Ουγγαρία: Απαλάσσονται ισόβια από τους φόρους οι μητέρες τουλάχιστον δύο παιδιών

Ουγγαρία: Απαλάσσονται ισόβια από τους φόρους οι μητέρες τουλάχιστον δύο παιδιών

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας υιοθέτησε την Τρίτη (29/04) μέτρα με στόχο την ισόβια εξαίρεση από τη φορολογία όλων των μητέρων που έχουν τουλάχιστον δύο παιδιά.

Από την επόμενη χρονιά, το μέτρο θα αφορά τις γυναίκες που είναι κάτω των 40 ετών, πριν επεκταθεί σταδιακά για να περιλάβει μέχρι το 2029 τις άνω των 60 ετών, σύμφωνα με το νομοθετικό πακέτο που υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Από το 2020 μέχρι και σήμερα, μόνο οι μητέρες τεσσάρων ή περισσότερων παιδιών έχουν αυτό το φορολογικό πλεονέκτημα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας επεκτείνει έτσι την πολιτική του που έχει στόχο να σταματήσει τη μείωση του πληθυσμού της χώρας αυτής της κεντρικής Ευρώπης, η οποία απειλείται από τη γήρανση του πληθυσμού.

Η υπογεννητικότητα στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία χάνει κατοίκους εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια. Αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός της είναι 9,5 εκατομμύρια, έναντι 10,7 εκατομμυρίων το 1980.

Αξιοσημείωτη είναι η ύπαρξη δωρεάν παιδικών σταθμών, η αρωγή για τη στέγαση ή την αγορά οχήματος, αλλά και τα «μωροδάνεια».

Τα νέα μέτρα, τα οποία ανακοινώνονται ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, θα κοστίσουν 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ με ορίζοντα το 2029, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ενώ οι οικονομολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη επιδείνωση του ήδη αυξημένου ελλείμματος και του ήδη υψηλού πληθωρισμού.

 «Είναι μια χρηματοοικονομική πρόκληση», παραδέχθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου ο Ορμπάν, όμως «αυτό το πρόγραμμα μείωσης των φόρων, το πιο σημαντικό στην Ευρώπη», θα μεταμορφώσει την Ουγγαρία σε «φορολογικό καταφύγιο για τις οικογένειες».

Ο δείκτης γονιμότητας υποχώρησε το Μάρτιο στο 1,31 παιδί ανά γυναίκα, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, αφού είχε κορυφωθεί στο 1,61 το 2021, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 1,53.

 

Όταν είχε έρθει στην εξουσία ο ούγγρος ηγέτης, πατέρας ο ίδιος πέντε παιδιών, ο δείκτης γονιμότητας βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο στην ιστορία του, στο 1,23.

Ωστόσο απέχει ακόμη πολύ από το όριο του 2,1, που είναι απαραίτητο για την ανανέωση των γενεών, ένα στόχο που η κυβέρνηση ευελπιστεί να επιτύχει πλέον το 2035.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

«Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο»: Θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, «plan B» εάν δεν πειστεί το Βέλγιο

«Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο»: Θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, «plan B» εάν δεν πειστεί το Βέλγιο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν απόψε στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να βρουν κοινό βηματισμό ως προς το αν θα χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση δανείου ύψους 210 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, σε μια διαπραγμάτευση που δοκιμάζει τη συνοχή και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

BEST OF TOTHEMAONLINE