Τα ίδια στοιχεία κατέδειξαν μείωση 5% στις περιπτώσεις παγίδευσης πουλιών μόνο τον τελευταίο χρόνο. Όπως αναφέρθηκε, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της διοίκησης των Β.Β. για καταπολέμηση της συγκεκριμένης παράνομης δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα στάλθηκε το μήνυμα προς τους επίδοξους παγιδευτές πτηνών ότι από δω και μπρος θα πληρώνουν βαρύ τίμημα εφόσον προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτή τη δράση.
Ο ανώτερος υπαστυνόμος Φάνος Χριστοδούλου, ο οποίος επιβλέπει την ειδική Ομάδα Κοινοτικής Δράσης (ΟΚΔ), δήλωσε ότι υπάρχει μια αρεστή συνεργασία με την οργάνωση «Bird Life Cyprus» και την ειδική επιτροπή «Κατά της Σφαγής Πτηνών» για καταπολέμηση της παγίδευσης αμπελοπουλιών. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η Αστυνομία των Βάσεων, στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας, εφαρμόζει σύγχρονές τεχνολογίες με τη χρήση drones, κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, γυαλιών νυχτερινής όρασης και οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο μέσο ανίχνευσης. «Πρόκειται για σοβαρό αδίκημα, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να το καταπολεμούμε με ότι έχουμε στη διάθεση μας», ανέφερε.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης, έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων της επίλεκτης ομάδας στους χώρους του σταθμού, κατά την οποία εκπαιδευμένοι αστυνομικοί παρουσίασαν επιδρομή παγίδευσης πουλιών με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων για σκοπούς σύλληψης παγιδευτών αμπελοπουλιών. Συγκεκριμένα, λίγες εβδομάδες πριν από την περίοδο παγίδευσης πτηνών με τη χρήση δικτύων, αστυνομικοί της Ομάδας Κοινοτικής Δράσης επισκέπτονται εδάφη στις ανατολικές περιοχές των Βρετανικών Βάσεων εντοπίζοντας πιθανές τοποθεσίες παγίδευσης και ακολούθως καταστρέφουν τις παράνομες υποδομές που έχουν δημιουργηθεί.
«Πριν αρχίσουν να μεταναστεύουν τα πουλιά, οι παγιδευτές συνηθίζουν να καθαρίζουν μεγάλες εκτάσεις γης, προκειμένου να στήσουν τα δίχτυα και τις παγίδες τους. Γι’ αυτό, έχουμε καταρτίσει ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία σε στενή συνεργασία με μη κυβερνητικούς οργανισμούς εντοπίζει και ξηλώνει τις τοποθεσίες που έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα από τους παγιδευτές πτηνών», σημείωσε ο υπαστυνόμος Χριστοδούλου. Κατά το 2024 οι Βρετανικές Βάσεις προχώρησαν σ’ εννέα συλλήψεις προσώπων για παγίδευση πουλιών, ενώ την περίοδο 2016-17 είχαν συλληφθεί για το ίδιο αδίκημα 47 άτομα και την περίοδο 2023-24 έγιναν 13 συλλήψεις.
Εξηγώντας τους μειωμένους αριθμούς συλλήψεων τα τελευταία χρόνια, η Αστυνομία των Βάσεων εκτιμά ότι οφείλονται στις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για εξάλειψη του προβλήματος. «Οι λιγότερες τοποθεσίες παγίδευσης οδηγούν σε λιγότερες συλλήψεις», κατέληξε ο αν. υπαστυνόμος Φ. Χριστοδούλου. Η μεταναστευτική περίοδος για τα αμπελοπούλια διαρκεί μεταξύ Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και η μεταναστευτική περίοδο της τσιήκλας μεταξύ Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου.