Η Κύπρος μπορεί και έχει τη δυνατότητα να πετύχει ακόμα περισσότερα όσον αφορά την ανάπτυξη και την απόδοση των ομολόγων της, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο 11ο Συνέδριο του Economist.
Αναφερόμενος στην επιτυχή έκδοση των 10ετών ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι παρά το γεγονός η Κύπρος πέτυχε το καλύτερο επιτόκιο που εξασφάλισε ποτέ για 10ετή ομόλογα, υπήρξε κριτική ότι η απόδοση ήταν πολύ υψηλή. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι συμφωνεί και ότι η απόδοση μπορεί και πρέπει να γίνει ακόμα καλύτερη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν συμφωνούμε σε αυτό, θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και στη συνέχιση των φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων και της βελτίωσης του τραπεζικού τομέα.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι παρά το ότι η ανάπτυξη υπολογίζεται στο 1,5% για φέτος, η Κύπρος μπορεί να πετύχει ακόμα περισσότερα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα με την προώθηση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αποτελεσματικότητα.
Ανέφερε παράλληλα ότι τα χειρότερα της κρίσης πέρασαν, η Κύπρος θα εξέλθει του μνημονίου νωρίς το επόμενο έτος και δεν θα χρειαστεί παράταση του προγράμματος ή μια πιστωτική γραμμή υπό όρους.
«Ευχαριστούμε τους εταίρους μας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την υποστήριξη, αλλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε από εδώ και πέρα», είπε, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και μετά την αποχώρηση της Τρόικας, ενώ θα πρέπει να υπάρξει αντίσταση στα όποια πισωγυρίσματα.
Ανέφερε παράλληλα ότι η δημιουργία συνθηκών μακροοικονομικής σταθερότητας, πιστωτικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην οικονομία ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την επανασύσταση των προοπτικών ανάπτυξης της χώρας.
Πρόσθεσε ότι ένας λειτουργικός τραπεζικός τομέας είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Κάποιοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επιλέγει να το βλέπει μισογεμάτο όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα. Όπως είπε, ο τραπεζικός τομέας έχει αναδιαρθρωθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί, είναι κάτω από νέα διεύθυνση και νέα εποπτεία.
Παράλληλα, είπε ότι τα ΜΕΔ μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα και αυτό που είναι απαραίτητο είναι η ολοκλήρωση της εργαλειοθήκης που θα επιτρέψει στους δανειστές και τους δανειζομένους να βρουν βιώσιμες λύσεις και πρέπει να υπάρξουν οι πολύτιμες αναδιαρθρώσεις και διευθετήσεις δανείων.
Ανέφερε επίσης ότι το εργαλείο των εκποιήσεων πρέπει να χρησιμοποιηθεί όταν χρειάζεται και όχι σε τακτική βάση, ενώ παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι λαϊκίστικες πιέσεις που θεωρούν ότι τα δάνεια μπορούν με κάποιο τρόπο να εξαφανιστούν χωρίς κανένας να πληρώσει για αυτά, αναφέροντας ότι πάντα κάποιος πληρώνει.
Είπε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι εθνικές εποπτικές αρχές να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους με σύνεση. Ανέφερε παράλληλα ότι η άσκηση μιας αξιόπιστης και αποτελεσματικής εποπτείας δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον τρόπο που γινόταν στο παρελθόν. Είπε επίσης ότι δεν θα διορθωθούν τα εποπτικά λάθη του παρελθόντος με τη μετακίνηση στο άλλο άκρο και δημιουργώντας εποπτική ασφυξία στις τράπεζες.
«Είναι τώρα ζωτικής σημασίας τόσο για τους Ευρωπαίους όσο και για τους εθνικούς επόπτες να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους με σύνεση και με ένα τρόπο που θα διασφαλίσει και θα επιβεβαιώσει ότι αυτό ήταν όντως ένα βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας», ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις