Το ThemaOnline, επικοινώνησε με τον Παθολόγο ιατρό, Κωνσταντίνο Σχίζα ο οποίος ανέλυσε όλα όσα συμβαίνουν στον εγκέφαλο έπειτα από εγκεφαλική αιμορραγία, τις κυριότερες αιτίες αλλά και τα συμπτώματα της εν λόγω ασθένειας.
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Σχίζας, «η εγκεφαλική αιμορραγία είναι μια μορφή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την οποία σπάει το αγγείο και απελευθερώνεται ποσότητα αίματος μέσα στον εγκέφαλο».
Επιπρόσθετα σημείωσε, «η εγκεφαλική ή ενδοκρανιακή αιμορραγία είναι μια επικίνδυνη κατάσταση διότι μπορεί να προκαλέσει αυξημένη πίεση στον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε εγκεφαλικές βλάβες» ενώ πρόσθεσε ότι, «η εγκεφαλική αιμορραγία διαπιστώνεται όταν υπάρχει μια διαρροή ή ρίξη σε αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο».
Όπως εξήγησε, «όταν η αιμορραγία είναι μεγάλη ο εγκέφαλος συμπιέζεται σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να μην φτάνει στους ιστούς του, αρκετά πλούσιο σε οξυγόνο, αίμα» ενώ σημείωσε ότι, «όταν δεν οξυγονώνεται ο εγκέφαλος τότε υπάρχει πρόβλημα με αρκετές συνέπειες».
Η έλλειψη οξυγόνου, όπως εξήγησε, «μπορεί να οδηγήσει σε ένα μικρό οίδημα το οποίο μεγαλώνει, ενώ το αίμα που λιμνάζει μέσα στο κρανίο δημιουργεί ένα αιμάτωμα κι έτσι, η αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση είναι πιθανόν να οδηγήσει και σε θάνατο».
Οι κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε εγκεφαλική αιμορραγία
Ο κ. Σχίζας ανέφερε τις κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε εγκεφαλική αιμορραγία είναι:
-η αυξημένη αρτιριακή πίεση
-η ρίξη ανευρίσματος
-το εγκεφαλικό επεισόδιο
-ο τραυματισμός στο κεφάλι
Ο κ. Σχίζας ανέλυσε την τραυματική αιμορραγία από κρανιοεγκεφαλική κάκωση και εξήγησε πως, «πρόκειται για την συχνότερη αιτία της εγκεφαλικής αιμορραγίας διότι προκαλείται από πτώσεις, τροχαία ατυχήματα, βια, αθλητικές κακώσεις, γροθιά ή σιδερογροθιά στο κεφάλι τότε υπάρχουν πολλές συνέπειες από το ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι».
Τα συμπτώματα
Ο κ. Σχίζας αναφέρθηκε στα συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από την εγκεφαλική αιμορραγία όπου θα πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί σε Τμήμα Πρώτων Βοηθειών και σημείωσε πως, «το έντομο μούδιασμα, το μυργήγκιασμα, η αδυναμία και παράλυση του προσώπου, του χεριού ή του ποδιού τα οποία εμφανίζονται συνήθως στη μια πλευρά» και πρόσθεσε πως, «υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως ξαφνικός και ισχυρός εγκέφαλος, προβλήματα στην όραση, πνευματική σύγχιση , δυσκολία στην ομιλία, απώλεια των αισθήσεων και μεγάλη απώλεια της ισορροποίας».
Πώς πρέπει να δράσουμε
Αν ο ασθενής ή άλλα άτομα που βρίσκονται γύρω από το περιστατικό θα πρέπει να είναι προσεκτικοί διότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή ειδικότερα σε άτομα με χτύπημα στο κεφάλι θα πρέπει να βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση για 24 ώρες και να παραμένουν στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών και να παίρνουν εξιτήριο την επόμενη μέρα διότι στο τμήμα θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες εξετάσεις όπως η αξονική, η μαγνητική και αγγειογραφία.