Οι ομοφυλόφιλοι θα μπορούν πλέον να γίνουν αιμοδότες στη Γαλλία

Οι ομοφυλόφιλοι θα μπορούν πλέον να γίνουν αιμοδότες στη Γαλλία

Οι ομοφυλόφιλοι στη Γαλλία θα μπορούν να είναι αιμοδότες από την άνοιξη του 2016, ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν, διευκρινίζοντας ότι η αλλαγή θα γίνει σταδιακά και με απόλυτο σεβασμό στην ασφάλεια των ασθενών.

Ο μόνιμος αποκλεισμός στη Γαλλία από την αιμοδοσία ανδρών που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες είχε θεσπιστεί τη δεκαετία του 1980, λόγω των κινδύνων του AIDS.

«Η αιμοδοσία είναι μια πράξη γενναιοδωρίας, συμμετοχής στα κοινά που δεν πρέπει να καθορίζεται με βάση έναν σεξουαλικό προσανατολισμό. Με σεβασμό στην απόλυτη ασφάλεια των ασθενών, αυτό είναι σήμερα ένα ταμπού, μια διάκριση που πρέπει να αρθούν», δήλωσε η υπουργός, παρουσιάζοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες τα μέτρα για τον τερματισμό του αποκλεισμού.

Η Μαρισόλ Τουρέν είχε δεσμευτεί από το 2012 να αναιρέσει την απαγόρευση, σύμφωνα με την υπόσχεση που είχε δώσει ο Φρανσουά Ολάντ πριν από την εκλογή του στη γαλλική Προεδρία. Για την εγγύηση της ασφάλειας των αιμοληπτών, το άνοιγμα αυτό θα γίνει σταδιακά, δήλωσε η υπουργός.

Από την άνοιξη του 2016, η πλήρης αιμοδοσία, η πιο συνήθης μορφή δωρεάς αίματος όπου λαμβάνονται όλα τα συστατικά του αίματος (κύτταρα και πλάσμα), θα επιτρέπεται στους άνδρες που δεν είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις επί 12 μήνες, έπειτα από ένα ερωτηματολόγιο και μια συνέντευξη στα οποία θα καλούνται να απαντούν.

Δεύτερη δυνατότητα, επίσης από την άνοιξη του 2016, οι άνδρες που κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών δεν είχαν σεξουαλική ομοφυλοφιλική επαφή ή είχαν έναν μόνο ερωτικό σύντροφο, θα μπορούν να δίνουν πλάσμα (το υγρό μέρος του αίματος) χάρη στη δημιουργία ασφαλούς διαδικασίας κατά την οποία το πλάσμα θα τίθεται σε καραντίνα σχεδόν για δυόμισι μήνες ώστε να εγγυάται η ασφάλειά του.

Αυτή η ασφαλής διαδικασία θα επιτρέπει επίσης στις υγειονομικές αρχές να διενεργούν επιτόπια μελέτη για αυτούς τους νέους δότες. Αν η μελέτη αποδείξει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, οι κανόνες της αιμοδοσίας για τους ομοφυλόφιλους (άνδρες που είχαν τουλάχιστον μια ερωτική σχέση με άλλον άνδρα) θα προσεγγίσουν τους γενικούς κανόνες που εφαρμόζονται στους άλλους δότες. Το δεύτερο αυτό στάδιο θα αρχίσει το 2017, διευκρινίζει το υπουργείο.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Τράμπ - «Πολύ δύσκολο» να ζητήσω από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις - Η συνάντηση Ιράν με Ευρωπαϊους

Τράμπ - «Πολύ δύσκολο» να ζητήσω από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις - Η συνάντηση Ιράν με Ευρωπαϊους

Ισραήλ και Ιράν συνεχίζουν να ανταλλάσσουν επιθέσεις στην όγδοη μέρα της σύγκρουσής τους, με το ενδεχόμενο αμερικανικής εμπλοκής να μην έχει απομακρυνθεί.Ο Ιρανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε στη Γενεύη με τους ομολόγους του, της Βρετανίας της Γαλλίας και της Γερμανίας και την κορυφαία διπλωμάτη της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ δήλωσαν ότι θέλουν να δουν τις συζητήσεις να συνεχίζονται και ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ. Η Τεχεράνη ζητά να σταματήσει πρώτα η επιθετικότητα του Ισραήλ.Ο Τραμπ δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «είναι δύσκολο να πούμε στο Ισραήλ να σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις ενώ κερδίζει». Το ThemaOnline σας μεταφέρει ζωντανά όλες τις εξελίξεις.

BEST OF TOTHEMAONLINE