Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η ανεξάρτητη βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι, όπως μεταφέρθηκε στην επιτροπή, στην Κύπρο αυτή τη στιγμή αδειοδοτούνται 4.370 φύλακες και 1.200 ιδιώτες φύλακες, οι οποίοι είτε απασχολούνται ως αυτοεργοδοτούμενοι είτε σε εταιρείες, οι οποίες, όπως ανέφερε, ανέρχονται σε περίπου 236.
Προσέθεσε ότι συζητήθηκε το θέμα του εργασιακού καθεστώτος καθώς υπήρξαν, όπως σημείωσε, πολλές καταγγελίες σχετικά με το εργασιακό καθεστώτος των φυλάκων ότι πολλές φορές παραβιάζεται ο κατώτατος μισθός, ενώ συζητήθηκαν επίσης και τα θέματα της εποπτείας και της αδειοδότησης με εκπροσώπους από την Αστυνομία και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίοι, σύμφωνα με την κ. Ατταλίδου, θα καταθέσουν αρκετά στοιχεία για να ενημερώσουν την επιτροπή, «αλλά και για να ξέρει η Βουλή τι είδους εκπαίδευση γίνεται στα άτομα τα οποία αναλαμβάνουν ως φύλακες ή ποιοι δικαιούνται να έχουν εταιρεία φύλαξης».
«Είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε μάθει ότι μία μόνο εταιρεία, π.χ., εργοδοτεί 600 άτομα. Υπάρχουν θετικά στοιχεία, καθώς αυτές οι εταιρείες έχουν την ευελιξία να προσαρμοστούν σε σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες ασφάλειας, ανακουφίζουν το δημόσιο από το φορτίο φύλαξης πολλές φορές και χρησιμοποιούν την καινοτομία, υπάρχουν όμως και κάποια αρνητικά, τα οποία πρέπει να υπογραμμίσουμε. Είναι πολλές φορές η έλλειψη διαφάνειας που χαρακτηρίζει τέτοιες εταιρείες, κατευθύνονται από το πνεύμα του κέρδους και άρα μπορούν είτε η ασφάλεια είτε τα δικαιώματα των πολιτών να μπουν σε δεύτερη μοίρα, ενώ υπάρχει αντίκτυπος και στην ιδιωτικότητα των πολιτών. Θέλουμε πραγματικά από το κράτος να διαφυλάξει τα δικαιώματα των πολιτών και έναντι μη ανάληψης ευθύνης για περιπτώσεις αποτυχιών ή και ατυχιών που μπορεί να έχουν οι πράξεις των εργαζομένων σε τέτοιες εταιρείες», σημείωσε στη συνέχεια.
Σύμφωνα με την κ. Ατταλίδου, χρειάζονται πρωτόκολλα και κανονισμοί για τη λειτουργία αυτών των εταιρειών. «Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε περισσότερη επιθεώρηση και παρακολούθηση, καλύτερη εξέταση των παραπόνων, δημόσια διαφάνεια, γιατί μιλούμε κάποτε για μικρούς ιδιωτικούς στρατούς. Είχαμε δει μία τέτοια περίπτωση όταν έγινε η υπόθεση με τη μονή Αβακούμ όπου πήγε ιδιωτική εταιρεία για να πάρει στοιχεία και χρηματοκιβώτιο από συγκεκριμένο χώρο», επεσήμανε σχετικά.
«Ζήτησα αυτό το θέμα να διευκρινιστεί αν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει εταιρεία για να μπει σε χώρο, ο οποίος δεν υπάρχει σε συμβόλαιο ότι είναι δικός του και ότι έχει αναλάβει τη φύλαξη. Υπήρχε ένα γκρίζο τοπίο, αυτό προτίθεμαι να το λύσω, αλλά μας είπαν ότι έρχεται νομοσχέδιο από το κράτος που θα επικαιροποιεί το νόμο και άρα με την ευκαιρία αυτή θα ζητήσω να μπει ειδική πρόνοια ότι καμία εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης δεν μπορεί να μπει σε χώρο, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται σε συμβόλαιο φύλαξης», κατέληξε.