Ισότητα: Εκφράζει επιφυλάξεις για νομοσχέδια Συνηγόρου Ασθενή και Εποπτείας ΓεΣΥ

Ισότητα: Εκφράζει επιφυλάξεις για νομοσχέδια Συνηγόρου Ασθενή και Εποπτείας ΓεΣΥ

Επιφυλάξεις για τα νομοσχέδια για τον Συνήγορο του Ασθενή και την Εποπτεία του ΓεΣΥ εκφράζει με ανακοίνωσή της η συντεχνία Ισότητα, επισημαίνοντας ότι επί οκτώ μήνες, το ΓεΣΥ λειτουργεί χωρίς μηχανισμό Εποπτείας.

Αναφορικά με τον Συνήγορο του Πολίτη, σημειώνει ότι δεν μπορεί να έχει διττό ρόλο, γιατί τότε «ο ασθενής που θα προσφεύγει στον Συνήγορο, αναμένοντας υποστήριξη, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με απόφαση που δεν τον δικαιώνει», αλλά και «οι επαγγελματίες υγείας θα κρίνονται από έναν θεσμό που εξ ορισμού θα εκπροσωπεί την άλλη πλευρά». Σημειώνει ακόμα ότι, εάν ο Συνήγορος θα υποδεικνύεται κατόπιν αποκλειστικής διαβούλευσης με την ΟΣΑΚ, τότε αυτό ενδεχομένως να επηρεάζει τη δημόσια στάση της οργάνωσης τους τελευταίους μήνες.

Επίσης, σχετικά με τη μεταφορά της εποπτείας του ΓεΣΥ στο Υπουργείο Υγείας, η Ισότητα αναφέρει ότι «δημιουργεί σημαντική σύγκρουση συμφερόντων, καθώς το Υπουργείο Υγείας, ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ, συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για το Γενικό Σύστημα Υγείας και επομένως θα καλείται να εποπτεύσει αποφάσεις στις οποίες το ίδιο συμμετείχε».

Η Ισότητα σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η αναγκαιότητα διατήρησης ενός ανεξάρτητου θεσμού εποπτείας του Γενικού Συστήματος Υγείας αντικατοπτρίζεται στις συζητήσεις που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στη Βουλή», ενώ προσθέτει ότι έχει ήδη απευθυνθεί στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.

«Με αυτά τα δεδομένα, θα ήταν χρήσιμο να αξιολογηθεί κατά πόσο οι προτεινόμενες αλλαγές εξυπηρετούν πραγματικά το συμφέρον των ασθενών», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 Προτάσσει τα ΜΟΕ η Αθήνα για την επανέναρξη των συνομιλιών - Είδε Γεραπετρίτη η Ολγκίν

Προτάσσει τα ΜΟΕ η Αθήνα για την επανέναρξη των συνομιλιών - Είδε Γεραπετρίτη η Ολγκίν

Συνεχίζει το σαφάρι επαφών στις εγγυήτριες χώρες η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ενόψει της επόμενης πενταμερούς διάσκεψης, στη Νέα Υόρκη, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο. Μετά την Κωνσταντινούπολη και τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η κα. Ολγκίν, είχε την Πέμπτη συνάντηση στην Αθήνα, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργο Γεραπετρίτη. Κατά τη συνάντηση, η Αθήνα, έστειλε το μήνυμα πως η οικοδόμηση εμπιστοσύνης συνιστά απαραίτητη συνθήκη για την επανεκκίνηση των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

BEST OF TOTHEMAONLINE