Κύπριοι προσοχή! Επικίνδυνο για κατανάλωση το τεράστιο μανιτάρι

Κύπριοι προσοχή! Επικίνδυνο για κατανάλωση το τεράστιο μανιτάρι

Ο πρόεδρος του Μυκητολογικού Συνδέσμου Μιχάλης Λοϊζίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το μανιτάρι τεραστίων διαστάσεων που εντοπίστηκε στη περιοχή της Κρήτου Τέρρας δεν είναι εδώδιμο.

Πρόκειται για το είδος Amanita ovoidea, το οποίο είναι τοξικό και περιέχει Αλλενική Νορλευκίνη, όπως και το πολύ παρόμοιό του είδος Amanita proxima, το οποίο έχει προκαλέσει αρκετούς θανάτους στο παρελθόν στην Κύπρο.

Ο κ. Λοϊζίδης  ανέφερε πως κακώς κόπηκαν τόσα καρποσώματα άδικα, αφού ο συλλέκτης δεν γνώριζε καν αν είναι εδώδιμο. 

Απηύθυνε επίσης έκκληση να μην συλλέγονται ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες από είδη που δεν γνωρίζουν και προορίζονται για αναγνώριση.


Τα μανιτάρια εντόπισε ο αγρότης και λαϊκός ποιητής Ανδρέας Κροταλίας στην περιοχή της κοινότητας Κρήτου Τέρρα της Επαρχίας Πάφου.

Το μεγαλύτερο μανιτάρι απ’ αυτά που εντόπισε ζυγίζει περίπου 750 γραμμάρια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Απόπειρα δολοφονίας - Τον ήθελαν νεκρό: Στήθηκε ενέδρα θανάτου - Ετσι γάζωσαν τον 34χρονο επιχειρηματία - Βίντεο

Απόπειρα δολοφονίας - Τον ήθελαν νεκρό: Στήθηκε ενέδρα θανάτου - Ετσι γάζωσαν τον 34χρονο επιχειρηματία - Βίντεο

Τον παρακολουθούσαν και είχαν στόχο να τον εκτελέσουν. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, 34χρονος επιχειρηματίας δέχθηκε πυροβολισμούς ενώ οδηγούσε στον δρόμο Πρωταρά – Κάβο Γκρέκο, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί.