Σε ότι αφορά στο καλώδιο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και τις αντιδράσεις από πλευράς της Άγκυρας, σημείωσε ότι η Αθήνα, αντιμετωπίζει τα πράγματα, με ψυχραιμία. «Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος»
«Η πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου. Εξάλλου, η πόντιση επιφανειακών καλωδίων προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο και δεν απαιτεί την οποιαδήποτε άδεια. Η αίσθηση και η προσδοκία μου, είναι ότι θα συνεχιστεί κανονικά το έργο», είπε.
Κυπριακό
Αναφερόμενος στο κυπριακό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος «και σίγουρα πολύ πιο αισιόδοξος από όταν ανέλαβα το οφίκιο του υπουργού εξωτερικών, όταν ήταν πολύ δύσκολη στιγμή για το κυπριακό», ενώ υπενθύμισε ότι για επτά χρόνια δεν είχε υπάρξει καμία συνάντηση με το Κραν Μοντανά και φαινόταν το κυπριακό, να μην είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Γενικού Γραμματέα».
«Σήμερα το κυπριακό, φαίνεται να είναι η πρώτη εκτός πολέμων, προτεραιότητα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών»
Εμμένει στα δύο κράτη, ο Τατάρ
Όσο πλησιάζουν οι λεγόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ, θέλοντας να κερδίσει έδαφος κυρίως ανάμεσα στους εποίκους, εμμένει στον στόχο του, για λύση δύο κρατών. Σύμφωνα με τον τ/κ τύπο, ο κατοχικός ηγέτης μιλώντας σε αντιπροσωπεία καταστηματαρχών και τεχνιτών, ισχυρίστηκε πως θα μπορούσαν να συζητηθούν πολλά θέματα «μεταξύ κρατών» στην Κύπρο.
Οι εμμονές Τατάρ, έρχονται σε αντίθεση με τα όσα αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη και την άρνηση την οποία εισέπραξε από τον ΓΓ των ΗΕ, στην προσπάθειά του, να βάλει στο τραπέζι, την κυριαρχική ισότητα, βαφτίζοντάς τη, ως <συνεργασία>. Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος θεωρεί ότι η Άγκυρα και ο Ταγίπ Ερντογάν -ο οποίος θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα στις 3 Μαΐου για τα εγκαίνια του λεγόμενου <προεδρικού μεγάρου>-θεωρεί ότι έχει την απέραντη στήριξη της Άγκυρας, μη λαμβάνοντας υπόψη ή δεν θέλει να δει κατάματα την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν θα θυσιάσει τις δικές της επιδιώξεις, σε ότι αφορά τα ευρωτουρκικά, για τα <μάτια του Τατάρ>, ο οποίος για την Άγκυρα, έχει ημερομηνία λήξης.
Νέα συνάντηση διαπραγματευτών
Η συζήτηση σε επίπεδο των διαπραγματευτών Μενέλαου Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ συνεχίζεται, με νέα συνάντηση που αναμένεται να έχουν σήμερα. Το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να προφασίζεται εμπόδια σε ότι αφορά τα Κόκκινα και το Πυρόι.
Στην τελευταία συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ, συμφώνησαν να συστήσουν τεχνική επιτροπή για τη νεολαία, να διεξάγουν συζητήσεις για την αποναρκοθέτηση σε επίπεδο Ελληνοκύπριου Διαπραγματευτή και Τουρκοκύπριου Ειδικού Αντιπροσώπου, να εργαστούν σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αλλά και την αποκατάσταση κοιμητηρίων.