Ο Ισπανός πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα ενεργειακά κέντρα της χώρας τέθηκαν σταδιακά ξανά σε λειτουργία, με αποτέλεσμα έως τις έξι το πρωί να έχει αποκατασταθεί το 99,5% της ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, τόνισε ότι δε σημειώθηκαν περιστατικά ή ατυχήματα στη διάρκεια της αποκατάστασης.
Αναφερόμενος στη λειτουργία των Μέσων Μεταφοράς, ο Σάντσεθ επισήμανε ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί σχεδόν πλήρως, με εξαίρεση το σιδηροδρομικό δίκτυο, όπου εξακολουθούν να παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα. «Οι βασικές δυσκολίες εντοπίζονται ακόμη στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παρείχαμε βοήθεια σε περισσότερους από 35.000 επιβάτες», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες παραμένουν εκτός λειτουργίας.
Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του:
Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις έρευνες για τα αίτια του μπλακάουτ. Όπως είπε, οι τεχνικοί της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου συνεχίζουν να αναλύουν τα δεδομένα των συστημάτων τους, ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας εξετάζουν τις τηλεμετρικές πληροφορίες από τα κέντρα διαχείρισης και παραγωγής τους. «Αυτές οι έρευνες θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη στα πέντε κρίσιμα δευτερόλεπτα που οδήγησαν στην κατάρρευση του συστήματος», εξήγησε.
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση, θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε ένα τέτοιο περιστατικό να μην επαναληφθεί. «Θα απαιτήσουμε από τους ιδιωτικούς φορείς όλες τις ευθύνες που τους αναλογούν. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ» κατέληξε.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα