Απέχουν από τα μαθήματα οι μαθητές στη Λάρνακα - Διαμαρτύρονται για την ανέγερση εργοστασίου χρυσού στην Αραδίππου

Απέχουν από τα μαθήματα οι μαθητές στη Λάρνακα - Διαμαρτύρονται για την ανέγερση εργοστασίου χρυσού στην Αραδίππου

Διαμαρτυρία κατά της βιομηχανοποίησης της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και συγκεκριμένα για τις προσπάθειες που γίνονται από τα κυβερνητικά τμήματα να χωροθετήσουν εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας επεξεργασίας χρυσού στην περιοχή ελαφριάς βιομηχανίας Αραδίππου / Καλού Χωριού, πραγματοποιούν αύριο οι Σύνδεσμοι Γονέων έξι Δημοτικών Σχολείων και ενός Δημόσιου Νηπιαγωγείου της Λάρνακας.

Πρόκειται για το  Δημοτικό Σχολείο Ζήνωνα (Λάρνακα), το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου (Βεργίνας), τα Α’ και Β’ Δημοτικά Σχολεία Δρομολαξιάς, το Δημοτικό Σχολείο Μενεού, το Δημοτικό Σχολείο Καλού Χωριού και το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Δρομολαξιάς. Οι μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων θα απέχουν από τα μαθήματα τους αύριο Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015 από τις 9:25 μέχρι και τις 10:05 το πρωί.

Σε δελτίο Τύπου των ανεξάρτητων ομάδων «Πολίτες Κάτοικοι Λάρνακας, Αραδίππου, Κρασά»,  «Λάρνακα εν Δράσει» και «Πρωτοβουλία Κατοίκων Δρομολαξιάς – Μενεού» αναφέρεται ότι «ο χώρος στον οποίο επιθυμεί η εταιρεία Khrysanera LTD να ανεγείρει το εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού, το οποίο θα χρησιμοποιεί άκρως επικίνδυνα χημικά όπως είναι το αέριο χλώριο, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 800 μέτρων από τα πλησιέστερα σπίτια της περιοχής Κρασά, και του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού».

Οι μαθητές, προστίθεται στο δελτίο Τύπου «θα διαμαρτυρηθούν για την παράτυπη και αυθαίρετη απόφαση να τοποθετηθεί το εν λόγω εργοστάσιο σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από τα σχολεία τους, θέτοντας με απερισκεψία σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια τους. Επιστημονικές πηγές αναφέρουν πως σε περίπτωση διαρροής αέριου χλωρίου αυτό εξαπλώνεται σε μεγάλη ακτίνα μέσα σε λίγα λεπτά και προκαλεί από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι θάνατο».

H διαμαρτυρία πραγματοποιείται «λίγες μόνο μέρες πριν τη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου, το οποίο την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στις έξι το απόγευμα θα αποφασίσει για την έκδοση ή όχι της οικοδομικής άδειας για το εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού».

Οι τρεις ομάδες σημειώνουν ακόμα ότι «τα παιδιά της πόλης και επαρχίας Λάρνακας έχουν δικαίωμα για ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από επικίνδυνα χημικά και απόβλητα. Τα παιδιά της Λάρνακας, Αραδίππου, Δρομολαξιάς και Μενεού έχουν ίσο δικαίωμα στην ασφάλεια και την υγεία με τα υπόλοιπα παιδιά της Κύπρου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.