Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα γραφόμενα του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την παιδική του ηλικία, τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, μέχρι και πολύ πρόσφατα με την επίσημη εμπλοκή του στα δημόσια δρώμενα της χώρας.
«Σε κάθε κείμενο είναι εμφανής η έγνοια του συγγραφέα για τα κοινά, η πραγματική αγωνία του για την πορεία των πραγμάτων στην πατρίδα μας εξαιτίας πρωτίστως της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, οι προκλήσεις για τον Ελληνισμό ευρύτερα, ο ρόλος της Εκκλησίας, καθώς και η ανάγκη για περιφρούρηση και ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και των άλλων αρχών, αξιών της πατρίδας μας. Στον πυρήνα των προβληματισμών του Ανδρέα βρίσκονται επίσης κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, ενώ διάχυτη είναι η αγάπη του για τον αθλητισμό», ανέφερε στη συνέχεια.
Προσέθεσε ότι από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης μπορεί πολύ εύκολα να αντιληφθεί την ιδιαίτερη ευαισθησία του συγγραφέα, την ευγνωμοσύνη του για τους γονείς του αλλά και για ανθρώπους που τον επηρέασαν καταλυτικά και σε μεγάλο βαθμό όρισαν τις αντιλήψεις, τις θεωρήσεις και την πορεία του. «Αυτό ήταν ουσιαστικά και το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θεμελίωσε την ανάμιξή του στα κοινά από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, και στη συνέχεια, την εμπλοκή του στην πολιτική ζωή του τόπου», συμπλήρωσε.
Ορόσημο στην πορεία του Ανδρέα υπήρξε, αναμφίβολα, η εκλογή του στο αξίωμα του Δημάρχου Στροβόλου, το οποίο υπηρέτησε με επιτυχία για 7,5 χρόνια. Γράφει χαρακτηριστικά, ανέφερε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, παραθέτοντας σχετικό απόσπασμα του συγγραφέα, πως για τον ίδιο η ενασχόλησή του με τα κοινά «βρίσκει το αληθινό της νόημα όταν βάζουμε μπροστά τον άνθρωπο, τον τόπο μας, την καθημερινότητα, τη γειτονιά μας. Γι’ αυτό και η ενασχόλησή μου με τα του Στροβόλου αποτέλεσε μια αναπόδραστη εξέλιξη στη διαδρομή μου».
«Στο βιβλίο του, ο Ανδρέας αποτυπώνει τη σχέση του με την πολιτική, την οποία προσεγγίζει μέσα από την έντονη επιθυμία του να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι τους τύπους, να είναι ουσιαστική, πρακτική και αποτελεσματική. Ο Ανδρέας κάνει εκτενή αναφορά στον κοινωνικό φιλελευθερισμό – ο όρο που στην Κύπρο ασχολήθηκε πρώτος ο Πρόδρομος Προδρόμου, εξ όσων εγώ θυμάμαι – “ως τον ιδεολογικό πυλώνα που μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και προοπτική στην κοινωνία μας, που να δίνει έμφαση στην προσωπικότητα του ανθρώπου, στο άτομο με κοινωνική συνείδηση, που να επικεντρώνεται στην αυτενέργεια και τη δημιουργικότητά του”, πάντα μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής», ανέφερε στη συνέχεια.
«Αυτή η προσέγγιση, ο “κοινωνικός φιλελευθερισμός”, με βρίσκει σύμφωνο και είναι εξάλλου γνωστό ότι πάνω σε αυτή τη συλλογιστική, όπως κατ’ επανάληψη δημόσια έχω αναφέρει, είναι θεμελιωμένο και το πρόγραμμα διακυβέρνησής μας, που έχει στο επίκεντρό του την ελεύθερη οικονομία με ένα ξεκάθαρο, όμως, κοινωνικό πρόσημο με ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, που να υπηρετεί τους πολλούς και όχι φυσικά τους λίγους, να στηρίζει όσους έχουν ανάγκη και όχι τους προνομιούχους», σημείωσε.
Συμπλήρωσε ότι ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι «μέσα από τον συνδυασμό παραδοσιακών αξιών και καινοτόμων πολιτικών που αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα, η πολιτική μπορεί να αναδειχθεί σε κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει την Κύπρο σε μια νέα εποχή ευημερίας και εθνικής αυτοπεποίθησης» και υποστηρίζει ότι «η ανανέωση αυτής της κουλτούρας δεν είναι απλώς μια πολιτική ανάγκη, αλλά μια ιστορική επιταγή».
Εξέφρασε επίσης την απόλυτη, όπως είπε, συμφωνία του με τη θέση του συγγραφέα ότι «με την ορθή καθοδήγηση και τη δέσμευση σε αρχές που διαχρονικά ενέπνευσαν τον Ελληνισμό, μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα ουσιαστικές λύσεις και να αποτελέσουμε τον οδηγό για μια Κύπρο που θα παραμείνει πιστή στις ρίζες της, ενώ θα προχωρεί σταθερά προς το μέλλον».
«Αγαπητέ Ανδρέα, το βιβλίο σου αποτελεί μια κατάθεση ψυχής και κάθε σελίδα του είναι ψηφίδα σκέψεων, προβληματισμών, ανησυχιών αλλά και αυτογνωσίας. Όσοι σε γνωρίζουμε πιστοποιούμε ότι και ο ίδιος είσαι ένα ανοικτό βιβλίο, αυτό που παίρνεις από τον Ανδρέα, αυτό είναι. Δεν υπάρχουν ούτε κρυφές ατζέντες ούτε ωραία λόγια. Είσαι ειλικρινής, δεν έμαθες να κρύβεις ποτέ τις απόψεις και θέσεις σου, πάντα αυθόρμητος, διαλεκτικός, ευαίσθητος, και όλα αυτά τα αναγνωρίζουν ακόμη και οι πολιτικοί σου “αντίπαλοι”. Η δε απόφασή σου να προσφέρεις σε φιλανθρωπικούς σκοπούς τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου, επιβεβαιώνει και τα κίνητρα αυτής της συγγραφικής προσπάθειας και αποδεικνύει στην πράξη μια άλλη πτυχή του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σου. Είμαι βέβαιος ότι το βιβλίο σου θα είναι καλοτάξιδο και θέλω να σου ευχηθώ κάθε επιτυχία για τη συνέχεια και η ζωή σου να είναι γεμάτη στιγμές δημιουργικές, αλλά και ευτυχισμένες με την πανέμορφη σου οικογένεια», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Για το βιβλίο μίλησαν στη συνέχεια ο πανεπιστημιακός Δρ. Κυριάκος Ιωάννου και ο τέως Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ είχαν προηγηθεί σύντομοι χαιρετισμοί από τον ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέα Μάτσα, και τον εκδότη του βιβλίου, Ηλία Επιφανίου, με την εκδήλωση να κλείνει με αντιφώνησή του ίδιου του κ. Παπαχαραλάμπους.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του πολιτικού και κομματικού κόσμου, μέλη διπλωματικών αποστολών, αθλητικοί παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.