Υπ.Παιδείας για κλιματιστικά σε σχολεία: Αυτός είναι ο λόγος που καθυστερούν - «Θα κερδίσουμε το στοίχημα»

Υπ.Παιδείας για κλιματιστικά σε σχολεία: Αυτός είναι ο λόγος που καθυστερούν - «Θα κερδίσουμε το στοίχημα»

Σε μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με το πρόγραμμα εγκατάστασης κλιματιστικών στα σχολεία προχώρησε η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, μιλώντας στο ΡΙΚ και στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση».

Η υπουργός τόνισε ότι η διαδικασία προχωρά με δυσκολία, καθώς η ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση των κτιρίων των σχολείων έχει παραμεληθεί στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον όχι απλή εγκατάσταση, αλλά και πλήρης αναβάθμιση του δικτύου κάθε σχολείου.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως σήμερα, με τη βοήθεια συνδέσμων γονέων, ιδιαίτερα των νηπιαγωγείων που συνεισφέρουν, το 40% των σχολείων διαθέτουν λειτουργικά κλιματιστικά. Στόχος, όπως είπε, είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχει αυξηθεί το ποσοστό αυτό, με έμφαση φέτος στα λύκεια.

«Θα κερδίσουμε το στοίχημα», τόνισε η υπουργός, υποσχόμενη πως το 70% των λυκείων θα έχει καλυφθεί πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις. «Δεν είναι τραγική κατάσταση, ώστε να συζητάμε», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια των μαθητών. «Δεν θα λειτουργούν τα κλιματιστικά όπως παλιά, που υπήρχε κίνδυνος διακοπής ρεύματος και έλλειψης ασφάλειας», σημείωσε.

Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματος παρουσιάζει καθυστερήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Λάρνακα και η Πάφος. Συγκεκριμένα, στη Λάρνακα, μόλις ένα στα πέντε σχολεία διαθέτει κλιματιστικά, ενώ στην Πάφο, τα μισά λύκεια έχουν εγκαταστήσει κλιματιστικά.

Η υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέσα σε τρία χρόνια, όλα τα σχολεία θα έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση κλιματιστικών, διαβεβαιώνοντας πως η προσπάθεια συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό, ώστε η σχολική χρονιά να ξεκινήσει με καλύτερες και πιο ασφαλείς συνθήκες για τους μαθητές.

Δείτε το βίντεο:

Η Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας Λιβαδιών Ορόκλινης, Γιάννα Νικολάου, μίλησε επίσης στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» σχετικά με την πρόοδο των εργασιών εγκατάστασης κλιματιστικών στα σχολεία της περιοχής. Όπως ανέφερε, υπάρχει μια διαρθρωμένη διαδικασία που περιλαμβάνει έρευνα, συλλογή προσφορών, καθώς και ηλεκτρολογική και μηχανολογική αξιολόγηση του φορτίου των σχολείων προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες.

Ειδικότερα, για τις ηλεκτρολογικές αναβαθμίσεις τριών σχολείων στη Λάρνακα, το κόστος εκτιμάται στα 100.000 ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση των εργασιών απαιτεί χρόνο. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκατασταθεί περίπου 300 κλιματιστικά σε σχολεία της περιοχής, και αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση περίπου στο 70% των σχολείων, συμπεριλαμβανομένου και ενός λυκείου. Στην πρώτη φάση, είχαν εγκατασταθεί μόνο σε ένα λύκειο, ενώ τώρα η προσπάθεια επεκτείνεται σε περισσότερα.

Για την περίοδο των εξετάσεων, η κ. Νικολάου τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να βρεθούν λύσεις ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν σε κλιματιζόμενες αίθουσες, διασφαλίζοντας την άνεση και την ασφάλεια των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαγωνισμάτων.

 Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Μήνυμα Λευκωσίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει της νέας διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό - Ζητά τη στήριξη της Βρετανικής κυβέρνησης

Μήνυμα Λευκωσίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει της νέας διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό - Ζητά τη στήριξη της Βρετανικής κυβέρνησης

Η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βρετανίας, οι οποίες εντατικοποιήθηκαν μετά την ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο του Βρετανού Πρωθυπουργού Στάρμερ τον περασμένο Δεκέμβριο, αποτελεί εχέγγυο για στήριξη του Λονδίνου, στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία, για επανέναρξη των συνομιλιών.

BEST OF TOTHEMAONLINE