Βίντεο: Συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό - Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών

Βίντεο: Συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό - Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών

Η Ολομέλεια της Βουλής συζητάει σήμερα, 27η Φεβρουαρίου, το Κυπριακό υπό το Κεφάλαιο Δ’.

Η Συζήτηση για το Κυπριακό γίνεται για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από αρκετό καιρό, στο πλαίσιο του Κεφαλαίου Δ’.

Το θέμα ενέγραψε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, και τιτλοφορείται «οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του κυπριακού προβλήματος και οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται από την στάση της Τουρκίας για λύση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών».

Τοποθετήσεις

Η ηγεσία δεν συνειδητοποιεί τον κίνδυνο μίας επανάληψης των συνομιλίων, είπε ο Π. Μυλωνάς

 

Η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνειδητοποιεί τον κίνδυνο μίας επανάληψης των συνομιλίων, δήλωσε ο  βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, εισηγητής του θέματος με τίτλο «Οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του κυπριακού προβλήματος και οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται από τη στάση της Τουρκίας για λύση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών».

Σε ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι όταν συνηθίζεις την κατοχή την αποδέχεσαι και συμβιβάζεσαι, προσθέτοντας ότι η μεγάλη του διαφωνία με τις πολιτικές δυνάμεις είναι ότι στην προσπάθειά τους, την εύλογη, την λογική, να υποχωρήσουμε για να βρούμε λύση, καλλιεργήσαμε στον λαό μας την συνήθεια της κατοχής.

Στον λαό, ανέφερε δεν δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον του και όταν ρωτήθηκε απάντησε σαφώς ότι δεν συναινεί σε αυτή τη συγκεκριμένη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία όπως μας την έδωσαν το 2004. 

Οφείλαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, είπε, "όχι για να πούμε τον πόνο μας αλλά για να τοποθετηθεί εκ νέου και με τον σωστό τρόπο το Κυπριακό στο επίκεντρο, στην επικαιρότητα και να προβληματιστούμε ενόψει της άτυπης πενταμερούς, ο Θεός να την κάνει άτυπη και διερωτώμαι πραγματικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πώς θα δικαιολογήσει αργότερα το ναυάγιο των συνομιλιών".

Δεν αισθάνομαι, πρόσθεσε, "ότι η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι σύμβουλοι του, συνειδητοποιούν τον κίνδυνο μίας επανάληψης των συνομιλίων με μία κατοχική πλευρά που εμμένει σε λύση δύο κρατών, ίσως, αισθάνομαι ότι πάμε ξανά σαν πρόβατα στη σφαγή την οποία δεν θα αποτρέψει το επίθετο 'ατύπη',  ότι πάμε να επαναλάβουμε την πρόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανα με καλές προθέσεις, με καλά οράματα, αλλά ουσιαστικά με τον κίνδυνο να καταλήξουμε σε μία συνομοσπονδία τουρκικής έμπνευσης με αποτέλεσμα η Τουρκία να παραμένει στο βορρά και να ελέγχει και να έχει και λόγο και στο νότο". 

Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι ο οποιοσδήποτε συνεταιρισμός σε αυτή τη χώρα της Ευρώπης με την «δικτατορία του Ερντογάν» πριν ή μετά την υποτιθέμενη λύση θα μας εμπλέξει στο τόξο των αναθεωρητών και θα ακυρώσει πλήρως όλα όσα πετύχαμε σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, όπως τις συμφωνίες για ΑΟΖ, που ανήκει αποκλειστικά στην Κυπριακή Δημοκρατία και όχι στην ελληνοκυπριακή πλευρά, τις τριμερείς και τετραμερείς, και τον τόσο αναγκαίο κοινό δρόμο με την Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναμφίβολα, συνέχισε, έχουμε αποτύχει να δημιουργήσουμε μία εναλλακτική πρόταση που θα έχει ως αποτελέσμα την απελευθέρωση και την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους νόμιμους συμπολίτες μας Τ/κ, Αρμένιους, Μαρωνίτες, Λανίτες και τους Ελληνες της Κύπρου. Αλλα, πρόσθεσε, είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε μπροστά στον κίνδυνο τουρκοποίησης είτε μέσω της διζωνικής διχοτόμησης όπως την διατυπώνει η τουρκική πλευρά ή μέσω κάποιας χαλαρής ομοσπονδίας που αποκρύβει την διχοτομική τάση ενός νέου πολιτεύματος, το όνειρο του Ραούφ Ντενκτάς για τους παλαιότερους, να ζούμε πλάι πλάι. 

"Και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της λύσης; Προφανέστατα θα είναι η διχοτόμηση του τόπου μας και η πιθανότητα επανάκτησης της Κύπρου από την τουρκική κυριαρχία" ανέφερε.

Είμαστε υποχρεωμένοι, είπε, να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές, ανεξάρτητο, ειρηνικό και ελεύθερο μέλλον για τις επόμενες γενιές, "να μην αφήσουμε ίχνος Τουρκίας, όχι Τούρκων, ίχνος της Τουρκίας του Ερντογάν ή των κληρονόμων αυτού".

Ο Παπαδούρης ζητά από τον ΓΓ των ΗΕ να έχει καταλυτικό ρόλο στη διευρυμένη

 

Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να είναι αυτή τη φορά καταλυτικός και να προχωρήσει πέρα από διαπιστώσεις, δήλωσε ο Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, αναφερόμενος στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό που προγραμματίζεται εντός Μαρτίου στη Γενεύη.

Σε συζήτηση για το Κυπριακό στην Ολομέλεια, υπό το Κεφάλαιο Δ, ο κ. Παπαδούρης εξέφρασε την ελπίδα ο Γενικός Γραμματέας «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τιμήσει τον δικό του ρόλο στην υποστήριξη των αποφάσεων του Οργανισμού που εκπροσωπεί».

Αναφέρθηκε σε προσπάθεια ορισμένων κύκλων να πιέσουν για την αναζήτηση τρόπων γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα στα δύο μέρη και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αντιστέκεται σε τέτοιες παραινέσεις και πιέσεις.

Ο κ. Παπαδούρης είπε ότι στη Γενεύη θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το ενδεχόμενο μιας μερικής τακτικής υποχώρησης εκ μέρους της Τουρκίας. Είναι δική μας ευθύνη, ανέφερε, να διεκδικήσουμε, χωρίς εκπτώσεις, την πλήρη συμβατότητα της λύσης με τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κεκτημένο, που εμπεριέχουν τον πλήρη σεβασμό όλων των ανθρώπινων και των πολιτικών δικαιωμάτων των Κυπρίων.

Για τις ανακοινώσεις ότι Κύπρος και ΗΠΑ είναι πλέον στρατηγικοί εταίροι, ο Βουλευτής των Οικολόγων είπε ότι δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο των συμφωνιών, τον τρόπο χρήσης των αναβαθμιζόμενων, με τη βοήθεια Αμερικανών, στρατιωτικών και άλλων υποδομών στο έδαφος της χώρας, προσθέτοντας ότι για τόσο σοβαρά θέματα θα έπρεπε η Βουλή να έχει τη δυνατότητα να συζητήσει, έστω σε κλειστή συνεδρία, το όλο θέμα, τις επιπτώσεις και τις προεκτάσεις του.

Ανέφερε εξάλλου ότι είναι υποστηρικτική η θέση του κόμματός του για τη ρύθμιση διέλευσης στην Αθηένου και τα Κόκκινα. Είπε όμως ότι η έκβαση του θέματος αυτού, δεν αποτελεί προϋπόθεση για κάποιο επόμενο βήμα, αλλά μια θετική εξέλιξη που αναμφισβήτητα θα βελτίωνε το κλίμα.

Αναφέρθηκε και στη νομική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών που αναδεικνύει πολλές πτυχές του προβλήματος και πρόσθεσε ότι είναι κατανοητό ότι στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον «ορισμένοι παράγοντες τείνουν, ούτως ή άλλως, να λειτουργήσουν απαγορευτικά της επιστροφής των νόμιμων ιδιοκτητών ενώ και η κατηγοριοποίηση μέσα από τις λεγόμενες συγκλίσεις, τείνουν να αχρηστεύσουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτή την πιο σημαντική από τις κατατεθειμένες θεραπείες».

Επιθυμία του η εξασφάλιση φυσικής και εθνικής επιβίωσης στην Κύπρο, λέει ο Α. Θεμιστοκλέους

 

Την επιυθμία του για εξασφάλιση της φυσικής και εθνικής επιβίωσης στην Κύπρο, εξέφρασε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, στην συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων για το Κυπριακό.

Σημειώνοντας ότι δεν εκφράζει καμία κυβερνητική πολιτική, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι στο Κραν Μοντανά «σωθήκαμε» και ότι πρέπει κάποτε να κατανοήσουμε  τη φύση των τουρκικών βλέψεων.  Σημείωσε ότι η Τουρκία θέλει να κάνει ξέπλυμα και μονιμοποίηση σημαντικού μέρος των τετελεσμένων.

«Λύση του Κυπριακού σημαίνει απομάκρυνση της Τουρκίας από την Κύπρο και όχι επέκταση της Τουρκικής κατοχής και στις ελεύθερες περιοχές», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Είπε ακόμη ότι θα πρέπει και οι Κύπριοι να απολαμβάνουν όλα τα βασικά τους δικαιώματα όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και 500 χρόνια να περάσουν και να διεκδικεί σύσσωμη η Κύπρος την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία «δεν πρόκειται να λυθεί το Κυπριακό».

Είπε ακόμη ότι διεθνείς διασκέψεις ιστορικά γίνονται όταν ένα πρόβλημα θα έχει επιλυθεί στο 99% των θεμάτων του, διαφορετικά κάθε πολυμερής η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό η οποία αποτυγχάνει, «ουσιαστικά καταβαραθρώνει το Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος δεν έχει κάτι άλλο να προσφέρει στην Τουρκία και στους Τουρκοκύπριους για να πάρει την λύση και ότι «έρχεται η ώρα που θα υποστεί τις συνέπειες τους κατευνασμού και του πολέμου».

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ακόμη ότι εκ περιτροπής προεδρία σημαίνει ότι το 10% των Τουρκοκυπρίων συν μια ψήφος θα ελέγχει το 90% του λαού, «θα το καταδυναστεύει».

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «δεν καταλαβαίνει τίποτα» όσον αφορά στο Κυπριακό και ότι δεν είναι αυτός που θα ζήσει στην Κύπρο μετά την λύση του Κυπριακού, και ότι εκείνοι που καταλαβαίνουν περισσότερο είναι οι κάτοικοι του νησιού.

Έθεσε το ερώτημα σε πόσα από τα περίπου 200 κράτη του κόσμου ένα τμήμα του λαού - 20% - «διεκδικεί την τυραννία του 80%».

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία επιδιώκει να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της και σε τελικό στάδιο σε επαρχία της, και ότι θέλει μια λύση που να μπορεί να παραλύει το κράτος όταν το επιλέγει, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε «η βούληση μου, η θέληση, η επιθυμία μου είναι να κρατήσουμε την Κύπρο που έχουμε, να εξασφαλίσουμε την φυσική και εθνική επιβίωση στον τόπο μας».

«Αν νομίζουν κάποιοι ότι θα φέρουν μια λύση με την Τουρκία όπως την ξέρετε και θα στεριώσει, και θα αντέξει τις δοκιμασίες του χρόνου, και θα μας οδηγήσει σε μια ευημερούσα νήσο όπως πίστευαν το 1960 οι ηγέτες μας, πλανώνται πλάνην οικτρά», είπε τέλος.

Δεν προοιωνίζει θετική προοπτική η σύγκληση νέας πενταμερούς, λέει ο Σιζόπουλος

 

Δεν προοιωνίζει θετική προοπτική η σύγκληση μιας νέας άτυπης ή τυπικής πενταμερούς «λόγω της εμπειρίας του παρελθόντος», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, στην ομιλία του Βουλή των Αντιπροσώπων για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η κακή λύση είναι χειρότερη από τη μη λύση.

Στην ομιλία του ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι για την ΕΔΕΚ, «είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού, όπου με ένα συντριπτικό ποσοστό το 2004 απέρριψε το σχέδιο Ανάν, το οποίο αποτελούσε την πλήρη αποτύπωση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) ως μορφή λύσης του Κυπριακού».

Είπε ακόμη ότι η ασάφεια των διεργασιών προετοιμασίας αλλά και της διαδικασίας «προκαλεί επιφυλάξεις ως προς την κατάληξη» προσπαθειών επανέναρξης των συνομιλιών και αυτό δεδομένου ότι το κατοχικό καθεστώς επιμένει σε κατά προτεραιότητα συμφωνία για άνοιγμα επιπλέον οδοφραγμάτων, και για λύση δύο κυριαρχικά ισότιμων κρατών.

Σημείωσε ότι η πρόταση για άνοιγμα επιπλέον οδοφραγμάτων αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας των κατεχομένων, στο πλαίσιο ενός αθέμιτου εμπορικού ανταγωνισμού σε βάρος των Ελληνοκυπρίων. 

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η πρόταση για δύο κράτη «μέσα από σειρά γεγονότων αποτελεί μορφή εκβιασμού», αφού, όπως δήλωσε, ο κύριος στόχος της Τουρκίας ήταν και είναι η ΔΔΟ για να μπορεί να ελέγχει τη λειτουργία ολόκληρου του κράτους. 

«Δυστυχώς δεν έχουμε παραδειγματιστεί από το αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα συνομιλιών με τη μορφή του διεξάγονται», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ακόμη ότι το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ «είναι άκρως επικίνδυνο» και δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, αφού, σημείωσε, τα περισσότερα σημεία του βρίσκονται σε αντίθεση με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τη Διεθνή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Δήλωσε ότι η σύγκληση μιας νέας άτυπης ή τυπικής πενταμερούς «λόγω της εμπειρίας του παρελθόντος δεν προοιωνίζει θετική προοπτική». «Η ΕΔΕΚ ήταν και είναι αντίθετη με αυτή τη διαδικασία, η οποία στην ουσία υποβαθμίζει το Κυπριακό», είπε, όπως αντίθετη είναι και για την υιοθέτηση πρόσθετων ΜΟΕ και ανοίγματος επιπρόσθετων οδοφραγμάτων, «ώστε να δημιουργηθεί δήθεν θετικό κλίμα πριν από την σύγκληση της πενταμερούς».

«Είναι προφανές ότι για να καθοριστεί μια αξιόπιστη στρατηγική και τακτική για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να καθοριστεί η φύση του προβλήματος», είπε ο κ. Σιζόπουλος σημειώνοντας ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού, και ότι θύματα δεν είναι μόνο οι Ε/Κύπριοι αλλά και οι Τ/Κύπριοι και αντίπαλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ως διαδικασία επίλυσης πρέπει να είναι η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης, όπως προνοεί η σχετική απόφαση της ΓΣ του ΟΗΕ, με συζήτηση κατά προτεραιότητα την κατάργηση των εγγυήσεων, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της όποιας συμφωνημένης λύσης και τον επαναπατρισμό των εποίκων, όσων δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όσον αφορά το πολιτειακό σύστημα διακυβέρνησης, αυτό πρέπει να κατοχυρώνει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, και τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της Ε.Ε. σε όλους τους νόμιμους κατοίκους, δηλαδή της διακίνησης, της εγκατάστασης, της απόκτησης περιουσίας και της εργασίας, είπε.

«Είναι λογικό ότι η μη λύση δεν είναι λύση. Όμως η κακή λύση είναι χειρότερη από τη μη λύση. Είναι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, του πλέον ισχυρού διπλωματικού όπλου που διαθέτουμε», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Αν ο ΠτΔ καταλήξει σε λύση στο Κυπριακό θα τον υποστηρίξουμε, είπε η Α. Ατταλίδου

 

Το Βολτ θα στηρίξει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, όπως θα τον στηρίξει και αν καταλήξει σε λύση δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη την Πέμπτη  αναφορικά με τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του κυπριακού προβλήματος και τους κινδύνους που παρουσιάζονται από τη στάση της Τουρκίας για λύση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Η κ. Ατταλίδου είπε ότι «εμείς θα βάλουμε πλάτη και θα υποστηρίξουμε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην όποια προσπάθεια ξεκινήσει και αν καταλήξει σε λύση πάλι θα τον υποστηρίξουμε».

Διατύπωσε τη θέση ότι στο Κυπριακό η ιστορία γράφεται με λάθη που επαναλαμβάνονται και κάλεσε τον εισηγητή της συζήτησης, Βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλο Μυλωνά, να απαντήσει εάν υποστηρίζει λύση εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, που δεν είναι άλλη από διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε στην «χαμένη ευκαιρία του Κραν Μοντανά», προσθέτοντας ότι δεν θα σταματήσει να τονίζει «την ευθύνη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τις ιδέες του περί 'δύο κρατών'», με τις οποίες, όπως είπε παραβίασε τη διαβεβαίωση που έδωσε ενώπιον της Βουλής ότι θα σέβεται το Σύνταγμα και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης η κ. Ατταλίδου απευθύνθηκε στα στελέχη του ΔΗΣΥ, τα οποία κάλεσε να «σπάσουν τη σιωπή τους» και να μιλήσουν για όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά.

Η πλευρά μας πρέπει να απαιτήσει την επανέναρξη του διαλόγου, συνέχισε, αναφέροντας ότι η επιταχυνόμενη τουρκοποίηση των κατεχομένων και η αδυναμία επανέναρξης διαπραγματεύσεων εδραιώνουν τη διχοτόμηση και οδηγούν σε επικίνδυνη αστάθεια που μπορεί να φέρει νέα δεινά στον τόπο.

Η κ. Ατταλίδου συμπλήρωσε πως για το Βολτ η ένταξη στην ΕΕ προσφέρει μοναδική ευκαιρία καθώς το κοινοτικό κεκτημένο μπορεί να εξομαλύνει τις ανησυχίες για προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν στην εφαρμογή της λύσης.

Το μέλλον αυτού του τόπου είναι μόνον η ελευθερία, είπε ο Κ. Ευσταθίου

 

Το μέλλον αυτού του τόπου είναι μόνον η ελευθερία, μόνον τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ο μεμονωμένος Σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, σε συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κυπριακό.

Στην ομιλία του, είπε ότι οι στόχοι του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ εστιάζουν και περιορίζονται στο αίτημα να ξεκινήσουν οι συνομιλίες πάσει θυσία και αν είναι δυνατόν από το σημείο που αυτές διακόπηκαν πριν επτά χρόνια "λες και τίποτα δεν μεσολάβησε όλα αυτά τα χρόνια, λες και συμφωνούμε ποιο είναι αυτό το σημείο".  

Θέλουμε, πρόσθεσε, να συνεχίσουμε από το τείχος του αδιεξόδου, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία εκβιάζει προκειμένου να συζητήσει την αναγνώριση της κυριαρχίας του ψευδοκράτους. 

Αυτό το οποίο θα παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε συνεχίσουν είτε φτάσουν στο αδιέξοδο, ανέφερε ο κ. Ευσταθίου, θα είναι το ζήτημα και η απαίτηση της Τουρκίας για αναγνώριση της κυριαρχίας δύο ίσων κρατών.

"Τελικά ποιος είναι ο στρατηγικός μας στόχος; Πολύ φοβούμαι ότι δεν υπάρχει. Κάποτε μιλούσαμε για δίκαιη και βιώσιμη και λειτουργική λύση, σήμερα περιοριζόμαστε σε επώδυνη, βιώσιμη λύση".

Διερωτήθηκε τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια του blame game, "των ευφάνταστων προτάσεων, των δώρων και των αντιδώρων, τι απέδωσε η πολιτική του κατευνασμού, τι έδωσε η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια και ποιές ευκαιρίες χάσαμε; Καμία".

Ο λαός, συνέχισε, απέρριψε το  σχέδιο Ανάν διότι για πρώτη φορά ο κυπριακός λαός είδε το αποκρουστικό πρόσωπο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

"Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ένα μέλλον χωρίς όνειρα και δικαιώματα για τον λαό μας" είπε και κατέληξε, "το μέλλον αυτού του τόπου είναι μόνον η ελευθερία μόνον τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Ανησυχίες Καρογιάν για προσπάθειες για συνομοσπονδιακό συμβιβασμό στο Κυπριακό

 

Ανησυχία εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν, για τις αναφορές του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Σημείωσε ότι, παρότι γίνεται αναφορά σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), το ψήφισμα προτρέπει σε «συμβιβασμό» για την εξεύρεση «κοινού εδάφους», αφήνοντας περιθώρια μετακίνησης από τις υφιστάμενες θέσεις.

Στην ομιλία του κατά της συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, κ. Καρογιάν εξήγησε ότι το ψήφισμα αναφέρεται μεν σε λύση ΔΔΟ αλλά έχει και «ουρά».

Πρόσθεσε ότι το ψήφισμα λοιπόν του ΣΑ μιλάει για ομοσπονδία, αλλά καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν «ευελιξία» και να «συμβιβαστούν» επί του «κοινού εδάφους», αυτού δηλαδή που θα καθορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιδιωχθεί η λύση του Κυπριακού. Ένας «συμβιβασμός», συμπλήρωσε, που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται μετακίνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς από την ΔΔΟ και της τουρκικής πλευράς από τα δύο κράτη.

«Χωρίς βεβαίως να προσδιορίζεται, το ‘σημείο συνάντησης’, το οποίο με βάση την αρχή των ίσων αποστάσεων δεν είναι άλλο από τη συνομοσπονδία. Γι’ αυτού του είδους τον συμβιβασμό μάς προϊδέασε άλλωστε και στην έκθεσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας από τις δύο πλευρές να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των θέσεων τους», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και σταθερή στις θέσεις της αφού στο Κυπριακό «δεν χωρεί περαιτέρω διάβρωση των παραμέτρων της λύσης».

Παράλληλα ανέφερε ότι ο πραγματικός στόχος της Άγκυρας είναι αφενός να ασκεί πλήρη και ακώλυτη κυριαρχία στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και αφετέρου, μέσω μίας συνομοσπονδιακής δομής,  να ελέγχει στην πραγματικότητα ολόκληρο το νησί.

Ο κ. Καρογιάν τόνισε τη σημασία της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η πιθανή μείωση της αμερικανικής παρουσίας θα ενίσχυε την Τουρκία, με επιπτώσεις για την Κύπρο. Εξέφρασε ανησυχία για την προσέγγιση Τραμπ στις διεθνείς σχέσεις, χαρακτηρίζοντάς τη συναλλακτική και επικίνδυνη για μικρά κράτη όπως η Κύπρος. Αναφορικά με την ΕΕ, τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει την ανάγκη της Τουρκίας για ευρωπαϊκή συνεργασία, ενώ υποστήριξε την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ υπογράμμισε τη σημασία της επικείμενης άτυπης συνόδου της Γενεύης, τονίζοντας ότι η Κύπρος πρέπει να επιδιώξει την απόρριψη οποιασδήποτε λύσης πέραν της συμφωνημένης και να διασφαλίσει έναν σαφή «οδικό χάρτη» για επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Επεσήμανε την ανάγκη προετοιμασίας, συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων και ενιαίου εσωτερικού μετώπου, καθώς ο κατακερματισμός θα ήταν εθνικά επιζήμιος. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη έντονης διπλωματικής δραστηριότητας ώστε η διεθνής κοινότητα να πιέσει την Τουρκία.

Ο κ. Καρογιάν εξήρε τις στοχευμένες πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες ενίσχυσαν τον ρόλο της Κύπρου ως γέφυρας μεταξύ της ΕΕ και χωρών της περιοχής, αναδεικνύοντάς την ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης. Τόνισε τη σημασία της εμβάθυνσης των στρατιωτικών δεσμών με τις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της «δυτικόστροφης» πολιτικής της χώρας. Υπογράμμισε τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας και τον θετικό ρόλο της αναθέρμανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για το Κυπριακό. Όλες αυτές οι εξελίξεις, σύμφωνα με τον ίδιο, συνέβαλαν στη δημιουργία κινητικότητας γύρω από το Κυπριακό.

Τη βούληση του ΔΗΚΟ για αγώνα ως την επανένωση εξέφρασαν Ερωτοκρίτου-Κουλίας

 

Ουδέποτε δόθηκε μια πραγματική ευκαιρία για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν άρπαξε με θέληση πραγματικά για λύση, αλλά εκείνο που υπήρξε ήταν προσπάθεια να ξεγελαστεί ο κυπριακός λαός ο οποίος όμως με το πολιτικό αισθητήριο της επιβίωσης που έχει, κατάφερε να μην ξεγελαστεί, δήλωσε η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Από το βήμα της Ολομέλειας σε συζήτηση για το Κυπριακό υπό το Κεφάλαιο Δ', ανέφερε ότι ως ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένουνε στην διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ΔΗΚΟ εμμένει σε θέσεις αρχών και δεν αποδέχεται από τον οποιονδήποτε να πιστοποιεί την ειλικρινή του βούληση για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

"Εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα θα στηρίξουμε την κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών, αλλά και την κάθε προσπάθεια διαφύλαξης της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους που θα προκύψει από την λύση και θα είναι μετεξέλιξη για να αποφύγουμε τον έλεγχο του κράτους από τις ορέξεις του κυρίου Ερντογάν", ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη και ρεαλιστική ανάγνωση των δεδομένων γύρω μας και να κατανοούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να παραμείνει σταθερή στη βούλησή της για διαπραγματεύσεις για τη λύση, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, χωρίς να αποδεχόμαστε οποιαδήποτε είτε εποικοδομητική ασάφεια περί του πλαισίου της λύσης, είτε και οποιαδήποτε αμφισβήτηση ότι μπορεί να τετραγωνίσουμε τον κύκλο.

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι το κόμμα της θα συνεχίζει να αγωνίζεται για την πραγματική απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, χωρίς να παραδίδει στον κύριο Eρντογάν άλλου είδους κλειδιά για να μπορεί να μπαίνει όποτε επιθυμεί στο μέλλον αυτού του τόπου.

"Δεν θα σταματήσουμε να είμαστε πιστοί σε αυτά τα οποία εμείς επιδιώξαμε, συμφωνήσαμε, που είναι η λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο που είναι αυτό που θα προβάλει την ασφάλεια και κατ' επέκταση την ευημερία που δικαιούται να έχει ο κυπριακός λαός και να παραμείνουμε σταθεροί και αξιόπιστοι, αλλά έχοντας και όραμα για τον τόπο και το λαό μας", ανέφερε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μια μέρα θα καταφέρουμε να ελευθερώσουμε τον τόπο μας και ως αποτέλεσμα να τον επανενώσουμε, μέσα στα πλαίσια ενός έντιμου, οδυνηρού, αλλά βιώσιμου συμβιβασμού που θα διασφαλίζει το μέλλον αυτής της χώρας και το μέλλον όλων των παιδιών μας σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

Εξάλλου ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας στη δική του τοποθέτηση ανέφερε ότι η Τουρκία ανέκαθεν είχε ως στόχο την κατάληψη της Κύπρου ολόκληρης και κάλεσε όλους να διαβάσουν όσα είναι καταγεγραμμένα σε βιβλία και εκθέσεις για τις ορέξεις της Άγκυρας.

Αναφέρθηκε σε ανησυχητικές δηλώσεις, όπως τις χαρακτήρισε, του ΥΠΕΞ της Ελλάδας ότι δεν τον ενοχλεί να λάβει τέτοιες γενναίες αποφάσεις και ας χαρακτηριστεί και μειοδότης ενώ υπενθύμισε και δηλώσεις του ΠτΔ ότι θα πάρει τολμηρές αποφάσεις, διερωτώμενος ποιες είναι αυτές οι αποφάσεις που αφορούν ολόκληρο τον λαό και την επιβίωση μας.

Διερωτήθηκε πως διασφαλίζεται το «ένας άνθρωπος μια ψήφος» με την δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και κάλεσε όλους να διαβάσουν ποιες ήταν οι διαχρονικές θέσεις της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία οτιδήποτε είναι ελληνικό, το ξεριζώνει.

Επέκρινε το γεγονός ότι οργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας όπως είπε, εκδρομές στα κατεχόμενα, αντί να γίνονται επισκέψεις στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στους τάφους των αγνοουμένων και των ηρώων μας. 

"Αυτή είναι η Τουρκία για την οποία κάποιοι έχουν μια δόση αφέλειας ότι θα είναι και πολύ καλοί μας γείτονες. Άρα πρέπει να φέρουμε το νου μας και πρέπει να διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει και να καλέσουμε την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της και να επανέλθει ξανά το ενιαίο αμυντικό δόγμα", κατέληξε.

Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής ανέφεραν Σ.Ιωάννου και Λ.Παπαγιάννης

 

Τη θέση ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής και όχι δικοινοτική διαμάχη και ότι το αίτημα για τη λύση του πρέπει να είναι η απομάκρυνση του τουρκικού στρατού και η απελευθέρωση, εξέφρασαν οι Βουλευτές του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου και Λίνος Παπαγιάννης, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του κυπριακού προβλήματος και τους κινδύνους που παρουσιάζονται από τη στάση της Τουρκίας για λύση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Σωτήρης Ιωάννου που πήρε πρώτος τον λόγο και ανεβαίνοντας στο βήμα είπε ότι μοναδική έγνοια είναι η επιβίωση του Ελληνισμού στη γη μας.

Πρόσθεσε πως βρισκόμαστε ενώπιον μιας πολυμερούς όπου στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν δύο μορφές λύσης. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτές θα είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και η λύση δύο κρατών, «αμφότερες τουρκικών προδιαγραφών», οι οποίες, όπως είπε «αμφότερες μας βρίσκουν αντίθετους».

«Δεν μπορούμε να συρθούμε πίσω από τις εξελίξεις και να είμαστε κομπάρσοι στο παιχνίδι της Άγκυρας. Αυτό θα είναι καταστροφικό για το μέλλον του προβλήματός μας», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας είπε πως η λύση δύο κρατών δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι ενώ για τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είπε ότι είναι «αντιδημοκρατική, ρατσιστική και δυσλειτουργική».

Ακολούθως έθεσε το  ερώτημα πόσο δημοκρατική μπορεί να είναι μια λύση που διαλαμβάνει ότι 4 ψήφοι Ελληνοκυπρίων μετρούνται το ίδιο με 1 Τουρκοκύπριου και διερωτήθηκε «πού πάει η αρχή "ένας άνθρωπος - μία ψήφος"».

Διερωτήθηκε περαιτέρω πόσο δημοκρατική είναι μία λύση που διαχωρίζει τους πολίτες ενός νησιού στη βάση της θρησκευτικής και εθνικής τους καταγωγής και σε ποιο δημοκρατικό κράτος το 18% εκλέγει Πρόεδρο έναντι του 82% «καταπατώντας κάθε αρχή πλειοψηφίας» και που το 18% έχει το δικαίωμα βέτο.

Απευθυνόμενος προς όσους πιστεύουν ότι «θα δαμαστεί το θηρίο που ονομάζεται Τουρκία», είπε ότι στην πολιτική αυτό ονομάζεται «ψευδαισθήσεις» και στην ιατρική «σχιζοφρένεια». 

Ο Λίνος Παπαγιάννης, λαμβάνοντας τον λόγο, είπε ότι το Κυπριακό είναι το πρόβλημα που δημιούργησε η Τουρκία με την βάρβαρη, παράνομη εισβολή της το 1974.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η «παράνοια» που ζούμε σήμερα δεν είναι αποδεκτή. Πρόσθεσε ότι αυτή η «παράνοια» είναι να συζητούμε αν η Κύπρος έχει ένα δικοινοτικό πρόβλημα.

Ο κ. Παπαγιάννης εξέφρασε την άποψη πως η «παράνοια» οδήγησε το «Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι», σε «Δεν ξεχνώ», που στην πορεία ξεχάστηκε και μετατράπηκε στο «Κάναμε και εμείς πολλά».

Συνεχίζοντας ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ εξέφρασε την πεποίθηση πως για να αποτραπεί η διχοτόμηση απαιτείται αλλαγή στην πολιτική προσέγγιση.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αποδείχθηκαν εντελώς λανθασμένα, αναβάθμισαν την υπόσταση του ψευδοκράτους στη διεθνή κοινότητα, ενίσχυσαν οικονομικά το ψευδοκράτος «και το δυστύχημα για τον τόπο είναι ότι η πολιτεία θεωρεί πως αυτή είναι πολιτική».

Τα τελευταία 25 χρόνια θεωρούμε ότι με το να σπρώχνουμε τους συμπολίτες μας σε εμπορικές συναλλαγές με τον κατακτητή δεν είναι παράλογο και είναι αποδεκτό, συνέχισε.

Σε αυτή την «παράνοια» συνέχισε, «έχουμε ξεχάσει τους αγνοούμενους τους και έχουμε οδηγήσει σε εγκατάλειψη την Εθνική Φρουρά». Καταληκτικά παρατήρησε, ωστόσο, ότι άρχισαν να γίνονται ενέργειες για αναβάθμιση της αμυντικής δυνατότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προετοιμασία επί της ουσίας και ξεκάθαρες θέσεις ενόψει Γενεύης ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

 

Την ανάγκη για ουσιαστική προετοιμασία και ξεκάθαρες θέσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης ενόψει της άτυπης πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στην ομιλία του στη Βουλή για τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Εξέφρασε την άποψη ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να κινηθεί επί της ουσίας στην άτυπη πολυμερή διάσκεψη και ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι θα διαπραγματευτεί τα εκκρεμούντα ζητήματα σε σχέση με το πλαίσιο Γκουτέρες, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα.

Κατανοεί, όπως είπε, τις εσωτερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση λόγω της συμμετοχής κομμάτων που απορρίπτουν τη λύση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), αλλά ο Πρόεδρος πρέπει να είναι σαφής στις τοποθετήσεις του.

Σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να προσέλθει στις συνομιλίες με σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα. Ιστορικά, όπως ανέφερε, όποτε θεωρήθηκε ότι η Τουρκία θα εμφανιστεί αδιάλλακτη, υπήρξαν εκπλήξεις.

Ανέφερε ακόμα αν η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίψει πρόσκληση του ΟΗΕ, κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί «και να μας πουν τελικά 'good night and good luck'», όπως έγινε μετά το σχέδιο Ανάν.

Είπε ότι η πλευρά μας πρέπει να ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη για το πώς μπορούμε να φτάσουμε σε συζήτηση επί της ουσίας.

«Αν δεν πάμε με πρόταση και να είμαστε πειστικοί και αξιόπιστοι κάποιοι άλλοι ενδεχομένως να το κάνουν», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι, παρά το απογοητευτικό κλίμα, υπάρχει ακόμη προοπτική λύσης, αρκεί να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει άλλα επιλογή για την πλευρά μας από το να συνεχίσει να επιδιώκει τη λύση, ώστε να είναι ήσυχή με τη συνείδησή της ότι έκανε ό,τι μπορούσε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το πιο σημαντικό είναι η διαφύλαξη του διαπραγματευτικού κεκτημένου απέναντι στην Τουρκία που προσπαθεί να ξεφύγει και σε όλους εκείνους που σκαρφίζονται άλλες ιδέες όπως η συνομοσπονδία που δεν είναι καν κράτος.

«Η βασική μας δύναμη είναι η συνέπειά μας σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει αυτά τα  χρόνια κι αν είμαστε συνεπείς θα είμαστε και αξιόπιστοι στον διεθνή παράγοντα», ανέφερε.  

Απαντώντας σε όσους απορρίπτουν τη ΔΔΟ, διερωτήθηκε τι προτείνουν ως εναλλακτική και πώς σκοπεύουν να την υλοποιήσουν. Ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ μιλά για ενιαίο κράτος, το οποίο όμως ήδη υπήρχε και οδηγήθηκε σε κατάρρευση λόγω της ακροδεξιάς και όχι μόνο που έφεραν τελικά την Τουρκία στην Κύπρο. Παράλληλα, χαρακτήρισε ουτοπική την άποψη ότι η Κύπρος μπορεί να παραμείνει ως έχει, καθώς η Τουρκία συνεχώς εδραιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.

Επιπλέον, απέρριψε τις θεωρίες που υπήρχαν ότι η ε/κ πλευρά θα αποκτούσε με τον χρόνο διαπραγματευτική ισχύ, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έγινε ισχυρότερη τα τελευταία χρόνια λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στη Συρία.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην πολιτική ισότητα, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι τη θεωρούν αντιδημοκρατική. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ακόμα και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν συστήματα που σταθμίζουν την ψήφο, ενώ πουθενά δεν υπάρχουν όμοια ομοσπονδιακά συστήματα αφού αυτά είναι προσαρμοσμένα στην ιστορία και τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους.

Προειδοποίησε ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρήσει να κλείσει τα οδοφράγματα, οι Ευρωπαίοι μπορεί να προωθήσουν τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ανοίγοντας αεροδρόμια και λιμάνια, γεγονός που θα οδηγήσει στη de facto διχοτόμηση.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι το 2004 οι Κύπριοι απέρριψαν μια συγκεκριμένη λύση, όχι τη ΔΔΟ, όπως ξεκαθάρισε και ο τότε Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Η ΔΔΟ, τόνισε, είναι το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί στον ΟΗΕ και αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά την απορρίψει, θα δώσει επιχειρήματα στην Τουρκία να προωθήσει άλλες λύσεις, όπως η συνομοσπονδία ή η διχοτόμηση.

Η συνέπεια στις συμφωνίες και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τόνισε, είναι το βασικότερο όπλο της ελληνοκυπριακής πλευράς. Πρόσθεσε ότι αν η Κύπρος ανατρέψει αυτά που έχει αποδεχτεί, όχι μόνο ο ΟΗΕ και η ΕΕ, αλλά ούτε η Ελλάδα θα στηρίξει τις θέσεις της.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ

Ο κ. Στεφάνου παρουσίασε τις θέσεις του ΑΚΕΛ ενόψει της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη. Ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, με βάση το διαπραγματευτικό κεκτημένο.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για σαφή τοποθέτηση για το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο ήδη καταγράφει πού υπάρχουν συμφωνίες και ποια σημεία παραμένουν ανοιχτά.

Ζήτησε επίσης να υπάρξει προώθηση μιας θετικής ατζέντας, όπως είχε υποσχεθεί και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, με προτάσεις προς τον διεθνή παράγοντα που θα αναγκάζουν την Τουρκία να τοποθετηθεί. Αυτό, όπως είπε, μπορεί να γίνει μέσω των ευρωτουρκικών σχέσεων, της ενέργειας και της εμπλοκής της ΕΕ στη διαδικασία.

Τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να φέρει την Τουρκία προ των ευθυνών της, καταθέτοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα τη δεσμεύουν στη διαδικασία επίλυσης.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει λύση, η Κύπρος θα οδηγηθεί σε διχοτόμηση και η Τουρκία θα εδραιώσει την παρουσία της στο νησί. Σημείωσε ότι ο κόσμος κυριαρχείται από γεωπολιτικά συμφέροντα και η Κύπρος πρέπει να επιμένει στο διεθνές δίκαιο.

Παράθυρο ευκαιρίας για Κυπριακό η πρωτοβουλία ΓΓ των ΗΕ, λέει η Α. Δημητρίου

 

Την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, εξέφρασε την Πέμπτη η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με αποφασιστικότητα και πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην ουσία και όχι στην επικοινωνιακή διαχείριση.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίζει και θα δηλώνουν παρόντες σε κάθε προσπάθεια που οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της επιδιωκόμενης λύσης.

Κάλεσε δε όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». «Να εργαστούμε μαζί, με ενότητα και αποφασιστικότητα, ώστε να αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας που έχει δημιουργηθεί αποτρέποντας τα χειρότερα», είπε.

Απαντώντας σε θέσεις και κριτική Βουλευτών και άλλων αρχηγών κομμάτων σχετικά με τις προσπάθειες για λύση ΔΔΟ και τον τρόπο χειρισμού του Κυπριακού κατά τη διακυβέρνηση ΔΗΣΥ, η κ. Δημητρίου είπε ότι στον Δημοκρατικό Συναγερμό «δεν κρυφθήκαμε ποτέ και βάλαμε πλάτες για αυτό τον τόπο».

Αν φτάσαμε στο Κραν Μοντανά  είναι λόγω και τη δικής μας πορείας, είπε, σημειώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ θα είναι πρωτοπόρος «όπως ήταν πάντοτε».

Εξέφρασε λύπη να ακούγονται «αστεϊσμοί» για τον ΓΓ των ΗΕ από το βήμα της Βουλής. Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται από το βήμα της Βουλής ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι υποχωρήσεις, προσθέτοντας πως αυτό είναι «απλά επικίνδυνο».

Η κ. Δημητρίου είπε ακόμη ότι η επιβίωση του Ελληνισμού δεν επιτυγχάνεται «με το να χαλαλίσουμε την μισή μας πατρίδα στον εισβολέα». Αυτό, είπε, είναι νομιμοποίηση της κατοχής «και δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ», σημειώνοντας ότι αυτό επιθυμεί και η Τουρκία, την διχοτόμηση.

Σημείωσε ακόμη ότι «η προπαγάνδα δεν ωφελεί τη δεδομένη στιγμή» και ότι το θέμα της συζήτησης ήταν οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών.

Για το κάλεσμα για άμεσο κλείσιμο οδοφραγμάτων, η κ. Δημητρίου είπε «ελπίζω να συνειδητοποιείτε τι συνεπάγει γιατί το οδοφράγματα για εμάς δεν είναι σύνορα».

Η κ. Δημητρίου είπε ακόμη ότι ήταν σίγουρη ότι θα κατέληγε η συζήτηση στο πραξικόπημα, και στη Γάζα, αλλά ότι δεν ακούστηκε λέξη για την Ρωσία. Το μόνο σίγουρο είπε, είναι «ότι δεν θα έρθει το ξανθό γένος να μας σώσει» γιατί έκανε μια πανομοιότυπη εισβολή σε ένα κράτος δικαίου, «μια έκδηλη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δυο μέτρα και δύο σταθμά.

Σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σήμερα σε μια καθοριστική συγκυρία για το Κυπριακό, η κ. Δημητρίου είπε ότι τον ΔΗΣΥ ανησυχεί πολύ περισσότερο η συνέχιση του αδιεξόδου και η απουσία προσπάθειας για  επίλυση του Κυπριακού, «παρά οι όποιες ανησυχίες ή φοβίες για ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την κινητικότητα του διεθνούς παράγοντα που παρατηρούμε μετά την άτυπη τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης και την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή διάσκεψη με την συμμετοχή των εγγυητριών χωρών, αντιδράσεις που φαντάζουν ομολογουμένως πανομοιότητες κάθε φορά, σε κάθε εξέλιξη».  

Είπε ακόμη ότι δεν υιοθετούν φωνές, «που δυστυχώς ακούγονται ολοένα και περισσότερο στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, για εγκατάλειψη του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΣΑ, υπέρ της διεξαγωγής ενός μακροχρόνιου αγώνα για μια αόριστη και ανέφικτη επιδίωξη κάτι καλύτερου που δεν υπάρχει και δεν συζητείται».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ «έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων» τα οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με αποφασιστικότητα και πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην ουσία και όχι στην επικοινωνιακή διαχείριση. «Διότι αυτό το παράθυρο δεν θα παραμείνει ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα», σημειώσε.

Σε αντίθεση με κόμματα και πολιτικά πρόσωπα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά μέχρι και σήμερα εκφράζουν διαφωνίες και επιφυλάξεις, είπε, «εμείς αξιολογήσαμε θετικά το αποτέλεσμα της άτυπης τριμερούς στη Νέα Υόρκη και την απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να συνεχίσει την πρωτοβουλία με τη σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις».

Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτή η στάση ευθύνης της Παράταξης δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως «λευκή επιταγή», σημείωσε.

Αναφερόμενη στη «συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας να επιμερίσει την ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο και στη δική μας πλευρά», η κ. Δημητρίου είπε ότι η εξοικείωση μερίδας του διεθνούς παράγοντα, με μια τόσο, εκ θεμελίων παραπλανητική αντίληψη για τον πραγματικό ρόλο της Τουρκίας στο σημερινό αδιέξοδο, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους.

Η δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων που μπορούν να επενεργήσουν θετικά στο Κυπριακό, προφανώς εξαρτώνται και από τη δική μας ειλικρινή και εποικοδομητική στάση, ανέφερε. Ωστόσο, σημείωσε, το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι αποκομμένο από τις διεθνείς εξελίξεις. Σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις και τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς, η τουρκική αδιαλλαξία «δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για εμάς».

«Η δική μας υποχρέωση – και ιδιαίτερα του ΠτΔ που είναι ο επίσημος διαπραγματευτής – είναι ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης και ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία, να προετοιμαστούμε κατάλληλα, με προτάσεις και πρωτοβουλίες που θα μετατοπίζουν την ευθύνη στην τουρκική πλευρά και θα δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για θετικές εξελίξεις», ανέφερε η κ. Δημητρίου.

«Και που φυσικά θα ακυρώνουν τελεσίδικα το τουρκικό αφήγημα περί δήθεν μη ειλικρινούς βούλησης της δικής μας πλευράς».

Αναφερόμενη στην συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για την επαφή και την επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είπε ότι είναι μέσω αυτής της επαφής που καταρρίπτονται στερεότυπα και προκαταλήψεις για τους ανθρώπους, «ειδικότερα για τους νέους μας». «Την ίδια στιγμή τονίζουμε με έμφαση ότι οποιαδήποτε προσπάθεια περιστολής της εθνικής συνείδησης και των θρησκευτικών ή ιστορικών μας καταβολών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», είπε.

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Στήριξη και επιφυλάξεις από βουλευτές ενόψει Γενεύης σε συζήτηση για Κυπριακό στην Ολομέλεια

Στήριξη και επιφυλάξεις από βουλευτές ενόψει Γενεύης σε συζήτηση για Κυπριακό στην Ολομέλεια

Η Ολομέλεια της Βουλής συζήτησε την Πέμπτη για πάνω από τρεις ώρες τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το κεφάλαιο Δ’, με τους βουλευτές να δίνουν το στίγμα των θέσεων τους ενόψει της διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη.