ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο πιλότος που συμμετείχε στη διάσωση των προσφύγων δηλώνει: «Πρώτη φορά συνάντησα περιστατικό στο οποίο απεγνωσμένοι άνθρωποι έπεφταν στη θάλασσα»

Ο πιλότος που συμμετείχε στη διάσωση των προσφύγων δηλώνει: «Πρώτη φορά συνάντησα περιστατικό στο οποίο απεγνωσμένοι άνθρωποι έπεφταν στη θάλασσα»

Η διάσωση των 26 ναυαγών από πλοιάριο ανοικτά του Κάβο Γκρέκο το βράδυ της Τρίτης αποτέλεσε μια συντονισμένη επιχείρηση της Δημοκρατίας η οποία έλαβε χώρα υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας.

Το ΚΥΠΕ συνομίλησε με τον κυβερνήτη ενός εκ των ελικοπτέρων που συμμετείχαν στην επιχείρηση, τον Μυριάνθη Χριστοφίδη, ανώτερο υπαστυνόμο, αρχιπιλότο ελικοπτέρων στην Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων Αστυνομίας (ΜΑΕΠ).

“Οι συνθήκες της επιχείρησης γενικά ήταν εξαιρετικά δύσκολες” είπε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που από μόνο του αυξάνει κατακόρυφα τη δυσκολία της αποστολής.

Επιπρόσθετα, είπε, οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έφθαναν σε ένταση τα έξι μποφόρ, η θάλασσα ήταν πολύ ταραγμένη, ενώ μεγάλο βαθμό δυσκολίας επέφερε και ο στόχος, δηλαδή η πολύ μικρή βάρκα στην οποία επέβαιναν οι πρόσφυγες.

Ο κ. Χριστοφίδης ήταν ο κυβερνήτης του τρίτου ελικοπτέρου, με την ονομασία Αχιλλέας, που έφθασε στην περιοχή. Σε αυτό επέβαιναν επίσης ο συγκυβερνήτης, ο χειριστής του βαρούλκου (σύστημα που ανεβοκατεβαίνει για να παραλάβει τους ναυαγούς) ο διασώστης και εθελοντής νοσηλευτής από το Υπουργείο Υγείας.



Το “Αχιλλέας” κατάφερε να διασώσει ένα παιδάκι και έναν άνδρα προτού παρουσιάσει τεχνική βλάβη,η οποία υποχρέωσε τον κυβερνήτη να επιστρέψει στη βάση.

Το πρώτο ελικόπτερο με την ονομασία Ιάσων, επίσης της ΜΑΕΠ, διέσωσε τους πλείστους ναυαγούς, 18 στον αριθμό, πραγματοποιώντας δύο πτήσεις.

Το δεύτερο ελικόπτερο με την ονομασία Τρίτων της 460 Μοίρας Ερευνας και Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς διέσωσε έξι άτομα.

Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση, η οποία συντονιζόταν από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχαν τεθεί και άλλα ελικόπτερα σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο ενώ στην περιοχή κατέφθασε και το σκάφος Ευαγόρας της λιμενικής και ναυτικής αστυνομίας καθώς και σκάφη του πολεμικού ναυτικού.

Ο κ. Χριστοφίδης, ο οποίος έχει ήδη 20 χρόνια υπηρεσίας στην Μονάδα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι για πρώτη φορά συνάντησε περιστατικό στο οποίο απεγνωσμένοι άνθρωποι έπεφταν στη θάλασσα προκειμένου να διασωθούν.



“Συνήθως στα περιστατικά έρευνας και διάσωσης παραλαμβάνουμε άτομα από πλοία, τραυματισμένους, ασθενείς ή κάποιους που έχουν χαθεί στη θάλασσα αλλά δεν είχαμε ποτέ ξανά ένα τέτοιο περιστατικό κατά το οποίο άτομα, ενώ βρίσκονται σε μια βάρκα η οποία παρέχει κάποια άλφα ασφάλεια να πέφτουν στη θάλασσα για να διασωθούν εκφράζοντας έτσι την απόγνωση τους” ανέφερε.

Ανάμεσα στους ναυαγούς ήταν και 13 παιδιά μεταξύ αυτών και βρέφη.

“Είχαμε να σώσουμε πολλά παιδιά, κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά σε τέτοιο μεγάλο αριθμό” είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοφίδης, σημειώνοντας τη συναισθηματική φόρτιση αλλά και την ευθύνη που ένοιωθαν όσοι έλαβαν μέρος στην αποστολή."Το να διασώσεις αυτά τα  μικρά παιδιά τους χαρίζεις ίσως το μέλλον τους" είπε.

Η αποστολή διάσωσης πραγματοποιήθηκε υπό αντίξοες συνθήκες και με αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας.

“Υπάρχει και το συναίσθημα του φόβου γιατί πάντα πας σε κάτι άγνωστο. Οι πληροφορίες ποτέ δεν είναι 100% σωστές. Εκτελείς αποστολή με αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας. Αλλά είμαστε εκπαιδευμένοι και διαχειριζόμαστε το αυξημένο ρίσκο της επικινδυνότητας με τις ανάλογες διαδικασίες ώστε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας με ασφάλεια” σημείωσε.



Κλείνοντας, μίλησε για την άριστη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων η οποία οδήγησε στην επιτυχία της αποστολής.

"Ολοι μαζί εργάστηκαν, όπως εργάζονται σε καθημερινή βάση, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον, από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, την ΜΑΕΠ, την 460 Μοίρα Ερευνας και Διάσωσης, την Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, το Πολεμικό Ναυτικό, τους εθελοντές, νοσηλευτές της Πολιτικής Αμυνας και του Υπουργείου Υγείας και όλοι όσοι εμπλέκονται σε τέτοιες αποστολές, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που ήταν προχθές”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμό



Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top