Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Κύπρο έχει μειωθεί κατά 43% σε ένα χρόνο, από 1.200 σε 680 παιδιά, και αυτό καταδεικνύει την επιτυχία των κοινωνικών πολιτικών που υλοποιούνται με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.
Αυτή η θετική εξέλιξη προήλθε ως αποτέλεσμα της στρατηγικής ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών και της πολιτικής που επικεντρώνεται στην αποκέντρωση της φροντίδας. Η συμμετοχή της Κυβέρνησης στην προώθηση της αναδοχής, καθώς και οι στοχευμένες δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων, έχουν οδηγήσει σε μια εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των παιδιών που διαμένουν σε κρατικές δομές και άλλες μονάδες φιλοξενίας, με την εν λόγω μείωση να φτάνει το 60%.
Η κατάργηση της χρήσης ξενοδοχειακών μονάδων για τη φιλοξενία των ανηλίκων, η οποία είχε εφαρμοστεί ως προσωρινό μέτρο λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, μαρτυρά ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει αειφόρες και ανθρώπινες λύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για την υποστήριξη των παιδιών.
Η στρατηγική της Κυβέρνησης εστιάζει στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών, με έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα γκετοποίησης και περιθωριοποίησης. Με την υποστήριξη Ευρωπαϊκών πόρων και τη συνεργασία με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, υλοποιούνται πολιτικές που ενδυναμώνουν τους πιο αδύναμους και διασφαλίζουν τα δικαιώματα των παιδιών, ανεξαρτήτως καταγωγής.
Η πρόοδος αυτή όχι μόνο υπογραμμίζει τη δέσμευση της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά και επισημαίνει τη σημασία της πολιτικής βούλησης και της κοινωνικής ευθύνης για τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι τέσσερις σημαντικές κινήσεις που οδήγησαν στην μείωση:
Αποκέντρωση της Φροντίδας: Η στρατηγική εστιάζει στη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων από κρατικές δομές και άλλες μονάδες φιλοξενίας σε πιο ανθρώπινες συνθήκες, όπως αυτές που παρέχονται από συγγενικά πρόσωπα ή ανάδοχες οικογένειες.
Αυξημένη Υποστήριξη Αναδοχής: Η Κυβέρνηση έχει ενισχύσει τις διαδικασίες αναδοχής, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.
Κατάργηση Ξενοδοχειακών Μονάδων: Τερματίστηκε η χρήση ξενοδοχειακών μονάδων για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων, με στόχο την προώθηση πιο δομημένων και σταθερών χώρων φιλοξενίας.
Βελτίωση Κοινωνικών Υπηρεσιών: Υπήρξε ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών ώστε να παρέχουν καλύτερη υποστήριξη στους ασυνόδευτους ανηλίκους και στις οικογένειες τους.
Οπως αναφέρεται και σε κυβερνητική ανακοίνωση «Σε μια εποχή αυξανόμενων προκλήσεων, η Κύπρος επιλέγει να βρίσκεται στην πλευρά των παιδιών, με πολιτικές που δεν βλέπουν αριθμούς, αλλά ανθρώπους».
Αυτή η ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας και την πρόοδο της κοινωνίας συνολικά.