«Είναι τραγική η κατάσταση», είπε, αναφέροντας ότι είναι η τέταρτη χρονιά ανομβρίας που σημειώνεται φέτος.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι πολλοί παραγωγοί που σπέρνουν σανό για σκοπούς ζωοτροφών, βλέποντας ότι τα σπαρτά κιτρινίζουν πριν προλάβουν να μεγαλώσουν, οδηγούνται στο να τα θερίζουν όσο ακόμα είναι φρέσκα, με αποτέλεσμα η απόδοσή τους να είναι πολύ μικρότερη.
Σημείωσε ότι η χθεσινή βροχή ίσως να ήταν ευεργετική σε κάποιες περιπτώσεις που τα σπαρτά ήταν ακόμα πράσινα, ωστόσο ήταν ήδη πολύ αργά για όσους θέρισαν ήδη ή για τα φυτά που κιτρίνισαν.
Απαντώντας κατά πόσο αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση στις τιμές για τους κτηνοτρόφους και συνεπακόλουθα στα προϊόντα που φτάνουν στους καταναλωτές, ο κ. Χάμπας είπε ότι σύντομα «δεν θα μιλάμε για ακρίβεια, αλλά για επισιτιστική ανασφάλεια. Θα γυρεύουμε τρόφιμα», είπε.
Στόχος πρέπει να είναι η απεξάρτηση των γεωργών από τις καιρικές συνθήκες, επισήμανε, σημειώνοντας την ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις για τη συντήρηση των φραγμάτων, για κατασκευή νέων φραγμάτων και για πολλές μονάδες αφαλάτωσης.
«Δεν γίνεται να κόβεις νερό από τον γεωργό για να δώσεις στα γήπεδα γκολφ από τους υδατοφράκτες», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό για τα ξενοδοχεία να έχουν μονάδες αφαλάτωσης.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι επείγει να λυθεί το ζήτημα του αγωγού από το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά προς τις περιοχές Γέρι, Δάλι, Λύμπια, Αθηένου, περιοχές που παράγουν ζωοτροφές για κτηνοτροφικές μονάδες, για παραγωγή γάλακτος, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης «τεράστιες ποσότητες νερού».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ