Προειδοποιεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης - Τι να προσέξετε

Προειδοποιεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης - Τι να προσέξετε

Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα, 5 Μαρτίου 2025, στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Οι εργοδότες, με βάση τις πρόνοιες του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Κώδικας Πρακτικής για Προστασία των Προσώπων στην Εργασία κατά τη Διάρκεια Επεισοδίων Σκόνης) Διάταγμα του 2022 (Κ.Δ.Π. 410/2022), πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους τους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους, και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Ενημερωτικά, οι τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 09:00 π.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν Λευκωσία 99,3 μg/m3,  Λεμεσός, 100,5 μg/m3, Λάρνακα 105,5 μg/m3, Παραλίμνι, 70,5 μg/m3, Πάφος, 108,6 μg/m3, Ζύγι 80,6 μg/m3 και Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, 68,0 μg/m3.

Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή «Air Quality Cyprus».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Πάει Γενεύη ο Αναστασιάδης - Έρχεται Κύπρο Βρετανός Υφυπουργός ενόψει πενταμερούς

Πάει Γενεύη ο Αναστασιάδης - Έρχεται Κύπρο Βρετανός Υφυπουργός ενόψει πενταμερούς

Στην Κύπρο αναμένεται να αφιχθεί το απόγευμα της Πέμπτης, 6 Μαρτίου, ο Βρετανός Υφυπουργός για την Ευρώπη Στίβεν Ντάουτι για επαφές την Παρασκευή, 7 Μαρτίου, και με τις δύο πλευρές ενόψει της άτυπης διευρυμένης συνάντησης στη Γενεύη στις 17 και 18 Μαρτίου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.