Έκλεισαν οι κάλπες στην ΕΔΕΚ – Σε εξέλιξη η καταμέτρηση που θα αναδείξει τον νέο Πρόεδρο
Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη του νέου Προέδρου της ΕΔΕΚ.
Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές και πανεπιστημιακούς φορείς, προχωρούν σε σειρά παρεμβάσεων για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης.
Μιλώντας στο ThemaOnline ο προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση των κοινών και υβριδικών ειδών του γένους Aedes απαιτεί νέες στρατηγικές, καθώς τα συγκεκριμένα κουνούπια αναπαράγονται ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες νερού, συχνά μέσα ή γύρω από τα σπίτια, και τσιμπούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κουνούπια.
Με επίκεντρο ρέματα, παραπόταμους, περιοχές με λυμνάζοντα ύδατα και ομβρίων, από τον περασμένο Μάρτιο έχει αρχίσει η εκστρατεία ψεκασμών και συνεχίζεται εντατικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Την ίδια ώρα οι υγειονομικοί λειτουργοί πραγματοποιούν ελέγχους από σπίτι σε σπίτι σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, επιθεωρώντας πιθανά σημεία αναπαραγωγής, όπως γλάστρες, βαρέλια με νερό και πιατάκια.
Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί παγίδες σε όλη την επικράτεια για τον εντοπισμό και γεωγραφική καταγραφή των ειδών κουνουπιών στο νησί.
Πέραν από τα πιο πάνω η Κύπρος εφαρμόζει μια καινοτόμο και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο για την καταπολέμηση των κουνουπιών, γνωστή ως Τεχνική Στείρωσης Εντόμων (Sterile Insect Technique - SIT).
Μια μέθοδος που στοχεύει στη μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών Aedes aegypti και Aedes albopictus, τα οποία είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός, ο Ζίκα και ο ιός του Δυτικού Νείλου.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συλλογή αυγών και ενήλικων κουνουπιών από την Κύπρο, τα οποία αποστέλλονται σε εξειδικευμένα εργαστήρια στην Αυστρία.
Εκεί, τα αρσενικά κουνούπια στειρώνονται μέσω ιονίζουσας ακτινοβολίας και στη συνέχεια επιστρέφουν στην Κύπρο για απελευθέρωση στο περιβάλλον. Οι απελευθερώσεις γίνονται είτε από το έδαφος με οχήματα είτε από αέρος με τη χρήση drones.
Ένα τέτοιο εξειδικευμένο εργαστήριο στείρωσης κουνουπιών, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, αναμένεται να λειτουργήσει και στην Κύπρο, μέχρι το τέλος του 2025. Ένα έργο που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), αλλά και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ενημέρωση για τα κουνούπια ξεκινά πλέον από τις μικρές ηλικίες, με ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της δημοτικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Ο κ. Ηροδότου καλεί παράλληλα τους πολίτες να συμβάλουν ενεργά, εξαλείφοντας κάθε πιθανή εστία στάσιμου νερού στα σπίτια και τις αυλές τους: από τα πιατάκια στις γλάστρες μέχρι ξεχασμένα βαρέλια ή κάδους.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις