Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον πολιτικό αναλυτή, Χαράλαμπο Χρυσοστόμου, ο οποίος ανέλυσε το ιστορικό της σύγκρουσης, τους κινδύνους που ελλοχεύει ένας πιθανός πόλεμος μεταξύ των δύο μερών αλλά και την αφορμή για τις εχθροπραξίες.
Το ιστορικό
Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως, «η αντιπαράθεση Πακιστάν – Ινδίας έχει τις ρίζες της από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας» και υπενθύμισε πως, «και οι δύο χώρες βρίσκονταν υπό βρετανική διοίκηση, ωστόσο μετά την αποχώρηση των βρετανών έγιναν δύο ανεξάρτητα κράτη, το Πακιστάν και η Ινδία».
Επί της ουσίας, όπως σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής, «ο πληθυσμός αποτελείται από Ινδούς οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο κράτη, τους μουσουλμάνους Ινδούς που κατοικούν στο Πακιστάν και οι Ινδουιστές Ινδούς που ζουν στην Ινδία».
Όπως σημείωσε, «ο μεγάλος ηγέτης των Ινδών, Μαχάτμα Γκάντι, στην εξέγερση κατά των Βρετανών προσπάθησε ανεπιτυχώς να μην γίνει ο συγκεκριμένος διαχωρισμός και να συνυπάρξουν μουσουλμάνοι και Ινδουιστές στην ίδια χώρα, κι έτσι κατά καιρούς οι ακραίοι των δύο χωρών οδηγούσαν την κατάσταση σε σύγκρουση».
Παράλληλα, ανέφερε πως, «η μεγάλη διαφιλονικούμενη περιοχή, ήταν η περιοχή του Κασμίρ, το οποίο βρίσκεται στα βόρεια του Πακιστάν και της Ινδίας και είναι τριχοτομημένο σε Πακιστανικό Κασμίρ, Ινδικό Κασμίρ και Κινεζικό Κασμίρ», ενώ όπως πρόσθεσε, «ο έλεγχος από το Πακιστάν, την Ινδία και την Κίνα δεν είναι αναγνωρισμένος και κατά καιρούς υπήρχαν συγκρούσεις, με το Κασμίρ να αποτελεί το μήλον της Έριδος».
Ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε πως, «το Κασμίρ είναι μια περιοχή με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων όπου έγιναν τρεις μεγάλοι πόλεμοι από το 1948 μέχρι σήμερα: το 1948 αμέσως μετά την ανεξαρτησία, ο δέυτερος πόλεμος το 1965 και ο τρίτος το 1971», ενώ όπως συμπλήρωσε, «κατά καιρούς υπάρχαν εχθροπραξίες με την τελευταία να γίνεται το 2019».
Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου, «το πεδίο των εχθροπραξιών είναι το Κασμίρ και τα de facto σύνορα Ινδιας - Πακιστάν».
Η αφορμή για τις εχθροπραξίες
Επιπρόσθετα ο πολιτικός αναλυτής αναφερόμενος στις εχθροπραξίες που σημειώθηκαν κατά την περασμένη Τρίτη σημείωσε πως, «η αφορμή ήταν ένα πολύνεκρο χτύπημα που έλαβε χώρα στις 23 Απριλίου στο Ινδικό Κασμίρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν Ινδουιστές και η Ινδία θεώρησε υπέυθυνο το Πακιστάν ενώ το Πακιστάν ισχυρίζεται πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα».
Μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, «υπήρξε δοκιμή βαλλιστικού πυράυλου από το Πακιστάν ενώ η Ινδία πραγματοποίησε γενική στρατιωτική άσκηση μεγάλης εμβέλιας στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχει πρόθεση για σύγκρουση».
Οι λόγοι που θεωρείται κρίσιμη η συγκεκριμένη περίοδος
Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου, υπάρχουν τρεις λόγοι που θεωρείται κρίσιμη η συγκεκριμένη περίοδος και εξήγησε πως, «πρώτον, στρατιωτικά οι δύο χώρες στρατιωτικά είναι περίπου ισοδύναμες, άρα καμία εκ των δύο δεν θεωρεί ότι μπορεί να επικρατήσει και αυτό σημαίνει πως μπορεί να τολμήσουν να επιδιώξουν πόλεμο» και συμπλήρωσε, «το δεύτερον, αποτελούν και οι δύο πυρηνικές δυνάμεις άρα η επικινδυνότητα για τον πλανήτη είναι τεράστια και το τρίτον, είναι η ευρύτερη κατάσταση σε παγκόσμια κλίμακα με αστάθεια, ρευστότητα και τους δύο πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στιβαρές ηγεσίες που να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά», κατέληξε.
Καταληκτικά, σημείωσε πως, «αν ξεκινήσει ακόμη ένας πόλεμος τότε ολόκληρος ο πλανήτης θα βρεθεί σε απόλυτη αστάθεια και ρευστότητα».