: Συνεχίζεται η προετοιμασία ενόψει πενταμερούς- Συναντάται με Γκουτέρες, ο Γεραπετρίτης, στη Νέα Υόρκη

Κυπριακό: Συνεχίζεται η προετοιμασία ενόψει πενταμερούς- Συναντάται με Γκουτέρες, ο Γεραπετρίτης, στη Νέα Υόρκη

Εν μέσω απειλών της Τουρκίας, αλλά και της προπαγάνδας, η Λευκωσία συνεχίζει την προετοιμασία, ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης, που εκτός απροόπτου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαρτίου, στη Γενεύη. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική θεωρείται η συνάντηση που θα έχει ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την Τρίτη, στη Νέα Υόρκη.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν, θα είναι και το κυπριακό, με την Αθήνα να τονίζει ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. 

Από την πλευρά του, ο ΓΓ των ΗΕ δεν αναμένεται ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του, ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης. Επιθυμία των ΗΕ, είναι να κρατηθεί ζωντανή η διαδικασία, ασχέτως με το αποτέλεσμα που θα έχει η διάσκεψη της Γενεύης.

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει για το τι θα πράξει ο ΓΓ των ΗΕ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, εάν και εφόσον η τουρκική πλευρά επαναλάβει τις απαράδεκτες θέσεις της, για λύση δύο κρατών. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως, ότι αυτό που πρόκειται να συμβεί μεταξύ 17-18 Μαρτίου, είναι μια επανάληψη της διάσκεψης της Γενεύης, τον Απρίλιο του 2021, η οποία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Οι απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται σε σχέση με το Ουκρανικό και την στάση που τηρεί η νέα Αμερικανική Διοίκηση του Τραμπ  απέναντι στην Ευρώπη, δημιουργεί ένα δύσκολο περιβάλλον για το κυπριακό.

Τουρκική προπαγάνδα

Την ώρα, που συνεχίζονται οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, η Τουρκία εκτός από τις απειλές τις οποίες εκτοξεύει για τις συμφωνίες που υπέγραψε η ΚΔ με την Αίγυπτο, για τα ενεργειακά, υπέβαλε επίσημη καταγγελία στα ΗΕ υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασαν τον <εναέριο χώρο> του ψευδοκράτους.

Στην επιστολή που διαβιβάστηκε μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου του ΟΗΕ της Τουρκίας, σημειώνεται ότι οι παραβιάσεις συνιστούν <προκλήσεις και παραβιάσεις της κυριαρχίας> και ότι αυτές οι ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή αεροπορική ασφάλεια.

Στέφανος Στεφάνου: Να βγούμε μπροστά με πρωτοβουλίες

Πρώτη πολιτική προτεραιότητα του ΑΚΕΛ είναι η λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Στέφανος Στεφάνου σε ομιλία του την Κυριακή στη Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, στο Φρέναρος, προσθέτοντας πως  «είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που έχει την ανάγκη να σπρώξει τα πράγματα προς τη λύση και γι’ αυτό πρέπει να βγούμε μπροστά με πρωτοβουλίες επί της ουσίας και όχι μόνο σε περιφερειακά θέματα».

«Αν θέλουμε και εννοούμε την επίτευξη λύσης πρέπει να το κάνουμε αυτό. Άλλη επιλογή δεν έχουμε. Αλλιώς, η προοπτική για λύση θα συνεχίσει να απομακρύνεται με κίνδυνο να χάσουμε για πάντα τα κατεχόμενα μέρη μας, μαζί και την αγαπημένη μας Αμμόχωστο», ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, πως «στα δύο χρόνια της θητείας της η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει αποδείξει την ανικανότητά της. Πολλά λόγια και πολύ λίγο έργο». Σε σχέση με το Κυπριακό ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «η λύση πρέπει να απαλλάσσει τη χώρα μας από την τουρκική κατοχή και θα επανενώνει τον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

 Σημείωσε πως «η λύση του Κυπριακού είναι ζωτικής σημασίας για τον λαό μας. Χωρίς λύση διαιωνίζεται η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο με όλα τα προβλήματα που αυτή προκαλεί, ασφάλειας, απειλών αλλά και παρεμπόδισης άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην ΑΟΖ μας και στο πεδίο της ενέργειας».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «οι προσπάθειές της πλευράς μας πρέπει να στηρίζονται σε κάποιες προϋποθέσεις».

Συγκεκριμένα είπε πως «η λύση του Κυπριακού επιβάλλει να είμαστε συνεπείς σε όσα έχουμε συμφωνήσει με την τουρκοκυπριακή πλευρά καθ’ όλη τη μακρά πορεία των διαπραγματεύσεων. Συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και όπως αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών. Συνεπείς στη διαφύλαξη ολόκληρου του διαπραγματευτικού κεκτημένου όπως καταγράφεται στις συγκλίσεις».

«Η επίκληση και διαφύλαξη του διαπραγματευτικού κεκτημένου είναι η ασπίδα προστασίας από τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να εκτρέψει από τη βάση και το πλαίσιο λύσης που ορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ», ανέφερε.

Πρέπει να είναι «ξεκάθαρη, χωρίς αμφισημίες, ταλαντεύσεις και μισόλογα τοποθέτηση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το πώς αντιλαμβάνεται την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Δεν φτάνει να δηλώνουμε πως είμαστε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν. Αυτή η θέση απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύεται από τη σαφή θέση ότι αποδεχόμαστε όλες τις συγκλίσεις, περιλαμβανομένης της σύγκλισης για την πολιτική ισότητα, και ότι είμαστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση επί των εκκρεμούντων ζητημάτων του Πλαισίου Γκουτέρες», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι που ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ. Όχι διαπραγμάτευση του Πλαισίου, αλλά μόνο των εκκρεμούντων ζητημάτων, τα οποία δεν είναι πολλά αφού τα περισσότερα κεφαλαιώδη ζητήματα έχουν ήδη συμφωνηθεί. Ειδικότερα για την πολιτική ισότητα, η όποια υπαναχώρηση από αυτήν και ιδιαίτερα, από την εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο καθώς και από τη μία θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ικανή από μόνη της να οδηγήσει σε νέο ναυάγιο με συνυπεύθυνη την ελληνοκυπριακή πλευρά», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

BEST OF TOTHEMAONLINE