Έλαβε πρόσκληση από τα ΗΕ ο Τατάρ - Δεν προσκλήθηκαν Τ/κ πολιτικοί αρχηγοί

Έλαβε πρόσκληση από τα ΗΕ ο Τατάρ - Δεν προσκλήθηκαν Τ/κ πολιτικοί αρχηγοί

Χθες μετά το μεσημέρι έλαβε την επίσημη πρόσκληση για την σύγκληση της άτυπης διευρυμένης συνάντησης στην Γενεύη από τον ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, που θ’ αρχίσει με επίσημο δείπνο στις 17 Μαρτίου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μετά από ερώτηση του παράνομου τ/κ πρακτορείου ειδήσεων ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι στις 18 Μαρτίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει διμερείς συναντήσεις το πρωί κι αμέσως μετά ακολουθεί η διευρυμένη συνάντηση. Ο κ. Τατάρ είπε ότι το πρόγραμμα είχε επιβεβαιωθεί πριν λάβει την επίσημη πρόσκληση.

Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι θα μοιραστούν το λεπτομερές πρόγραμμα με τους συμμετέχοντες μόλις το ξεκαθαρίσουν.

Ο Τ/κ ηγέτης ανακοίνωσε επίσης ότι μεθαύριο, Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Βρετανό Υφυπουργό για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, Stephen Doughty.

Εξάλλου ο Ερσίν Τατάρ με αφορμή το ψήφισμα 186 του ΣΑ το ΟΗΕ που εκδόθηκε σαν χθες πριν 61 χρόνια, δήλωσε ότι για να επιτευχθεί μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση πρέπει να αρχίσει μια νέα και επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία στη βάση της επιβεβαίωσης των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού», της κυριαρχικής του ισότητας και του ισοτίμου διεθνούς καθεστώτος του, κατά την έκφρασή του.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα πως ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε πως συνήθως οι ηγέτες των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων πάντοτε προσκαλούνται σε τέτοιες συναντήσεις, σημειώνοντας ότι δημοσιεύματα αναφέρουν πως αυτό θα πράξει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. «Αυτό αναμένεται και από εδώ» είπε.

Κατά τον κ. Ερχιουρμάν είμαστε σε μια διαδικασία στο Κυπριακό που ξεκίνησε με το δείπνο στην Νέα Υόρκη, συνεχίστηκε με τις διαπραγματεύσεις για τα σημεία διέλευσης, ενώ υπήρξαν και συναντήσεις των εκπροσώπων των δύο ηγετών.

Αν δεν υπήρχε ελπίδα στο Κυπριακό, δεν θα διατίθετο αυτός ο χρόνος για μια πολυμερη συνάντηση πρόσθεσε ο Τουφάν Ερχιουρμάν. «Δεν είναι δυνατόν αυτή η πολυμερής συνάντηση να θεωρηθεί ως συνάντηση φίλων για πάρε δώσε. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι η επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει μετά από αυτή τη συνάντηση. Βλέπω ότι τα Ηνωμένα Έθνη και τα άλλα μέρη θέλουν να συνεχιστεί η διπλωματία».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι μετά τη συνάντηση στη Γενεύη θα επιδειχθεί μια στάση υπέρ της συνέχισης της διπλωματίας. «Δεν νομίζω ότι μόνο η Μια Μηλιά θα συζητηθεί σε αυτό το τραπέζι. Δεν ξέρω αν θα συζητηθεί γύρω από το τραπέζι, αν θα συζητηθούν οι υδρογονάνθρακες, εμπορικοί δρόμοι, ενεργειακά θέματα εκτός του τραπεζιού, αλλά το κύριο θέμα είναι η εξίσωση ενέργειας και ασφάλειας».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ δήλωσε επίσης ότι το πιο σημαντικό ζήτημα για τους Τουρκοκύπριους είναι η πολιτική ισότητα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κατέθεσε για το «Κράτος Μαφία» ο ΠτΔ: «Δεν έχω κάτι να πω. Ό,τι ρωτήθηκα απάντησα»

Κατέθεσε για το «Κράτος Μαφία» ο ΠτΔ: «Δεν έχω κάτι να πω. Ό,τι ρωτήθηκα απάντησα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσήλθε το πρωί της Πέμπτης στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, στη Λευκωσία, προκειμένου να καταθέσει σχετικά με τα όσα αναφέρονται για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο βιβλίο του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, «Κράτος Μαφία».

BEST OF TOTHEMAONLINE