Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μας παγίδευσαν για να πολεμήσουμε για τη Ρωσία» λένε Κινέζοι μαχητές αιχμάλωτοι του Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μας παγίδευσαν για να πολεμήσουμε για τη Ρωσία» λένε Κινέζοι μαχητές αιχμάλωτοι του Κιέβου

Τη βούλησή τους να επιστρέψουν στη χώρα τους εξέφρασαν δύο μαχητές από την Κίνα, που πολέμησαν στο πλευρό της Ρωσίας και κατέληξαν αιχμάλωτοι στην Ουκρανία.

Οι δύο Κινέζοι υποστήριξαν ότι δεν τους έστειλε στον πόλεμο η κυβέρνηση της χώρας τους. Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, που έγινε χθες, οι δυο τους κατηγόρησαν τη Ρωσία για ψέματα και για προπαγάνδα, ενώ ο ένας εξ αυτών υποστήριξε ότι η Μόσχα τους εμπόδισε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο ένας εκ των δύο στρατιωτών, ο Wang Guangjun, δήλωσε ότι έγινε στόχος ρωσικών «χημικών όπλων» αμέσως μετά την αιχμαλωσία του. «Έχασα τις δυνάμεις μου και λιποθυμούσα... Τότε ένιωσα κάποιον να μου αρπάζει τον γιακά και να με τραβάει έξω στον καθαρό αέρα», είπε. Ο στρατιώτης υποστήριξε ότι ένας Ουκρανός στρατιώτης τον βοήθησε να επιβιώσει από την επίθεση με «σπρέι πιπεριού». Ο αιχμάλωτος αναφέρει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα τους έχουν φερθεί καλά όλο αυτό το διάστημα.

Συνελήφθησαν την ώρα του πολέμου

Ο Wang Guangjun, που γεννήθηκε το 1991 και ο Zhang Renbo, γεννημένος το 1998, ήταν οι πρώτοι Κινέζοι υπήκοοι που συνελήφθησαν καθώς πολεμούσαν με τον ρωσικό στρατό κατά της Ουκρανίας σε ουκρανικό έδαφος.

Η σύλληψή τους ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ανέφερε ότι υπάρχουν «αρκετές εκατοντάδες» Κινέζοι πολίτες πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, οι δύο αιχμάλωτοι μιλούσαν κινέζικα και οι απαντήσεις μεταφράστηκαν στα ουκρανικά από μεταφραστή της ουκρανικής κυβέρνησης.

Οι κατηγορίες για τη Ρωσία

Ο Wang δήλωσε ότι βρισκόταν στην Κίνα, όταν είδε διαφήμιση στο TikTok για να ενταχθεί στον ρωσικό στρατό. Ο ίδιος έχασε τη δουλειά του το περασμένο καλοκαίρι και έδειξε ενδιαφέρον για την προσφορά, καθώς, όπως είπε, η στρατιωτική θητεία θεωρείται «υψηλού κύρους» στην Κίνα.

Ο Wang ήρθε σε επαφή με έναν στρατολόγο, που του είπε ότι μπορεί να κερδίσει 200.000 έως 250.000 ρωσικά ρούβλια (2.000-3.000 δολάρια) τον μήνα στο ρωσικό στρατό. Το ποσό είναι υψηλότερο από τον μέσο μισθό στην Κίνα. Ο στρατολόγος υποσχέθηκε επίσης να καλύψει το ταξίδι του στη Ρωσία και να τον βοηθήσει να αποκτήσει τα απαραίτητα έγγραφα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αιχμάλωτο, οι υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν. Οι Ρώσοι, όπως κατήγγειλε του πήραν τόσο την τραπεζική κάρτα όσο και το τηλέφωνο, με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματα που έβγαλε.

«Δεν περίμενα να καταλήξω στον πόλεμο»
Ο Zhang, που είναι ο δεύτερος αιχμάλωτος στρατιώτης, είπε στους δημοσιογράφους ότι προέρχεται από πλούσια οικογένεια και εργαζόταν ως πυροσβέστης και διασώστης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πήγε στη Ρωσία τον Δεκέμβριο. Αρχικά του προσφέρθηκε δουλειά στις κατασκευές, όμως στρατολογήθηκε για στρατιωτική θητεία. «Ήθελα να βγάλω χρήματα, αλλά δεν περίμενα να καταλήξω στον πόλεμο», είπε.

Κανένας από τους δύο στρατιώτες δεν ανέφερε από πού στην Κίνα ήταν. Και οι δύο υποστήριξαν ότι δεν είχαν σχέση με την κινεζική κυβέρνηση και ότι υπέγραψαν συμβόλαιο λόγω ιδίας βουλήσεως.

Το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στη Μόσχα, το Ροστόφ και το Ντονέτσκ στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία, πριν καταλήξουν στο πεδίο της μάχης. Ο Wang ανέφερε ότι τοποθετήθηκε στο Καζάν μαζί με άτομα άλλων εθνικοτήτων, πιθανότατα από την Κεντρική Ασία, την Γκάνα και το Ιράκ. Η Ρωσία φέρεται να έχει στρατολογήσει ξένους μαχητές από πολλές χώρες για να πολεμήσουν κατά της Ουκρανίας, ενώ περίπου 12.0000 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα εστάλησαν στο πεδίο της μάχης στο Κουρσκ.

Τι λένε για τη θητεία τους

Ο Wang είπε ότι δεν μπορούσε να δραπετεύσει, καθώς ο έλεγχος ήταν αυστηρός, ενώ υποστήριξε ότι βρισκόταν μόνο τρεις ημέρες στη γραμμή του μετώπου όταν τον συνέλαβαν. Ο έτερος Κινέζος στρατιώτης ανέφερε ότι δεν είχε δει Ουκρανό στρατιώτη μέχρι την αιχμαλωσία του.

Και οι δύο αιχμάλωτοι τάχθηκαν κατά της Ρωσίας και αποθάρρυναν τους συμπατριώτες τους από το να πάνε να πολεμήσουν. Πάντως, αρκετοί εκφράζουν επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια των λεγομένων τους, αφού και οι δύο είναι αιχμάλωτοι.

Για όσους (Κινέζους) πολίτες θέλουν να λάβουν μέρος στον πόλεμο, θέλουμε να πούμε ότι δεν πρέπει να το κάνουν», δήλωσε ο Wang. «Δεδομένου ότι όλα όσα ακούσαμε από τους Ρώσους ήταν ψέματα. Αποδείχθηκε ότι η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή και η Ουκρανία δεν είναι τόσο αδύναμη. Γι' αυτό είναι καλύτερα να μην συμμετέχουμε καθόλου σε πολέμους», πρόσθεσε.

Για την εμπλοκή της Κίνας

Η αιχμαλωσία των δύο στρατιωτών επαναφέρει στην ατζέντα το ζήτημα της συμμετοχής της Κίνας στο μέτωπο, την ώρα που η ίδια αυτοπροσδιορίζεται ως ουδέτερη.

Ερωτηθέντες αν το Πεκίνο γνώριζε για την εμπλοκή τους στον πόλεμο της Ρωσίας, οι δύο στρατιώτες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τους Κινέζους πολίτες να μην ταξιδεύσουν σε τόπους που διεξάγονται εχθροπραξίες. Ο ένας εκ των δύο ανέφερε ότι λόγω της συμμετοχής τους σε πόλεμο, μπορεί να τιμωρηθούν.

Παρόλα αυτά, και οι δύο άνδρες επανέλαβαν ότι ήθελαν να επιστρέψουν στην Κίνα και όχι στη Ρωσία, στο πλαίσιο της μελλοντικής ανταλλαγής κρατουμένων. «Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρξει τιμωρία και είμαι έτοιμος γι' αυτό. Αλλά εξακολουθώ να θέλω να επιστρέψω στην πατρίδα μου και στην οικογένειά μου», δήλωσε ο Zhang.

«Ο πραγματικός πόλεμος είναι τελείως διαφορετικός από αυτό που έχουμε δει στις ταινίες και στην τηλεόραση», δήλωσε ο Wang, που ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς του.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Μίλησε για όλα ο ΠτΔ: Όσα αποκάλυψε για το Κυπριακό μέχρι και το «Ηλέκτρα»

Μίλησε για όλα ο ΠτΔ: Όσα αποκάλυψε για το Κυπριακό μέχρι και το «Ηλέκτρα»

Στο Κυπριακό, στην Ενέργεια και στην Οικονομία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του σήμερα.