Μπλακ άουτ σε Ισπανία - Πορτογαλία: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για σαμποτάζ ή κυβερνοεπίθεση, λέει η Κομισιόν

Μπλακ άουτ σε Ισπανία - Πορτογαλία: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για σαμποτάζ ή κυβερνοεπίθεση, λέει η Κομισιόν

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ιβηρική Χερσόνησο και σε περιοχές της Γαλλίας προκλήθηκε από σκόπιμη ενέργεια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τερέζα Ριμπέρα, δήλωσε στο ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio 5 ότι, στο παρόν στάδιο, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας, όπως σαμποτάζ ή κυβερνοεπίθεση.

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τόνισε ότι «προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση» και τόνισε πως βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας «για τον εντοπισμό της αιτίας και την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο επιβεβαίωσε, επίσης, από την πλευρά του, ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» κυβερνοεπίθεσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε επίσης ότι η βλάβη αναμένεται να αποκατασταθεί «εντός των επόμενων ωρών».

Για σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο πίσω από τη διακοπή ρεύματος, μιλούν στην Πορτογαλία

Η REN, διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου της Πορτογαλίας, ανακοίνωσε ότι η εκτεταμένη διακοπή ρεύματος που έπληξε τη χώρα οφείλεται σε πρόβλημα που ξεκίνησε από το ισπανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αιτία του προβλήματος συνδέεται με ένα «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο», που προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρο το διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό σύστημα.

Όπως διευκρινίζει η REN, στην Ισπανία σημειώθηκαν έντονες μεταβολές της θερμοκρασίας, οι οποίες προκάλεσαν «ανώμαλες ταλαντώσεις» στις γραμμές υπερυψηλής τάσης. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως «επαγόμενη ατμοσφαιρική μεταβολή», επηρέασε τη σταθερότητα του συστήματος και προκάλεσε αποτυχίες συγχρονισμού μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του ηλεκτρικού δικτύου.

Η αστοχία στη συγχρονισμένη λειτουργία των δικτύων οδήγησε σε αλλεπάλληλες διαταραχές στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτροδότησης, όπως αναφέρει η REN.

Η REN προειδοποιεί ότι, λόγω της πολυπλοκότητας του τεχνικού προβλήματος, η πλήρης αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του δικτύου μπορεί να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ενημέρωσε τον Σάντσεθ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης – Τι συζήτησαν για  την κυπριακή προεδρία το 2026

Ενημέρωσε τον Σάντσεθ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης – Τι συζήτησαν για την κυπριακή προεδρία το 2026

Με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσιεθ συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στη Μαδρίτη.