Αυτή είναι η τιμή που θα φτάσει το iPhone - Ραγδαία αύξηση στο προϊόν της Apple

Αυτή είναι η τιμή που θα φτάσει το iPhone - Ραγδαία αύξηση στο προϊόν της Apple

Το όνειρο πίσω από τους δασμούς του Τραμπ είναι η υψηλή τεχνολογία να επιστρέψει στην παραγωγή των ΗΠΑ. Η πραγματικότητα, όμως, θα μπορούσε να είναι ένα iPhone με αστρονομικό κόστος για τον παραγωγό και απλησίαστες τιμές για τον καταναλωτή, παρατηρεί η Wall Street Journal.

Το επικερδές προϊόν της Apple είναι ένα σύνολο, με εξαρτήματα που προέρχονται από όλο τον κόσμο και συγκεντρώνονται κυρίως στην Κίνα, όπου η παραγωγή ηλεκτρονικών έχει τελειοποιηθεί εδώ και μια γενιά. Η μεταφορά και μόνο της διαδικασίας συναρμολόγησης στις ΗΠΑ, δεν είναι ούτε φθηνή και σίγουρα δεν είναι εύκολη.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα το iPhone 16 Pro. Η τιμή του για την έκδοση των 256GB ανέρχεται 1.100 δολάρια. Το κόστος όλων των εξαρτημάτων ήταν περίπου 550 δολάρια για την Apple όταν το τηλέφωνο κυκλοφόρησε, λέει ο Γουέιν Λαμ, αναλυτής έρευνας στην TechInsights. Αν προσθέσουμε τη συναρμολόγηση και τις δοκιμές, το κόστος της Apple φτάνει γύρω από τα 580 δολάρια. Ακόμα και όταν ληφθεί υπόψη ο διαφημιστικός προϋπολογισμός της Apple και οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται—όπως iMessage, iCloud κ.λπ.—παραμένει ένα υγιές περιθώριο κέρδους.

Τώρα, αν προσθέσουμε τον πρόσφατα ανακοινωθέντα δασμό για αγαθά από την Κίνα, που ανέρχεται πλέον στο 54%, το κόστος ανεβαίνει στα 850 δολάρια. Το περιθώριο κέρδους θα μειωνόταν δραστικά αν η Apple δεν ανέβαζε την τιμή. Και δεν γίνεσαι μια εταιρεία αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων αν πουλάς τα προϊόντα σου με κόστος, υπογραμμίζει ο Λαμ.

Και τι γίνεται με το iPhone που θα φτιάχνεται στην Αμερική; Δεν θα γλίτωνε τουλάχιστον από τους δασμούς; Η Apple θα πλήρωνε ακόμα δασμούς για τα πολλά εισαγόμενα εξαρτήματα του τηλεφώνου. Επιπλέον, η μεταφορά της παραγωγής στις ΗΠΑ θα ήταν «μια τεράστια και υπέρογκα δύσκολη προσπάθεια» που θα απαιτούσε χρόνια, λέει ο Μπάρτον Κρόκετ, ανώτερος αναλυτής έρευνας στην εταιρεία χρηματιστηριακών συναλλαγών Rosenblatt Securities.

Και το τηλέφωνο θα κόστιζε πιθανότατα πολύ περισσότερο. Το οικοσύστημα συναρμολόγησης στην Κίνα δεν θα είχε οικονομική λογική να μεταφερθεί στις ΗΠΑ, εξηγεί ο Κρόκετ. «Δεν είναι σαφές αν μπορείς να κατασκευάσεις ένα ανταγωνιστικά τιμολογημένο smartphone εδώ».

Με τις εκτιμήσεις του Λαμ, η εργασία συναρμολόγησης που ίσως κοστίζει 30 δολάρια ανά τηλέφωνο στην Κίνα, μπορεί να φτάσει τα 300 δολάρια στις ΗΠΑ. Και αν κάθε εξάρτημα, από την οθόνη αφής μέχρι την εσωτερική αποθήκευση, κατασκευαζόταν εδώ; Ναι, θα κόστιζε δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει η WSJ.

Πηγή: www.imerisia.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Η πρόποση Χριστοδουλίδη σε Τασούλα: «Η βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την αταλάντευτη στάση της Ελλάδας είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρη»

Η πρόποση Χριστοδουλίδη σε Τασούλα: «Η βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την αταλάντευτη στάση της Ελλάδας είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρη»

Το αμέσως επόμενο διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία θα δρομολογήσει πρωτοβουλίες για αναγνώριση του έργου και της σπουδαιότητας της αποστολής της ΕΛΔΥΚ και ειδικότερα για τα 105 παιδιά που έπεσαν το 1974, εκ των οποίων οι 58 παραμένουν μέχρι σήμερα αγνοούμενοι, ανακοίνωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας τις αδελφικές και ακλόνητες σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας.

BEST OF TOTHEMAONLINE