Σε γραπτή το δήλωση που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει ότι η ΕΕ παραβιάζοντας κατάφωρα τους δικούς της κανόνες - κατά τον ισχυρισμό του - δέχτηκε ως πλήρες μέλος το 2004 τους Ε/κ και με αυτή την κίνηση έχασε την ουδετερότητά της στο Κυπριακό. «Συνεπώς, είναι μη ρεαλιστικό να περιμένουμε από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να ενεργήσουν με οποιονδήποτε τρόπο πέρα από το να ενεργούν ως φερέφωνο της ε/κ ηγεσίας» συνέχισε.
Ο κ. Τατάρ προσθέτει ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα αποτελεί «μια από τις πιο έντονες εκδηλώσεις της βούλησης και του δικαιώματος του τ/κ λαού στην κυριαρχία επί των εδαφών του. Ο χαρακτηρισμός αυτής της επίσκεψης ως παράνομης αποτελεί μια αγενή στάση που στοχοποιεί την ύπαρξη και τη θεσμική ταυτότητα του τ/κ λαού». Αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, είπε ότι «η τδβκ είναι ένα από τα πιο πραγματικά γεγονότα αυτού του νησιού που δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να αμφισβητηθεί. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες να αγνοηθεί η βούληση του τ/κ λαού δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα».
Τα εγκαίνια το νέου «προεδρικού» συγκροτήματος στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν αποτελούν απτή ένδειξη της αποφασιστικότητας του τ/κ «λαού» να εδραιώσει την θεσμική του παρουσία στη γη του, σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ. Τα εγκαίνια, συνέχισε, αποτελούν ένα ιστορικό βήμα που ενισχύει περαιτέρω το κυρίαρχο καθεστώς του «κράτους» τους και την θεσμική τους ταυτότητα. «Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να επισκιαστεί ή να αγνοηθεί από κανένα πολιτικό κίνητρο» είπε.
Μίλησε επίσης για επιτυχία της Τουρκίας στους τομείς της αεροπορίας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στο TEKNOFEST, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα και όπου μαζί με τον κ. Ερντογάν συναντήθηκε με νέους, με τον κ. Τατάρ να λέει ότι η τ/κ νεολαία ένιωσε περήφανη. «Απέδειξε για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο τη δύναμη της μητέρας πατρίδας σε αυτήν την περιοχή» όπως ανέφερε.
Η προσέγγιση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, συνέχισε, η οποία υποτιμά, αμφισβητεί και επισκιάζει κάθε βήμα των Τ/κ, βλάπτει αυτό που ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει περιγράψει ως «νέα ατμόσφαιρα». «Υπονομεύει τις προσπάθειες για διάλογο και συμφιλίωση. Όσο η ΕΕ διατηρεί αυτή την προκατειλημμένη στάση στο Κυπριακό, δεν είναι δυνατόν να συμμετέχει ως παράγοντας σε οποιαδήποτε διαδικασία διαλόγου ή στην αναζήτηση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης» είπε.
Κατά τον Ερσίν Τατάρ, ο τ/κ «λαός» θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του. «Θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τον αγώνα του για την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Μια δίκαιη και διαρκής λύση στο νησί μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος» υποστήτιξε.
Η προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αγνοεί αυτά τα γεγονότα είναι άνευ αντικειμένου στα μάτια του «λαού μας», κατέληξε ο κ. Τατάρ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ