Καταγγελία για μεγάλες διαφορές στις τιμές των καυσίμων – Τρέχουν στα κατεχόμενα οι πολίτες – Πόσα εκατομμύρια έχασε το Κράτος

Καταγγελία για μεγάλες διαφορές στις τιμές των καυσίμων – Τρέχουν στα κατεχόμενα οι πολίτες – Πόσα εκατομμύρια έχασε το Κράτος

Για αισθητές διαφορές στην τιμολογιακή πολιτική των καυσίμων στις εταιρείες εισαγωγής πετρελαιοειδών στην Κύπρο, κάνει λόγο ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Μιλώντας στο ThemaOnline o Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης ανέφερε ότι «η έρευνα και η σύγκριση έγινε παίρνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ, χωρίς τους φόρους για κάθε χώρα. Ο λόγος που αφαιρέθηκαν οι φόροι είναι γιατί η κάθε χώρα έχει διαφορετικούς δασμούς και φόρους»

«Βλέποντας τη σύγκριση, παρατηρούμε ότι στη βενζίνη ακολουθούμε περίπου τον μέσο όρο της ΕΕ και η διαφορά μας είναι γύρω στο 1 σεντ το λίτρο. Όμως, για το πετρέλαιο κίνησης έχουμε 7 σεντς διαφορά, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ και στο πετρέλαιο θέρμανσης 11 σεντς», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «η απάντηση των αρμοδίων είναι ότι είμαστε απομονωμένο νησί και οι συνθήκες αγοράς των καυσίμων είναι άλλες και ότι για αυτό έχουμε διαφοροποίηση στην τιμή. Τη δική μας απάντηση τη δίνουμε μέσα από το εξής ερώτημα, για τη βενζίνη 95 γιατί δεν έχουμε απόκλιση; Για αυτό το καύσιμο δεν είμαστε αποκλεισμένο νησί; γιατί μόνο για το πετρέλαιο υπάρχει αυτή η διαφορά στην τιμή;»

«Άρα δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι είμαστε απομονωμένο νησί. Τόσο τα πρατήρια όσο και οι εισαγωγείς έχουν το ελεύθερο να πουλήσουν σε οποιαδήποτε τιμή θέλουν, δεν υπάρχει απαγόρευση ή κάποιος περιορισμός. Το πρόβλημα όμως δεν είναι στα πρατήρια, το πρόβλημα είναι στις εταιρείες εισαγωγής. Οι πρατηριούχοι έχουν όλοι ένα μέσο ποσό κέρδους 6 σεντ το λίτρο, όσα και να είναι η τιμή του λίτρου. Το πρόβλημα είναι στις χονδρικές τιμές πώλησης και όχι στις λιανικές τιμές», πρόσθεσε.

Ο ρόλος της συμβουλευτικής επιτροπής

Ο κύριος Δρουσιώτης μεταξύ άλλων, μίλησε και για την συμβουλευτική επιτροπή παρακολούθησης των τιμών των πετρελαιοειδών, η οποία παρακολουθεί τις τιμές των καυσίμων και συμβουλεύει τον Υπουργό Ενέργειας.

«Εάν η επιτροπή αυτή εξακριβώσει ή διαπιστώσει ότι οι τιμές είναι πιο ψηλές από ότι αναμένονται, συμβουλεύει τον Υπουργό ώστε να πάρει μέτρα. Από την πλευρά του, ο Υπουργός,  τα μέτρα που έχει στη διάθεσή του, είναι να επιβάλει πλαφόν στις τιμές πώλησης είτε χονδρικές είτε λιανικές. Δεν ήρθε όμως η συμβουλευτική επιτροπή να πει στον Υπουργό ότι συμβαίνει κάτι για να παρέμβει», τόνισε.

Η δεύτερη παρατήρηση του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, σύμφωνα με τον κύριο Δρουσιώτη, είναι ότι «σε περιόδους που οι τιμές των καυσίμων είναι αυξητικές, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα περιθώριο μεταξύ ΕΕ και Κύπρου, είμαστε δηλαδή πιο ψηλά σε ένα βαθμό. Όταν οι τιμές πέφτουν, αυτό το περιθώριο, αυξάνεται. Το ερώτημά μας είναι μήπως όταν πέφτουν οι τιμές, οι εταιρείες εισαγωγής μειώνουν σε λιγότερο βαθμό τις τιμές από ότι θα έπρεπε; Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι τιμές των καυσίμων όπως είναι σήμερα, θα έπρεπε να ήταν ακόμα χαμηλότερες»

Σπεύδουν στα κατεχόμενα οι πολίτες

Ο Σύνδεσμος στην έρευνα αυτή, παραθέτει και στοιχεία για τις αγορές καυσίμων από τα κατεχόμενα για το 1ο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος-Μάρτιος 2025).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, «οι αγορές καυσίμων από τα κατεχόμενα αυξήθηκαν»

«Μέσα σε αυτό το τρίμηνο το κράτος  έχασε 13,5 εκατομμύρια ευρώ που είναι ο φόρος και το ΦΠΑ για τις συνολικές πωλήσεις των κατεχομένων και έχασαν και τα πρατήρια πετρελαιοειδών γύρω στις 400 χιλιάδες ευρώ. Τα 13,5 εκατομμύρια σε 3 μήνες, στον ένα χρόνο είναι πάνω από 50 εκατομμύρια απώλεια εσόδων του κράτους»

«Δεν υπάρχει η θέληση να παρέμβουν στις αγορές από τα κατεχόμενα για πολιτικούς λόγους», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Σκληρή επίθεση Τατάρ σε ΠτΔ - Τον κατηγορεί για «διπρόσωπη πολιτική»

Σκληρή επίθεση Τατάρ σε ΠτΔ - Τον κατηγορεί για «διπρόσωπη πολιτική»

Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι ακολουθεί «διπρόσωπη πολιτική» και ότι επιχειρεί να «στριμώξει» την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών εμφανίζεται να μιλά για «συμβιβασμό».