Επίσημη ανακοίνωση Υπ. Ενέργειας: Μη εκμεταλλεύσιμες οι ποσότητες φυσικού αερίου στο «Ηλέκτρα»

Επίσημη ανακοίνωση Υπ. Ενέργειας: Μη εκμεταλλεύσιμες οι ποσότητες φυσικού αερίου στο «Ηλέκτρα»

Την ύπαρξη φυσικού αερίου σε μη εκμεταλλεύσιμες ποσότητες κατέδειξαν τα δεδομένα της ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Elektra-1» στο Τεμάχιο 5 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Παρά τα περιορισμένα αποθέματα, η προκαταρκτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων χαρακτηρίζεται ενθαρρυντική, επιβεβαιώνοντας την παρουσία συστήματος υδρογονανθράκων και ταμιευτήρων καλής ποιότητας. Το πλωτό γεωτρύπανο «Valaris DS-9» ετοιμάζεται να συνεχίσει τις εργασίες του στο Τεμάχιο 10, στον στόχο «Pegasus-1».

Η γεώτρηση έγινε από την κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited (Διαχειριστής) και QatarEnergy International E&P LLC.

«Τα δεδομένα που προέκυψαν από την ερευνητική γεώτρηση και η μέχρι τώρα προκαταρκτική αξιολόγηση που διενεργήθηκε, κατέδειξαν την ύπαρξη φυσικού αερίου σε μη εκμεταλλεύσιμες ποσότητες», αναφέρει το Υπουργείο.

Προσθέτει ότι σύμφωνα με την αρχική αξιολόγηση του Διαχειριστή, τα αποτελέσματα της γεώτρησης «Elektra-1» αποτιμούνται ως ενθαρρυντικά, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη συστήματος υδρογονανθράκων και ταμιευτήρων καλής ποιότητας. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των γεωτρητικών εργασιών αξιολογούνται με σκοπό τον καθορισμό των μελλοντικών σχεδιασμών της κοινοπραξίας για το Τεμάχιο 5.

Το πλωτό γεωτρύπανο «Valaris DS-9», το οποίο πραγματοποίησε τις εργασίες, θα μετακινηθεί ακολούθως στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ για την ανόρυξη ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Pegasus-1» εκ μέρους της κοινοπραξίας των ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και QatarEnergy International E&P LLC.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Μπαίνει «φωτιά» στην πολιτική ατζέντα: Τα 5 μεγάλα μέτωπα που ανοίγουν από τον Σεπτέμβρη

Μπαίνει «φωτιά» στην πολιτική ατζέντα: Τα 5 μεγάλα μέτωπα που ανοίγουν από τον Σεπτέμβρη

Μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, η πολιτική σκηνή επιστρέφει σε πλήρεις ρυθμούς, με κυβέρνηση και νέα Βουλή να έχουν μπροστά τους μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα που αναμένεται να καθορίσουν την ατζέντα των επόμενων μηνών. Το Κυπριακό, η πρώτη ουσιαστική περίοδος εργασιών της νέας Βουλής, η αξιολόγηση των νέων προσώπων που ανέλαβαν κυβερνητικά χαρτοφυλάκια, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Ελλάδας βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο.