Τραμπ: Η Ουκρανία μπορεί να ξεχάσει το ΝΑΤΟ, γι' αυτό ξεκίνησαν όλα

Τραμπ: Η Ουκρανία μπορεί να ξεχάσει το ΝΑΤΟ, γι' αυτό ξεκίνησαν όλα

Η Ουκρανία μπορεί να ξεχάσει το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ.

«Μπορούν να ξεχάσουν το ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι μάλλον γι' αυτό ξεκίνησαν όλα », είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση πως θα επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι «θα είναι μια μακροχρόνια ειρήνη».

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ συζήτησαν τα βήματα για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους σήμερα στον Λευκό Οίκο.

«Όπως συζήτησα με τον πρωθυπουργό Στάρμερ, το επόμενο βήμα που κάνουμε είναι προς μια πολύ εφικτή κατάπαυση του πυρός. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί γρήγορα», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ηγέτη.

Ο Τραμπ είπε ότι ακολουθούν μια «κοινή λογική» προσέγγιση για τον τερματισμό του πολέμου, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να μιλήσουν.

Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες Πέμπτη τη «στήριξη» του στη ρήτρα συλλογικής άμυνας της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ (Άρθρο 5), ακρογωνιαίο λίθο της Συμμαχίας που προβλέπει πως σε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος του δεχθεί επίθεση, τα υπόλοιπα μέλη δεσμεύονται να σπεύσουν σε βοήθεια.

Ερωτηθείς για το Άρθρο 5 στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε «το υποστηρίζω», αλλά συμπλήρωσε «δεν νομίζω ότι θα έχουμε λόγο» επίκλησής του.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 Προτάσσει τα ΜΟΕ η Αθήνα για την επανέναρξη των συνομιλιών - Είδε Γεραπετρίτη η Ολγκίν

Προτάσσει τα ΜΟΕ η Αθήνα για την επανέναρξη των συνομιλιών - Είδε Γεραπετρίτη η Ολγκίν

Συνεχίζει το σαφάρι επαφών στις εγγυήτριες χώρες η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ενόψει της επόμενης πενταμερούς διάσκεψης, στη Νέα Υόρκη, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο. Μετά την Κωνσταντινούπολη και τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η κα. Ολγκίν, είχε την Πέμπτη συνάντηση στην Αθήνα, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργο Γεραπετρίτη. Κατά τη συνάντηση, η Αθήνα, έστειλε το μήνυμα πως η οικοδόμηση εμπιστοσύνης συνιστά απαραίτητη συνθήκη για την επανεκκίνηση των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

BEST OF TOTHEMAONLINE