Τραγωδία στη Λάρνακα - Έχασε τη ζωή του 56χρονος εκπαιδευτής αλόγων σε παραλία
Τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής σε παραλία στη Λάρνακα.
Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και του Πενταγώνου, προβλέπει την εκτόξευση από 400 έως και 1.000 δορυφόρων που θα περιπολούν τη Γη για την ανίχνευση και παρακολούθηση βαλλιστικών πυραύλων. Παράλληλα, στο σχέδιο γίνεται πρόταση για την ανάπτυξη ενός ξεχωριστού στόλου με 200 δορυφόρους που θα φέρουν εξοπλισμό με πυραύλους ή λέιζερ, για την αντιμετώπιση των απειλών. Η SpaceX ωστόσο δεν θα ασχοληθεί με το κομμάτι που θα αφορά στον εξοπλισμό των δορυφόρων.
Το σχέδιο στηρίζεται σε εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε στις 27 Ιανουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ και στο οποίο αναφέρεται ότι μια πυραυλική επίθεση θα ήταν η « μεγαλύτερη καταστροφική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η εμπλοκή του Έλον Μασκ στην κοινοπραξία για τον «Χρυσό Θόλο» έρχεται σε μια περίοδο που ο ίδιος παραμένει ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για τη μείωση των κρατικών δαπανών ενώ προεκλογικά είχε προσφέρει πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια.
Συνδρομητικό μοντέλο
Στην πρότασή της προς την αμερικανική κυβέρνηση, η SpaceX εισηγείται την παροχή της τεχνολογίας της ως «συνδρομητική υπηρεσία». Σύμφωνα με την πρόταση, η κυβέρνηση θα πληρώνει για πρόσβαση στο σύστημα χωρίς να έχει την κυριότητά του. Το μοντέλο αυτό, που δεν έχει εφαρμοστεί ξανά σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα τέτοιας κλίμακας, θα μπορούσε να επιτρέψει την παράκαμψη των διαδικασιών του Πενταγώνου για τις προμήθειες. Παράλληλα, θα μπορούσε να επιτρέψει την επίσπευση των διαδικασιών.
Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για το ζήτημα. Ορισμένοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν ήδη εκφράσει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο εξάρτησης από μια ιδιωτική συνδρομή σε έναν τέτοιο κρίσιμο στρατιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πηγές, ο στρατηγός της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ Μάικλ Γκέτλαϊν συζητά το ενδεχόμενο η SpaceX να κατέχει και να διαχειρίζεται το δικό της κομμάτι του συστήματος, με εναλλακτικά σενάρια να περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο κρατικής κυριότητας και το ενδεχόμενο ανάθεσης της λειτουργίας του συστήματος σε εργολάβους.
Ενεργό ρόλο στις πρόσφατες επαφές της SpaceX με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών φέρεται να έχει ο στρατηγός εν αποστρατεία Τέρενς Ο’Σόνεσι, που είναι κορυφαίος σύμβουλος του Μασκ.
Ανοίγει ο δρόμος για τη Σίλικον Βάλεϊ
Αν η κοινοπραξία καταφέρει να αναλάβει τη σύμβαση, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διείσδυση της Σίλικον Βάλεϊ στον εξοπλιστικό τομέα. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πλήγμα στους παραδοσιακούς αμυντικούς εργολάβους, όπως οι Northrop Grumman, Boeing, RTX και Lockheed Martin, που επίσης συμμετέχουν στη διαδικασία.
Το Πεντάγωνο έχει ήδη δεχτεί προτάσεις από πάνω από 180 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων startups όπως οι Epirus, Ursa Major και Armada. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου έχει ενημερωθεί από επιλεγμένες εταιρείες για τις τεχνολογικές τους δυνατότητες.
Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αναμένεται να έχει ο Στιβ Φάινμπεργκ, πρώην επενδυτής και συνιδρυτής της Cerberus Capital Management. Παρότι δεν έχει επενδύσει στη SpaceX, έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από τις θέσεις του στη Cerberus με την ένταξή του στη νέα κυβέρνηση.
Τι διεκδικεί η SpaceX
Η SpaceX διεκδικεί συγκεκριμένα το τμήμα «στρώμα επιτήρησης» του Χρυσού Θόλου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα αναλάβει το κομμάτι που θα αφορά στην επιτήρηση από το διάστημα. Ειδικότερα, θέλει να στείλει στο διάστημα έναν μεγάλο αριθμό δορυφόρων, οι οποίοι θα εντοπίζουν πότε εκτοξεύεται ένας πύραυλος, θα παρακολουθούν την πορεία του και θα ειδοποιούν αν πρόκειται να χτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κόστος για τον αρχικό σχεδιασμό και την προετοιμασία του συστήματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 6 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ευνοϊκό χρονοδιάγραμμα για τη SpaceX
Σύμφωνα με υπόμνημα του υπουργού Άμυνας Πίτερ Χέγκσεθ που εξέτασε το Reuters, ζητήθηκε από τους επικεφαλής του Πενταγώνου να υποβάλουν τις πρώτες προτάσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου, με στόχο την «επιτάχυνση της ανάπτυξης» των δορυφορικών συστημάτων.
Το χρονοδιάγραμμα θεωρείται ευνοϊκό για τη SpaceX, χάρη στον στόλο πυραύλων Falcon 9 και τους δορυφόρους που διαθέτει και που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για το πρόγραμμα.
Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της κοινοπραξίας να παραδώσει ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα με νέα τεχνολογία, σε οικονομικά βιώσιμο πλαίσιο. Όπως ανέφερε μία από τις πηγές, «μένει να φανεί αν η SpaceX και αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να υλοποιήσουν κάτι τέτοιο. Δεν έχει χρειαστεί ποτέ να παραδώσουν ένα σύστημα από το οποίο θα εξαρτάται η άμυνα ενός έθνους».
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις