Νέα καταγγελία Οικολόγων: «Ξεφύτρωσαν» καρέκλες και κιόσκι στον Ακάμα -Δείτε φωτογραφίες

Νέα καταγγελία Οικολόγων: «Ξεφύτρωσαν» καρέκλες και κιόσκι στον Ακάμα -Δείτε φωτογραφίες

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε ανακοίνωση «καταγγέλλει για ακόμη μια φορά τη συνεχιζόμενη παρανομία και την έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία της χερσονήσου του Ακάμα. Η πρόσφατη αποκάλυψη για την παράνομη τοποθέτηση δύο πρόχειρων κατασκευών αναψυκτηρίων εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης και Ζώνης Ειδικής Προστασίας «Χερσόνησος Ακάμα» επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας για την ανεξέλεγκτη παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Τονίζουν ότι «σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος, τα δύο αναψυκτήρια βρίσκονται σε ιδιωτικά τεμάχια, στις τοποθεσίες «Πλάτανος» και πλησίον της παραλίας Λάρας – Τοξεύτρας. Παρότι το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και έχει ζητήσει την άμεση απομάκρυνσή τους, η καθυστέρηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας δίνει το δικαίωμα στους παρανομούντες να συνεχίζουν την εκμετάλλευση της περιοχής εις βάρος του περιβάλλοντος και της νομιμότητας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι μεμονωμένη. Υπενθυμίζουμε πως από έρευνα του Υπουργείου εντοπίστηκαν περίπου 25 παράνομες οικοδομές εντός της προστατευόμενης περιοχής, με αγροτικά υποστατικά (γνωστά ως «στιάθκια») να μετατρέπονται αυθαίρετα σε εξοχικές κατοικίες. Παρά τις διαρκείς μας προειδοποιήσεις, η ανοχή των αρμοδίων φορέων έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου η παρανομία διαιωνίζεται, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον του Ακάμα».

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απαιτεί:

1. Άμεση απομάκρυνση των παράνομων αναψυκτηρίων από τις αρμόδιες αρχές, χωρίς καθυστερήσεις και ασαφείς δικαιολογίες.

2. Εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποτροπή νέων παράνομων κατασκευών στον Ακάμα.

3. Εφαρμογή της νομοθεσίας χωρίς εξαιρέσεις, με την κατεδάφιση των παράνομων εξοχικών κατοικιών που εντοπίστηκαν.

4. Απολογισμό από τις αρμόδιες αρχές για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επιβολή των μέτρων.

«Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του Ακάμα στο όνομα της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας. Οι περιβαλλοντικοί νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις. Καλούμε την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν είναι αργά για τον μοναδικό αυτόν φυσικό θησαυρό της Κύπρου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Θέλω να ταφώ στο χώμα, σε απλό τάφο» - Η διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και οι τελευταίες επιθυμίες του για την κηδεία

«Θέλω να ταφώ στο χώμα, σε απλό τάφο» - Η διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και οι τελευταίες επιθυμίες του για την κηδεία

Έτοιμος για την ημέρα που θα πέθαινε ήταν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το βαρύ αξίωμα ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος που είχε περιγράψει -και δημόσια- πού και πώς ήθελε να γίνει η κηδεία του, που θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο - από την Τετάρτη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

BEST OF TOTHEMAONLINE