Το πρώτο τετ-α τετ Χριστοδουλίδη- Τατάρ μετά τη Γενεύη, έκλεισε για την Τετάρτη στις 2 Απριλίου, στην παρουσία του Κόλιν Στιούαρτ και εκεί θα διαφανεί κατά πόσο τα πράγματα θα κυλήσουν σε ευθεία γραμμή, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως αποφασίστηκε στη Γενεύη, ή ο Ερσίν Τατάρ, θα προσπαθήσει να φέρει εμπόδια και πάλι, κυρίως στο θέμα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης. Γιατί μπορεί το αποτέλεσμα της άτυπης πενταμερούς να κάνει λόγο για άνοιγμα τεσσάρων σημείων διέλευσης, ωστόσο αυτό, δεν σημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία. Όλα θα εξαρτηθούν πάντως, από τη στάση που θα τηρήσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
Η συνάντηση της 2ας Απριλίου, θα καταδείξει κατά πόσο οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να φτάσουν σε ένα σημείο, που να επιτρέπει μια νότα αισιοδοξίας και ότι θα μπορούσαμε να πάμε στην επόμενη διάσκεψη τον Ιούλιο, έχοντας συμφωνήσει τουλάχιστον σε αρκετά από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στα οποία αναφέρθηκε ο ΓΓ των ΗΕ, στο τέλος της διάσκεψης του Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι ο Ερσίν Τατάρ προσπάθησε να περάσει τη λύση δύο κρατών, μέσα από τη δημιουργία ενός συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, το οποίο απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
Η προσπάθεια η δική μας, είναι να αξιοποιήσουμε τον χρόνο δημιουργικά, ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου. Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνάντηση της 2ας Απριλίου, θα επικεντρωθεί τόσο στα απορρέοντα της συνάντησης της Γενεύης, όσο και σε ζητήματα που αφορούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και άλλες κοινές πρωτοβουλίες.
Ο ρόλος του Κόλιν Στιούαρτ
Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί «υπό την επίβλεψη» του Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος είναι αυτός που θα μεταφέρει στον Αντόνιο Γκουτέρες εάν θα υπάρξει πρόοδος ή όχι στα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη. Ενημερώνοντας τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας στην Κύπρο για την διάσκεψη στη Γενεύη, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, επαίνεσε τα μέρη για το αποτέλεσμα και σημείωσε τις θετικές αποφάσεις για διορισμό προσωπικού απεσταλμένου και σύγκληση νέας συνάντησης, στα τέλη Ιουλίου.
Εν αναμονή του διορισμού προσωπικής απεσταλμένης
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ως το πρόσωπο που θα διορίσει ο ΓΓ των ΗΕ για προσωπικό απεσταλμένο και το οποίο θα αναλάβει τη διαδικασία από δω και πέρα, μέχρι την επόμενη διάσκεψη της Γενεύης. Η κα Ολγκίν άλλωστε, είναι αυτή η οποία συνέταξε την έκθεση προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την επιστροφή της στη Νέα Υόρκη, μια έκθεση, η οποία δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο πάνω σε εκείνα τα σημεία της έκθεσης φαίνεται να βαδίζει ο ΓΓ των ΗΕ.
Στόχος, ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος
Μιλώντας κατά τη διάρκεια δεξίωσης στη Λευκωσία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε μεταξύ άλλων ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο τον στόχο της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς εγγυητές, στρατούς κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι θα ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία ευρωπαϊκών και διεθνών συνεργασιών για την επανέναρξη των συνομιλιών, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται μετά και τη διευρυμένη άτυπη συνάντηση στη Γενεύη. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «διεκδικητικό ρεαλισμό» και σε ξεκάθαρο σχεδιασμό, που όπως είπε, φέρνει αποτελέσματα.