Ο Τραμπ καυχιέται ότι οι χώρες του «φιλούν τον κ@λ@» για να γλιτώσουν τους δασμούς: «Σας παρακαλούμε κύριε, θα κάνουμε τα πάντα»

Ο Τραμπ καυχιέται ότι οι χώρες του «φιλούν τον κ@λ@» για να γλιτώσουν τους δασμούς: «Σας παρακαλούμε κύριε, θα κάνουμε τα πάντα»

Λίγες ώρες πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ σε δεκάδες χώρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσιγκτον, όπου καυχήθηκε για τους αξιωματούχους που έρχονται σε επαφή μαζί του προσπαθώντας να κλείσουν συμφωνία.

«Αυτές οι χώρες μας παίρνουν τηλέφωνο, με γλείφουν (χρησιμοποίησε την αμερικανική έκφραση "kissing my ass"). Πεθαίνουν να κλείσουν μια συμφωνία… “Σας παρακαλούμε, κύριε, ας κλείσουμε μια συμφωνία. Θα κάνουμε τα πάντα.”», είπε για τα κράτη με τα οποία συνομιλεί η κυβέρνησή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι η στρατηγική του είναι σωστή και ότι όσοι μιλούν για τους κινδύνους των δασμών κάνουν λάθος. «Ξέρω πολύ καλά τι κάνω. Ξέρω τι κάνω, και το ξέρετε κι εσείς» είπε. «Μόνο εγώ είχα το θάρρος να επιβάλω δασμούς, γιατί όλοι οι άλλοι φοβόντουσαν. Φοβόντουσαν την κριτική.»

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα την Τρίτη ότι τα τηλέφωνα «χτυπούν ασταμάτητα» και ότι έως και 70 χώρες έχουν ήδη επικοινωνήσει για να διαπραγματευτούν την άρση των δασμών.

Ο Τραμπ τόνισε επιπλέον πως μόνο εκείνος μπορεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απορρίπτοντας την ιδέα ότι το Κογκρέσο θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο.

«Κάποιος αντάρτης Ρεπουμπλικανός – κάποιος που θέλει να το παίξει ήρωας – λέει “νομίζω ότι το Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις”. Ένα πράγμα θα πω: δεν θα διαπραγματευτούν όπως εγώ.»

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Τραμπ παρέμεινε ανυποχώρητος, δικαιολογώντας τον τεράστιο δασμό 104% στο Πεκίνο ως αντίποινα για χρόνια «εκμετάλλευσης» από την πλευρά της Κίνας, δηλώνοντας: «Ήρθε η δική μας σειρά» να επωφεληθούμε.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Video: Ανησυχία για τις εξελίξεις με την ηλεκτρική διασύνδεση - «Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη»

Video: Ανησυχία για τις εξελίξεις με την ηλεκτρική διασύνδεση - «Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη»

Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη, ανέφερε ειδικός σε θέματα ενέργειας, Τσαρλς Έλληνας, σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση, εκφράζοντας ανησυχία ότι η ΕΕ, παρόλο που επενδύει στο έργο με €658 εκατομμύρια, «δεν βγαίνει δημόσια να πάρει μια θέση».